Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μέσα σε 9 μήνες εγκαταστάθηκαν 2.700 γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων

Πήρε εμπρός η αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων νέας γενιάς στη σταθερή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΕΠ) μέχρι το καλοκαίρι του 2018 είχαν εγκατασταθεί περίπου 2.700 γραμμές, το σύνολο των οποίων αφορούσε συνδέσεις των 100 Mbps ή και περισσότερο.

Aν και ο αριθμός αυτός αφορά λιγότερο από το ένα τοις χιλίοις της εγκατεστημένης βάσης ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερής στη χώρα μας, εντούτοις καταδεικνύει τη «δίψα» των Ελλήνων για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Οι νέες αυτές συνδέσεις λειτούργησαν σε διάστημα μικρότερο των εννέα μηνών, καθώς η διάθεσή τους ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου 2017.

Η αγορά δείχνει να κινείται αναγνωριστικά σε σχέση με τις νέες προσφερόμενες τεχνολογίες, αφού ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να μεταβούν σε συνδέσεις ακριβότερες και υψηλότερων ταχυτήτων (200 Mbps είναι εμπορικά διαθέσιμες).

Συγκεκριμένα, το περασμένο καλοκαίρι μόλις εννέα νοικοκυριά-επιχειρήσεις, σε σύνολο 2.649, επέλεξαν τις πιο ακριβές συνδέσεις των 200 Μbps, των πλέον δηλαδή υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ο μεγαλύτερος όγκος δείχνει να κινείται πλέον στην κατηγορία των 30 έως 100 Mbps, με τις περισσότερες νέες πωλήσεις να εστιάζονται στις ταχύτητες των 30 έως 50 Μbps. Η κατηγορία αυτή των συνδέσεων, γνωστή και ως VDSL, πλέον διαθέτει περίπου 500.000 πελάτες. Αντίθετα, μειώνονται οι πελάτες των παραδοσιακών χάλκινων συνδέσεων, οι γνωστές ως ΑDSL.


Κυρίαρχη στην αγορά των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων είναι η παρουσία του ΟΤΕ. Αν και τα στοιχεία της ΕΕΤΤ δεν παρουσιάζουν μερίδια αγοράς, εκτιμάται ότι στις συνδέσεις των 100 Μbps και άνω, ο ΟΤΕ διαθέτει μερίδιο της τάξης του 80%. Τέλος, η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι υπάρχουν άλλες περίπου 1.700 γραμμές οπτικών ινών που διατίθενται με τη μορφή των μισθωμένων γραμμών. Αν και τα μεγέθη αυτά είναι ιδιαίτερα μικρά σε σχέση με την υπόλοιπη ανεπτυγμένη Ευρώπη, καταδεικνύουν ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στην κοινωνία των «πολλών Μbps». Το στοίχημα της Ευρώπης είναι μέχρι το 2025 όλοι οι Ευρωπαίοι να διαθέτουν συνδέσεις άνω των 100 Μbps και το 50% αυτών να προσφέρει ταχύτητα 1 Gbps.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…