Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρευνα: Οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι νιώθουν εξαντλημένοι


Βαριές είναι οι συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των εργαζομένων και άρα στην παραγωγικότητά τους, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Hellas ΕΑΡ τη διετία 2018-2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω της κρίσης και των αλλαγών που επήλθαν στις οργανωτικές δομές των εταιρειών, πέντε στους δέκα Έλληνες εργαζόμενους δηλώνουν ανεξήγητη εξάντληση, οι τέσσερις στους δέκα κάνουν λόγο για συχνές συγκρούσεις με τους συναδέλφους τους και οι τρεις στους δέκα δεν νιώθουν ότι έχει αυξηθεί η εργασιακή δέσμευση έναντι των εταιρειών τους.
Ειδικότερα, από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 εργαζομένων που κάλεσαν στην υπηρεσία 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης που παρέχει η Hellas EAP σε εταιρίες/πελάτες της, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα για το πώς νιώθουν οι Έλληνες στον εργασιακό τους χώρο:


- Το 49% δήλωσαν ότι αισθάνονται μια ανεξήγητη εξάντληση παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τους δεν έχουν αλλάξει
- Το 40% επεσήμαναν ότι το γενικότερο κλίμα των οργανωτικών αλλαγών, όπως κι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν επιβαρύνει το κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας, επιφέροντας συχνές συγκρούσεις μεταξύ συναδέλφων
- Το 34% δήλωσαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αισθάνονται ότι στη δουλειά τους υφίστανται μόνο ως φυσική παρουσία
- Το 23% δήλωσαν πως νιώθουν ότι λειτουργούν μόνο μηχανικά, δίχως να ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα/ποιότητα της εργασίας τους
- Το 7% χρησιμοποίησαν Μη-Συνταγογραφούμενα Φάρμακα για να μειώσουν το άγχος τους
- Το 24% απουσίασαν από την εργασία τους εξαιτίας του θέματος για το οποίο κάλεσαν την 24/7 Γραμμή Υποστήριξης της Hellas EAP
- Το 32% δήλωσαν πως νιώθουν ότι δεν έχει αυξηθεί ή και βελτιωθεί η εργασιακή δέσμευση απέναντι στον οργανισμό

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Hellas EAP, κ. Τατιάνα Τούντα, δήλωσε ότι «οι επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα παραμένουν "νωπές" στο χώρο της απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα ώστε να προσαρμοστούν επαρκώς στα νέα δεδομένα, όπως και σε αλλαγές που ακόμη συντελούνται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων».

Κατά την κ. Τούντα, «βασικές παράμετροι τόνωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι η διαχρονική ψυχοκοινωνική υποστήριξη τους, το να βιώνουν ήπια κάθε προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα, να νιώθουν δυνατοί να προσφέρουν και να αντιλαμβάνονται ότι το δέσιμο με την εταιρεία τους διαρκώς εντείνεται».

Σύμφωνα με την ίδια «η διάθεση προγραμμάτων υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, διασφαλίζει ένα υγιές, παραγωγικό και βιώσιμο περιβάλλον απασχόλησης, που λειτουργεί θετικά τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο, όσο και για όσες επιχειρήσεις δρουν και αναπτύσσονται βάσει στρατηγικών πλάνων που στην "πρώτη γραμμή" θέτουν την παράμετρο άνθρωπος».

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα της Hellas EAP, τα στοιχεία της οποίας έχουν δημοσιευθεί, έδειξε ότι στις σημαντικότερες πηγές άγχους των Ελλήνων εργαζομένων συγκαταλέγονται το γονεϊκό στρες με 47%, το εργασιακό στρες με 38% και το προσωπικό με 36%, ενώ ακολουθούν τα ευαίσθητα θέματα με 13,5% κι η ανισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής κατά 4%.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.