Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε μέτρα αντιμετώπισης των δυσκολιών του γαλακτοκομικού τομέα


Από το γραφείο της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη ανακοινώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας στις 7/9/2015, πακέτο μέτρων ύψους 500 εκατ. €, προκειμένου να εξομαλύνει τη κατάσταση της αγοράς του γαλακτοκομικού τομέα λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και έχουν επιφέρει συμπίεση στις τιμές παραγωγού του γάλακτος.
Οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς αφορούν κυρίως στο ρωσικό εμπάργκο για δεύτερη χρονιά, στη μείωση της ανάπτυξης στην Κίνα, η οποία αποτελεί βασική αγορά για τα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα, στην παγκόσμια υπερπροσφορά γάλακτος στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία.
Το πακέτο μέτρων το οποίο ανακοίνωσε ο Επίτροπος κ. Κατάινεν, αποτελείται από τις παρακάτω δράσεις:
1) Βοήθεια προς τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας
Στοχευμένη ενίσχυση: αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του πακέτου γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των 500 εκατ. € (περίπου 430 εκατ. €) θα κατανεμηθεί σε εθνικούς φακέλους σε όλα τα κράτη μέλη. Αποδέκτης εθνικού φακέλου θα είναι και η χώρα μας. Το ύψος της κατανομής ανά εθνικό φάκελο θα συζητηθεί και ενδεχομένως θα αποφασιστεί στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας,  η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου 2015.
Προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου 2015 (ήταν από 1ης Δεκεμβρίου) και αύξηση της προκαταβολής στο ποσοστό 70% (ήταν 50%).
Προκαταβολή των πληρωμών για ορισμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως για τα αγροπεριβαλλοντικά, τη βιολογική κτηνοτροφία, περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, ευζωία των ζώων κλπ, από τις 16 Οκτωβρίου 2015 και αύξηση του ποσοστού προκαταβολής από 75% σε 85%.
Χρηματοοικονομικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κυρίως για τις περιπτώσεις γεωργών οι οποίοι επιβαρύνονται με σημαντικά χρέη όταν καταρρέουν οι τιμές των προϊόντων.
Εργαλεία σταθεροποίησης του εισοδήματος – αφορούν σε ασφαλίσεις μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
2) Αντιμετώπιση της αστάθειας στην αγορά - τόνωση της ζήτησης/μείωση της προσφοράς με:
Παράταση και αύξηση της ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση (αφορά τα τυριά, το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος).
Ιδιωτική αποθεματοποίηση για το χοίρειο κρέας (νέο μέτρο).
Ενημέρωση για τις δυνατότητες προώθησης των προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Ενδυνάμωση του παρατηρητηρίου αγοράς γάλακτος.
Διμερείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με στόχο την άρση δασμολογικών περιορισμών και υγειονομικών εμποδίων (Βαλκανικές Χώρες, Κεντρική Αμερική, Ν. Κορέα, Μαρόκο, Κολομβία, Περού κλπ).
Άνοιγμα νέων αγορών (Κίνα, Ιαπωνία κλπ) .
Το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της τοπικής προσφοράς, αναδιάρθρωση του τομέα με τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών κλπ. 
3) Αντιμετώπιση προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα
Δημιουργία ομάδας υψηλού επιπέδου, η οποία θα ασχολείται με εξειδικευμένα θέματα όπως οικονομικά  μέσα αντιστάθμισης κινδύνου για νέες μελλοντικές αγορές κλπ.
Ενθάρρυνση πρακτικών όπως συμβόλαια, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενθάρρυνση δημιουργίας οργανώσεων παραγωγών κλπ.
4) Ενίσχυση του συνδέσμου της κοινωνίας με τη γεωργία
Υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με προϊόντα της παρέμβασης. 
Ενίσχυση του προγράμματος διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές.
Επιπλέον των παραπάνω μέτρων, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις εκμεταλλεύσεις με ποσό μέχρι 15.000 € και τις δραστηριότητες μεταποίησης – προώθησης με 200.000 € αντίστοιχα για περίοδο μιας δεδομένης τριετίας (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας).

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. βρε που είσαι βρε Θεοδώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΣΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΚΑΠ ΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΡΜΕΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.
    ΜΗΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΜΟΙΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απορω πως τοσο εσεις κυρια Τζακρη, οσο και οι "ΣΥΝΑΘΛΗΤΕΣ" σας, ολων των "χρωματων" (γιατι δεν εξηγειται αλλιως η καταντια μας...μαλλον σαν σπορ βλεπετε την πολιτικη στην Ελλαδα μας και οχι Ελλαδα σας!!!), εχετε τοσο θρασσος και κυκλοφορειτε αναμεσα μας (στα πεζοδρομια, στα καφε κλπ), μετα απο τα ΚΑΚΑ και τις ΠΛΗΓΕΣ που φερατε σε ολους μας (οχι -σας!!!)....Λιγη τσιπα τουλαχιστον δεν εμεινε???...Πηγαινετε να μεινετε στας Ευρωπας και ας ερχεστε στη Βουλη μονο οταν ειναι "απαραιτητο"...να ψηφισετε κανενα Μνημονιακι ( για την Ελλαδα ρε γαμωτο!!!!)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.