Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H ΑΕΣΜ Αλέξανδρος - Πέλλα στην Ισπανία στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος (φωτο)


Εκπαιδευτική αποστολή προγράμματος "ERASMUS+" πραγματοποίησε η H Α.Ε. Σ. Μ. Αλέξανδρος - Πέλλα στην Ισπανία  στα πλαίσια εκπαιδευτικού  προγράμματος κατάρτισης
με τίτλο Σχεδίου: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ »

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ  ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΠΕΛΛΑ, διοργάνωσε εκπαιδευτική αποστολή στην Ισπανία,  τον Απρίλιο του 2016 για 15 συμμετέχοντες.    
Στην αποστολή συμμετείχαν μέλη των Συνεταιρισμών της σύμπραξης. Το πρόγραμμα διήρκησε 11 ημέρες και περιελάμβανε:

Εκπαίδευση  αναφορικά με το αντικείμενο κατάρτισης στο φορέα υποδοχής. Oι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα να εξετάσουν την τις δυνατότητες που δίνεται μέσα από την εφαρμογή της τεχνολογίας να προωθηθούν τα αγαθά και τα εμπορεύματα με τη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικού εμπορίου, την Ολοκληρωμένη  Παράγωγη και Διαχείριση Καλλιεργειών, μία πολιτική που στοχεύει στο να παράσχει τη βάση για αποτελεσματική και κερδοφόρα παραγωγή που να είναι οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Γνώρισαν σύγχρονες γεωργικές πρακτικές με τη χρήση προχωρημένης τεχνολογίας, με σκοπό την μεγιστοποίηση της απόδοσης παράγωγης  και την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Ενημερώθηκαν σχετικά με το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων, τη νομοθεσία που το διέπει, και επισκέφθηκαν φορέα σχετικά με τη συσκευασία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα:

- Το πρώτο μέρος  της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η επίσκεψη στη κεντρική λαχαναγορά της Βαρκελώνης Mercabarna. Στους εκπαιδευόμενους αναλύθηκε ο τρόπος διοίκησης, λειτουργίας  και οργάνωσης της λαχαναγοράς. Το σχήμα της αποτελείται και  περιλαμβάνει κρατική, δημοτική και συμμέτοχη ιδιωτών και συνεταιρισμών. Μέσα από τις δομές της Mercabarna διακινούνται φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, κέρατα, με σφαγείο και τυποποιήτηριο. Παρέχονται υπηρεσίες logistics και γίνεται ολοκληρωμένη  περιβαλλοντική διαχείριση των υπολειμμάτων που παράγονται από την λαχαναγορά. Επίσης για την εξυπηρέτηση των υπάλληλων και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην λαχαναγορά λειτουργεί νοσοκομείο, παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο.  

- Επόμενος σταθμός ήταν η επίσκεψη στην Ομοσπονδία Συνεταιρισμών της Καταλονίας (FCAC) και  στο Ινστιτούτο Ερευνών Γεωργίας της Καταλονίας (IRTA), που ανήκει στην κυβέρνηση της Καταλονίας. Ο γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας της Καταλονίας και  Βαρκελώνης κ Domenec Navara παρουσίασε το  αγροτικό παραγωγικό μοντέλο της Καταλονίας, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, τα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας και των Συνεταιρισμών,  και ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση  της Ισπανικής αγοράς, το πώς αντέδρασε στην κρίση, το πώς αξιοποίησε τις δυνατότητες που τους παρέχονται από την ευρωπαϊκή ένωση, την Ισπανική κυβέρνηση, και τα ευρωπαϊκά προγράμματα και  για το πως προσαρμοστήκαν οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί  στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε. Ζήτησε επίσης επικοινωνία και διεύρυνση  της συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που παράγουν ιδία προϊόντα για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ρωσικού εμπάργκο και τη δημιουργία κοινών  προσπαθειών προώθησης, προβολής και πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Αναπτύχτηκαν επίσης θέματα σχετικά με την ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από παγετούς και θέματα σχετικά με το πώς υποβάλλεται η δήλωση ετήσια  καλλιέργειας,  τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις που χορηγούνται στους ισπανούς  αγρότες.  

Επόμενος σταθμός ήταν η επίσκεψη σε Συνεταιρισμό παραγωγών  ροδακίνων στην πόλη της Λεριδα και της Τζιρονα όπου τους παρουσιάστηκε, αναλύθηκε και συζητήθηκε το ισπανικό μοντέλο λειτουργίας των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ομάδων Παραγώγων, που στόχο έχει την καθετοποίηση τόσο της παραγωγικής διαδικασίας που ξεκίνα από την επιλογή της καλλιέργειας, μέσα από στοχευόμενες επιλογές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κλίματος της περιοχής, την επιλογή της ποικιλίας  με ελεγχόμενες φυτεύσεις, στη συνεχεία την συνεχή  συμβουλευτική από  τους γεωπόνους του συνεταιρισμού (ολοκληρωμένη διαχείριση- πιστοποίηση), όσο και της εμπορίας και διάθεσης του προϊόντος που πραγματοποιείται  αποκλειστικά μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.Συναντά κανείς έντονη συνεταιριστική παιδεία όσο και πειθαρχία στα μελή των οργανώσεων που τους εξασφαλίζει καλύτερες τιμές διάθεσης των προϊόντων τους αφού δημιουργούν οικονομίες κλίμακας. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε θέματα επικοινωνίας προώθησης και διαφήμισης, την άντληση  εθνικών πόρων και προγραμμάτων αλλά και αντιστοίχων ευρωπαϊκών, έχουν δημιουργήσει πολύ καλές υποδομές με σύγχρονα διαλογητήρια, συσκευαστήρια και μέσω προωθητικών ενεργειών διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια ισπανική αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Σημαντική αύξηση του ποσοστού πωλήσεων προς την εγχώρια αγορά  και λόγο της επιβολής του ρωσικού εμπάργκο σημείωσαν οι πωλήσεις των φρούτων και των λαχανικών τα τελευταία δυο έτη.


- Επόμενος σταθμός ήταν και η επίσκεψη σε φυτώριο παράγωγης οπορωφόρων δέντρων και πολλαπλασιαστικού υλικού στην περιοχή της Βαρκελώνης. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον μεγαλύτερο οίκο παγκοσμίως στην παράγωγη φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού την εταιρία,"Agromillora" που δραστηριοποιείται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Γάλλια κ.α. Τα μέλη της Α.Ε.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΠΕΛΛΑ, είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από το πρώτο στάδιο (κύτταρο) το πώς ξεκινά και πως εξελίσσεται η παράγωγη των φυτών μέχρι τη στιγμή που ουσιαστικά θα τα τοποθετήσουν οι ίδιοι τους στα αγροκτήματα τους, έτσι ώστε να βασιστεί σε αυτά η παραγωγική διαδικασία που έχουν επιλέξει για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και ποικιλία. 

- Ένα ακόμη κομμάτι  της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν και η επίσκεψη στη κεντρική δημοτική αγορά φρούτων λαχανικών, ψαρικών και κρεάτων της Βαρκελώνης Mercadοna,  όπου τους αναλύθηκε ο τρόπος διοίκησης, λειτουργίας  και οργάνωσης της υπεραγοράς  όπου  το σχήμα της αποτελείται και  περιλαμβάνει δημοτική και συμμέτοχη ιδιωτών και συνεταιρισμών. Μέσα από τις δομές της Mercadona διακινούνται φρούτα, λαχανικά, κέρατα, ψάρια κ.α.

Με μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο παρακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής οι καταρτιζόμενοι επαγγελματίες αγρότες τα όσα τους ανέλυαν και οι Ισπανοί συνάδελφοι τους και το πώς το ομολογούμενος επιτυχημένο ισπανικό μοντέλο παράγωγης και καλλιέργειας θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και να εφαρμοστεί με την ίδια επιτυχία. Όλα αυτά παρουσιαστήκαν, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν επί Ισπανικού εδάφους από το Διευθυντή της ΑΕΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΠΕΛΛΑ κ. Γιάννη Στογιαννίδη  τόσο πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια, όσο και κατά την απονομή των Πιστοποιητικών Επιτυχούς Παρακολούθησης του Προγράμματος που έγινε από τον φορέα.

Τα μέλη της ΑΕΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΠΕΛΛΑ, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ισπανία, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν στην πόλη της Βαρκελώνης, πολιτιστική ολοήμερη εκδρομή στην Κόστα Μπράβα, την πόλη Τζιρονα και  τη Λεριδα, με πλούσια πολιτιστική κληρονομία και τουριστικά αξιοθέατα.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. μπράβο τέτοια να γίνονται. Οι συνταξιουχοι υπάλληλοι τυχαία βρεθήκαν στην φωτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νάταν μόνο αυτοί ... Είχε κόσμο άσχετο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.