Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Να αξιοποιήσουμε άμεσα τα 226 εκατομμύρια για τα δάση μας


Με επιστολή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος/Ενέργειας, ο Γιώργος Καρασμάνης τους ζητεί να διερευνήσουν γιατί παραμένουν επί πέντε χρόνια ¨στα αζήτητα¨, κοινοτικοί πόροι 226 εκατομμυρίων για την προστασίας των δασών μας.
Ακολουθεί η επιστολή:

Προς τους Υπουργούς
•        Αγροτικής Ανάπτυξης
•        Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 Αθήνα 05/09/2019
Αγαπητοί μου Υπουργοί
Με την ευκαιρία του συζητούμενου αυτές τις μέρες Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων και συνεπειών από πυρκαγιές κλπ…, θεώρησα σκόπιμο να σας ενημερώσω για τα εξής:
Η προηγούμενη Κυβέρνησή μας τον Ιούλιο του 2014, επί υπουργίας μου, φρόντισε να συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 το Μέτρο Μ8, και να διασφαλίσει την χρηματοδότησή του με προϋπολογισμό 226 εκατομμύρια κοινοτικά κονδύλια! Χρήματα που αφορούσαν επενδύσεις στην ¨ανάπτυξη δασικών περιοχών, στη βελτίωση και τη βιωσιμότητα των δασών¨ και στην αποκατάσταση των ζημιών. Θα μπορούσαν συνεπώς, όχι μόνον να περιορίσουν κατά μέγιστο μέρος τις ανυπολόγιστες ζημιές στα δάση μας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και να τις αποκαταστήσουν. Επιπλέον και εξαιρετικά σημαντικό, θα μπορούσαν να δώσουν πολλές θέσεις εργασίας (όπως πχ δασεργατών) και να συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων τοπικών κοινωνιών.
Δυστυχώς, η απελθούσα Κυβέρνηση στα τεσσεράμισι χρόνια της θητείας της, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μου – με τρεις συνεδριάσεις στη Βουλή αλλά και με σχετική Ερώτησή μου τον περασμένο Σεπτέμβρη – το Μέτρο αυτό δεν το έχει καν προκηρύξει! Στην προαναφερθείσα Ερώτησή μου δεν απάντησαν, ενώ και στην τελευταία παρέμβασή μου, σε κοινή συνεδρίαση τριών Επιτροπών, συμπεριλαμβανομένης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, στη Βουλή στις 17 Απριλίου φέτος, οι ¨αρμόδιοι¨ περιορίστηκαν να… διαψεύδουν ο ένας τον άλλον, αποφεύγοντας προκλητικά να πάρουν θέση! Με συνέπεια σήμερα, ουδείς να γνωρίζει σε ποιο ¨στάδιο¨ βρίσκεται, ποια είναι η… ¨τύχη¨ αυτού του Μέτρου! Το μόνο που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι, 226 εκατομμύρια κοινοτικά λεφτά έχουν αφεθεί να αραχνιάζουν αζήτητα και αναξιοποίητα στα ταμεία των Βρυξελλών!
Λάβετε δε υπόψη ότι, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2020, οι διαδικασίες προκήρυξης, δημοπράτησης και υλοποίησής του είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και, αν δεν προκηρυχθεί άμεσα ώστε να απορροφηθούν και αξιοποιηθούν μέσα στις προθεσμίες τα κοινοτικά κονδύλια, αυτοί οι πολύτιμοι πόροι θα κινδυνεύσουν να χαθούν!
Γι’ αυτό, αγαπητοί Υπουργοί, πιστεύω ότι από τις σημερινές θέσεις σας στην Κυβέρνησή μας, θα πρέπει το ταχύτερο να διερευνήσετε πού ακριβώς βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αξιοποίησης ενός ¨δικού μας¨ Μέτρου, με πολλαπλά οφέλη για το δασικό μας πλούτο αλλά και για πολλές τοπικές κοινωνίες.

Φιλικά
Γιώργος Καρασμάνης

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.