Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θ. Τζάκρη ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 20 του Κανονισμού του ΕΛΓΑ


Επιτρέπει την άμεση πρόσληψη εντός 10 ημερών έμπειρου εκτιμητικού προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες

Η υποψήφια βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη αμέσως μετά την εκδήλωση και του νέου σφοδρού κύματος χαλαζοπτώσεων που έπληξαν εκ νέου χθες το απόγευμα 16-6-2019 πλήθος περιοχών του Νομού Πέλλας, όπως την Καλή, τον Προφήτη Ηλία, το Λιποχώρι, το Μαυροβούνι, τη Σκύδρα, την Πετριά, το Γυψοχώρι κ.α., επισκέφθηκε σήμερα το πρωί 17-6-2019 τον Προφήτη Ηλία και την Καλή, για τη διαπίστωση του μεγέθους και της έκτασης των ζημιών στα αγροκτήματα που επλήγησαν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπίστωσε παρουσία των αγροτών την πλήρη και ολοσχερή καταστροφή όλων των καρπών των καλλιεργειών (ροδάκινα επιτραπέζια και συμπήρηνα, βερίκοκα, ακτινίδια, κεράσια κ.λπ.), καθώς και του φυτικού κεφαλαίου στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, που έχει βυθίσει στην απόγνωση τους παραγωγούς των πληγέντων περιοχών.

Αμέσως ήρθε σε επικοινωνία με την Επόπτρια του ΕΛΓΑ για το Νομό Πέλλας κ. Ελένη Αβραμίδου, την οποία ενημέρωσε για την έκταση και το μέγεθος των ζημιών, τόσο στον καρπό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, που είναι τεράστιες και ματαιώνουν οριστικά την όποια δυνατότητα απόκτησης εισοδήματος των αγροτών από την παραγωγή τους κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, καθώς και φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε και αποδεικνύει περίτρανα το μέγεθος των ζημιών.

Μάλιστα επειδή πλέον η έκταση και ο όγκος των ζημιών στην Π. Ε. Πέλλας, που αφορά πλέον το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ξεπερνά όλες τις δυνατότητες του Καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας σε έμψυχο δυναμικό γεωπόνων εκτιμητών, όπως αυτό έχει ενισχυθεί τόσο με μόνιμο προσωπικό από άλλα καταστήματα όσο και με συμβασιούχους, ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 20 του Κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού έμπειρων γεωπόνων με κατεπείγουσες διαδικασίες (εντός 10 ημερών) προκειμένου να ανταποκριθεί ο ΕΛΓΑ στο τεράστιο έργο των εκτιμήσεων.

Δεδομένου μάλιστα ότι παρά την ολοσχερή καταστροφή οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να προβούν και σε πρόσθετες αναγκαίες δαπάνες για την πραγματοποίηση διασωστικών ψεκασμών και τη συγκομιδή και απομάκρυνση των κατεστραμμένων καρπών από τα αγροτεμάχιά τους, η κ. Τζάκρη ζήτησε εκ νέου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη την καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες έναντι των μελλοντικών πορισμάτων για τις ζημιές που υπέστησαν, για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ζήτημα που εξετάζεται ήδη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον συναρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment