Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Παπαπροδρόμου: Φάρμακα στο διαδίκτυο... χωρίς συνταγή


Άρθρο του Γιώργου Παπαπροδρόμου για το Healthweb

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών άλλαξαν ραγδαία την ανθρώπινη πραγματικότητα, σε όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις της. Η πρόσφατη συμπλήρωση των πενήντα ετών του διαδικτύου και των τριάντα ετών του παγκόσμιου ιστού, βρίσκει την σημερινή διασυνδεδεμένη πραγματικότητα με νέες έννοιες όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων.

Το Διαδίκτυο έδωσε την ευκαιρία σε άτομα και συλλογικές οντότητες να αναπτύξουν τομείς δράσεων όπως η εκπαίδευση, η παιδεία, ο πολιτισμός, η τεχνολογία, η οικονομία, η καινοτομία, η υγεία, κα.

Η υγεία θα λέγαμε ότι αποτελεί έναν ιδιαίτερης σημασίας και ξεχωριστό για τον άνθρωπο αγαθό, με αποτέλεσμα όλες οι κοινωνίες να το έχουν αναδείξει ως βασικό κοινωνικό αγαθό.

Στην εποχή του Διαδικτύου κρίσιμες πτυχές της υγείας ως δημόσιου αγαθού και ταυτόχρονα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα αποτελούν:

Τα προσωπικά δεδομένα (ως ευαίσθητα δεδομένα),
Οι μονάδες υγείας στη χωροταξική τους διάσταση (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία) ως κρίσιμες υποδομές 
Τα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας.
Η ύπαρξη παραποιημένων και μη αυθεντικών ιατρικών προϊόντων και φαρμάκων αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία κι από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η διαδικτυακή πραγματικότητα, η οποία είναι απλωμένη σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα κάποιος χρήστης του διαδικτύου, σερφάροντας είτε σε ιστότοπους είτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου διακινούνται κάθε μορφή προϊόντα (νόμιμα και μη).

Το γεγονός ότι τόσο το διαδίκτυο όσο και η αγορά του φαρμάκου έχει υπερεθνικά χαρακτηριστικά (υπερβαίνει σύνορα κρατών και νομικές-θεσμικές πραγματικότητες) αναδεικνύει την ανάγκη για την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου.

Απόδειξη αυτής της αναγκαιότητας τόσο στα θέματα του Κυβερνοχώρου (όπως διαμορφώθηκε από την εξέλιξη του διαδικτύου) όσο και στα θέματα του φαρμάκου αποτελούν τα αντίστοιχα διεθνή νομικά κείμενα (convention on cybercrime , convention of medicrime).

H «Σύμβαση για τα φάρμακα» 1 αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικό κείμενο που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να ποινικοποιήσουν:

την παραγωγή παραποιημένων ιατρικών προϊόντων ·
την προμήθεια, προσφορά και εμπορία προϊόντων παραποίησης / απομίμησης φαρμάκων ·
την παραποίηση εγγράφων ·
την μη εξουσιοδοτημένη παρασκευή ή προμήθεια φαρμάκων και τη διάθεση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης.
Η Σύμβαση παρέχει ένα πλαίσιο εθνικής και διεθνούς συνεργασίας στους διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης, μέτρα συντονισμού σε εθνικό επίπεδο, προληπτικά μέτρα για χρήση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και προστασία των θυμάτων και μαρτύρων.

Επιπλέον, προβλέπει την ίδρυση ενός φορέα παρακολούθησης για την επίβλεψη της εφαρμογής της σύμβασης από τα συμβαλλόμενα κράτη.

Ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου είναι Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. 
-Πτυχιούχος Νομικής Α.Π.Θ, Δικ. Γραφολόγος-Ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης Κυβερνο-εγκλήματος .


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.