Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Τηλεφωνικές απάτες έχουν αναστατώσει δεκάδες πολίτες - Συνελήφθη 40χρονος Βούλγαρος, μέλος κυκλώματος


Πολλές καταγγελίες δέχθηκε σήμερα Κυριακή η Αστυνομία στα Γιαννιτσά για τηλεφωνήματα- απάτη, καθώς άγνωστοι με την μέθοδο της παραπλάνησης προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.
"Μπαμπά είμαι στο νοσοκομείο γιατί τράκαρα", ακούστηκε να λέει μία τρεμάμενη γυναικεία φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής στον Δ.Δ. από τα Γιαννιτσά. Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 05:00 το απόγευμα και ο  καταγγέλων δεν πίστευε στ’ αυτιά του ακούγοντας την δήθεν "κόρη" του να εκλιπαρεί για βοήθεια. Λίγα λεπτά αργότερα, το ίδιο τηλεφώνημα έγινε στους ηλικιωμένους γονείς του για τον… ίδιο!  
Το περιστατικό είναι πραγματικό -ένα από τα πολλά που έχουν καταγγελθεί σήμερα στο Τμήμα Ασφαλείας Πέλλας. «Για τα δύο τηλεφωνήματα που δέχθηκα και με αναστάτωσαν επικοινώνησα με την Αστυνομία για να καταγγείλω το γεγονός» μας λέει ο Δ.Δ., φανερά αναστατωμένος από την "εμπειρία" που έζησε.
Μετά από άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας συνελήφθη ένας Βούλγαρος 40 ετών- μέλος του κυκλώματος που φέρεται να είναι ο «εισπράκτορας» στην επιχείρηση εξαπάτησης. Ο συλληφθέντας, ο οποίος είχε μαζί του το ποσό των 1.990 ευρώ το οποίο και κατασχέθηκε, όπως προέκυψε από την ανάκριση ενεπλάκη και σε απόπειρα εξαπάτησης στη Δράμα. 
Συγκεκριμένα, ο 40χρονος αλλοδαπός, μαζί με συνεργούς του τηλεφώνησαν διαδοχικά σε 4 ηλικιωμένους στην Πέλλα και τους έλεγαν ψευδώς ότι το παιδί τους έχει τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα. Μάλιστα για να γίνουν περισσότερο πιστευτοί, παρίσταναν είτε τον γιατρό είτε τον αστυνομικό και στη συνέχεια ζητούσαν χρήματα, τα οποία δήθεν απαιτούνταν για να υποβληθεί το παιδί τους σε χειρουργική επέμβαση. 
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας (18 Ιανουαρίου 2020), με την ίδια μέθοδο εξαπάτησαν 91χρονη ημεδαπή στην Δράμα και κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.
Στην κατοχή του 40χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 1.990 ευρώ, ένα μαχαίρι, 2 κινητά τηλέφωνα και χειρόγραφες σημειώσεις με τηλεφωνικούς αριθμούς και ονόματα.
Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.

Με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, συμβουλεύει:
•Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
•Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
•Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
•Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
•Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
•Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
•Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
•Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Απελαση, κοκκινη καρτα απο τη χωρα,σε οσους συλλαμβανονται για παρανομιες...αφου βεβαια πρωτα εκτισουν την ποινη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.