Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σκύδρα: Καταργείται και μεταφέρεται το Τελωνείο της Σκύδρας;


Πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/6) πρωινές ώρες, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Σκύδρας, ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με θέμα την παραμονή και απρόσκοπτη λειτουργία του Τελωνείου Σκύδρας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός της Δημάρχου, οι Βουλευτές Σηφάκης Γιάννης, Σμίας Χρήστος, εκπρόσωπος του Καρασμάνη Γιώργου, ο Αντιπεριφερειάρχης  Πέλλας, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Αλμωπίας, η Προϊσταμένη του Τελωνείου Μυστακίδου Πωλίνα, ο Προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας και διάφοροι  υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σκύδρας. 
Αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους,  τους παραπάνω, η οικοδέσποινα Δήμαρχος Ιγνατιάδου Κατερίνα, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, σχετικά με τον σχεδιασμό μέχρι τώρα του αρμόδιου Υπουργείου για την κατάργηση της έδρας στην Σκύδρα και την μεταφορά του στην Ημαθία. Στην συνέχεια, απαρίθμησε τους λόγους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,  για τα οποία  θα πρέπει να παραμείνει στην Σκύδρα και ειδικότερα:
1.Βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, οπότε δεν επιβαρύνει το Δημόσιο με επιπλέον έξοδα, ενώ υπάρχει αύλειος χώρος εκτάσεως 15-20 στρεμμάτων, για την στάθμευση οχημάτων και εμπορευμάτων.
2.Στον ίδιο χώρο, στεγάζεται και η Χημική Υπηρεσία της Πέλλας.
3.Η Βιομηχανική περιοχή (Πετριά) βρίσκεται πολύ κοντά στο Τελωνείο.
4.Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση, όπου διευκολύνει την μεταφορά των εμπορευμάτων.
5.Βρίσκεται πλησίον του νέου οδικού άξονα
6.Η Πέλλα είναι η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα στην Ελλάδα, σε εξαγωγές κομπόστας, αφού λειτουργούν σ΄αυτήν πέντε (05) βιομηχανικές μονάδες μεταποίησης φρούτων κλπ.
7.Κατέχει την 17η θέση πανελλαδικά σε όγκο εξαγωγών .
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεοδωρίδης Θεόδωρος, ο οποίος γνώρισε μεταξύ άλλων τις υπηρεσιακές ενέργειες που έγιναν κατά το παρελθόν για το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ''η Ημαθία μας πήρε πολλές υπηρεσίες λόγω πολιτικών πιέσεων'' αναφερόμενος  στην δημιουργία της Σχολής Αστυνομίας στην Νάουσα και για την Εγνατία οδό, ενώ ανέφερε ότι την ίδια ώρα στην Ημαθία πραγματοποιείται ανάλογη σύσκεψη με τους Βουλευτές –που όπως επισήμανε, κάνουν τα πάντα για την περιοχή τους-! και φορείς του Νομού για το ίδιο θέμα, προκειμένου καταθέσουν ανάλογες προτάσεις για την ίδρυση Τελωνείου με έδρα στην περιοχή της Κουλούρας-Ημαθίας. 



Στην συνέχεια τοποθέτηση έκανε ο Βουλευτής Σηφάκης Γιάννης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή συμμετοχή, δείχνει ότι η Πέλλα είναι ενωμένη, και ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην μεταφερθεί η έδρα του Τελωνείου από την Σκύδρα, αναφερόμενος στην προαστική σύνδεση που προτάθηκε και η οποία θα διευκολύνει τη μεταφορά αγαθών και προϊόντων, από, και προς την Σκύδρα. 
Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου και ο έτερος Βουλευτής Σμίας Χρήστος, ο οποίος επιπρόσθετα γνώρισε ότι σε σημερινή πρωινή επικοινωνία που είχε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Βαλαβάνη Νάντια, του είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα και τον παρέπεμψε στον  Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Κο Βερναδάκη ο οποίος του έκανε γνωστό ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να μην καταργηθεί κανένα Τελωνείο, ενώ πρότεινε την κάθοδο στην Αθήνα των πολιτικών κλπ φορέων προκειμένου συζητήσουν το θέμα με τους αρμόδιους. 
Επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αντιπαράθεση για το θέμα με την Ημαθία που διεκδικεί την έδρα.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του Καρασμάνη Γιώργου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, λέγοντας ότι θα είναι σύμμαχος σε κάθε ενέργεια, προκειμένου παραμείνει το Τελωνείο στη Σκύδρα. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Έδεσσας, Γιάννου Δημήτρης, ο οποίος εξήρε την Δήμαρχο Σκύδρας για αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και για την συμμετοχή των παρευρισκομένων, εκφράζοντας ταυτόχρονα το παράπονό του, ότι τέτοια ανταπόκριση δεν βρήκε ο Δήμος Έδεσσας στο θέμα της… φυγής του Πανεμιστημίου Μακεδονίας από την πόλη της Έδεσσας!, ευχόμενος τέτοιες συσκέψεις να γίνονται για το καλό της Πέλλας. 
Επισήμανε επίσης, ότι με την φυγή του Τελωνείου, εύχεται να μην δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα και στο θέμα της υγείας (αναφερόμενος προφανώς στην έδρα του Νοσοκομείου της Έδεσσας).
Τοποθέτηση για το θέμα έκανε και η Προϊσταμένη του εν λόγω Τελωνείου, λέγοντας ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε πριν λίγο, το θέμα της μεταφοράς είναι… παγωμένο, ενώ έκανε γνωστό ότι τα σχέδια είναι για δημιουργία ενός υπέρτελωνείου που θα εξυπηρετεί τις Π.Ε Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας με έδρα στο κλειδί-Ημαθίας. Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία, ότι η Πέλλα έναντι της Ημαθίας, υπερτερεί κατά 2.000 στα παραστατικά εξαγωγών!. 
Ο Προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι ήδη από τον Νοέμβριο η αντίστοιχη χημική υπηρεσία της Ημαθίας, συστεγάζεται στην Σκύδρα, λειτουργώντας από κοινού με την Χ.Υ Σκύδρας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος, αν μεταφερθεί το Τελωνείο Σκύδρας στην Ημαθία, να μεταφερθεί και η Χημική Υπηρεσία της Σκύδρας στον ίδιο χώρο!
Ως ''κουτσομπολιό'' χαρακτήρισε την πληροφορία που ανέφερε η Προϊσταμένη του Τελωνείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεοδωρίδης Θεόδωρος, ότι ήδη οι φορείς της Ημαθίας έχουν συγκεντρώσει το ποσό των 200.000,00 ευρώ, διαθέτοντάς το για την κατασκευή του κτηρίου όπου θα στεγαστεί το υπερτελωνείο. Κάθετα αντίθετος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κανάκης Μάνος, σε ενδεχόμενη κατάργηση και μετακίνηση του Τελωνείου, καθ΄όσον όπως ανέφερε, πιθανώς να ακολουθήσουν και άλλες καταργήσεις υπηρεσιών, ενώ επισήμανε και αυτός ότι ''δεν θα πρέπει να εμπλακούμε σε έναν  ΠελλαιόΗμαθιώτικο… πόλεμο''! 
Τελικά αποφασίσθηκε, οι Βουλευτές να προγραμματίσουν επίσκεψη των πολιτικών κλπ φορέων της Πέλλας με τους αρμόδιους του Υπουργείου, προκειμένου συζητήσουν για το θέμα.

By Sakis
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.