Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έκκληση ΠΥ Γιαννιτσών στους πολίτες να μην βάζουν φωτιά στους καλαμιώνες των αποστραγγιστικών καναλιών

Σας γνωρίζουμε ότι για το χρονικό διάστημα από 01-2-2019 έως και 28-02-2018 η Π.Υ. Γιαννιτσών επενέβη σε ενενήντα δύο (92) συμβάντα. 
Συγκεκριμένα: 
Εννέα (9) αστικές πυρκαγιές. 
Εβδομήντα εννέα (79) αγροτικές πυρκαγιές  
Μηδέν  (0) παροχές βοηθείας. 
Τέσσερις (4)  απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρα     
                                                     
Η Υπηρεσία μας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην βάζουν φωτιά στους καλαμιώνες των αποστραγγιστικών καναλιών. Πέραν του κινδύνου επέκτασης της φωτιάς και της απώλειας περιουσιών ακόμα και ανθρώπινων ζωών όπως έχει ήδη συμβεί, ισχύουν τα ακόλουθα:
Η καύση των καλαμιώνων είναι μια λανθασμένη πρακτική μακροπρόθεσμα. Αν ΔΕΝ καούν, τα υπολείμματα των καλλιεργειών και οι καλαμιώνες στα αποστραγγιστικά κανάλια:
Προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση μειώνοντας έτσι τις απώλειες θρεπτικών συστατικών,
λειτουργούν ως θερμομονωτικό σώμα προστατεύοντας το έδαφος από πολύ χαμηλές και από πολύ υψηλές θερμοκρασίες,
βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας των εδαφών με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη του σπόρου,
βοηθούν στην ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών που ζουν στο έδαφος και συμβάλλουν στη γονιμότητά του.
Με την καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών και των καλαμιώνων:
Αφαιρείται από το έδαφος σημαντικό μέρος γόνιμων στοιχείων,
υποβαθμίζεται η ποιότητα του εδάφους
επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα και ρύπους, που συχνά είναι ιδιαίτερα τοξικοί, καθώς μαζί με τα καλάμια καίγονται και μεγάλες ποσότητες απορριφθέντων συσκευασιών φυτοφαρμάκων
καταστρέφονται οι φωλιές χρήσιμων για τη γεωργία μικρών θηλαστικών και πουλιών που ζουν ανάμεσα στους θάμνους
ο περιορισμός των καλαμιώνων είναι προσωρινός, καθώς αναπτύσσονται και πάλι σε λίγες εβδομάδες, ενώ την επόμενη άνοιξη τα καλάμια παράγουν περισσότερους βλαστούς, που σημαίνει ότι επεκτείνονται περισσότερο
καίγονται τα δένδρα των στραγγιστικών καναλιών, που αν παρέμεναν και αφήνονταν να πυκνώσουν, θα περιόριζαν την ανάπτυξη του καλαμιώνα και θα σχημάτιζαν τους - πολύτιμους για τη φυσική καταπολέμηση των ασθενειών των καλλιεργειών - φυτοφράχτες. Είναι μύθος ότι ο τετράνυχος και άλλα βλαβερά ζωύφια ζουν μέσα στα καλάμια!

 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΓΚΙΚΑΣ ΑΠ. ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ
ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…