Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Η επίσκεψη Κοντονή «σφραγίζει» την βούληση της κυβέρνησης για ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή κατά την σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο της Έδεσσας, αφού τον καλωσόρισε στην Πέλλα, ανέφερε τα εξής: 

«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Πέλλα και στην πόλη της Έδεσσας την οποία γνωρίζετε καλά και με την οποία συνδέεστε στενά εφόσον υπηρετήσατε εδώ την στρατιωτική σας θητεία και να σας ευχαριστήσω θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας και την παρουσία σας στην πόλη. Η επίσκεψή σας σήμερα εδώ δεν είναι μια τυπική επίσκεψη Υπουργού, αλλά “σφραγίζει” την κυβερνητική βούληση, την βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου της Έδεσσας.
Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο με τον Δήμαρχο Έδεσσας, την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων του Δικαστηρίου της Έδεσσας, κατά την οποία σας εκθέσαμε την ακαταλληλότητα του υφιστάμενου κτιρίου που στεγάζει το Δικαστικό Μέγαρο και την αναγκαιότητα για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου σε οικόπεδο εντός του αστικού ιστού, εμβαδού 2.000 τ.μ. περίπου, που κατά το ήμισυ ανήκε σε ιδιώτη και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης έχει ολοκληρωθεί και κατά το ήμισυ στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες απονομής δικαιοσύνης στην Έδεσσα και στην ευρύτερη περιοχή, αναγκαιότητα την οποία συμμεριστήκατε από την πρώτη στιγμή. 

Μάλιστα κατά την συνάντηση αυτή συμφωνήσαμε από κοινού ότι η διαδικασία για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ -σύμφωνα με την οποία ο ιδιώτης μελετά, κατασκευάζει, εξοπλίζει και συντηρεί το κτίριο μετά την ανέγερσή του και το δημόσιο καταβάλει το αντίτιμο σε αυτόν- είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την ταχύτερη και αρτιότερη υλοποίηση του έργου και μάλιστα κατά την ίδια ημέρα υπήρξε συνάντησή μου στην οποία παραστάθηκαν και οι φορείς της Έδεσσας με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφα, ο οποίος συμμερίστηκε απόλυτα την άποψη αυτή και το Νέο Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας ουσιαστικά θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την ανέγερση και άλλων δικαστικών μεγάρων και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Στην συνέχεια συναντήθηκα και με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, αρμόδιο για θέματα Στρατηγικών Επενδύσεων, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφα, με στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους ως προς το ζήτημα αυτό, τη δυνατότητα ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ και τελικά την επίσπευση των διαδικασιών προς το σκοπό αυτό. Ο κ. Πιτσιόρλας συμφώνησε όπως ενταχθεί το έργο αυτό στον ετήσιο σχεδιασμό έργων μέσω ΣΔΙΤ. 

Κατόπιν συνεχών παρεμβάσεών μου, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ έχει ήδη δρομολογηθεί και τείνει προς την ολοκλήρωσή της η διαδικασία της εκ νέου δωρεάς και κατά κυριότητα παραχώρησης του ποσοστού του ½ εξ αδιαιρέτου του Υπουργείου Οικονομικών στο οικόπεδο που πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας στο ΤΑΧΔΙΚ, καθώς η προηγούμενη παραχώρηση που είχε γίνει για χρονικό διάστημα 5 ετών έληξε λόγω άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής. 

Οι θετικές εξελίξεις ως προς τη δρομολόγηση της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου ικανοποιούν τα αιτήματα των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων του Δικαστηρίου της Έδεσσας, οι οποίοι εργάζονται σε αυτό και με την ολοκλήρωση της ανέγερσής του θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από αξιοπρεπείς και κατάλληλες συνθήκες εργασίας. 

Έχει επομένως γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τον τελικό στόχο που είναι να αποδοθεί στους τους πολίτες της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής ένα δημόσιο κτίριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, το οποίο θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για δημόσιο διαγωνισμό που θα οδηγήσει στην ανάθεση της ανέγερσης του κτιρίου μέσω ΣΔΙΤ. Είμαι βέβαιη κ. Υπουργέ ότι θα αποβείτε ευχάριστα μοιραίος για την πόλη». 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής ανταπαντώντας στην κ. Τζάκρη συμμερίστηκε στην άποψη ότι η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας που έχει ήδη δρομολογηθεί και έχει τεθεί σε γερές βάσεις θα αποτελέσει «τον πιλότο» για την ανέγερση και άλλων δικαστικών μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ. 

Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που έχουν οι δικαστικές υπηρεσίες στα Γιαννιτσά λόγω της διασποράς τους σε διάφορα κτίρια (το Πρωτοδικείο σε δημόσιο κτίριο πλησίον του Δήμου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών σε μισθωμένο κτίριο σε μεγάλη απόσταση από το Πρωτοδικείο) που από μόνη της συνιστά υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών απονομής δικαιοσύνης στην πόλη των Γιαννιτσών, που αποτελούν το μεγάλο οικονομικό κέντρο του νομού και της ευρύτερης περιοχής. 

Συμφωνήθηκε μάλιστα σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών να υποβληθεί επίσημη πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό, δεδομένου ότι υπάρχει μελέτη για την ανέγερση σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό στον Δήμο Πέλλας. 

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης και στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην διοικητική δικαιοσύνη, το οποίο εντάθηκε με την κατάργηση των μεταβατικών εδρών των Γιαννιτσών και της Έδεσσας τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων υποθέσεις που έχουν κατατεθεί από το 2000. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε μάλιστα για την δυνατότητα που μελετά το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία κάποιων μεταβατικών εδρών με την χρήση των νέων τεχνολογιών (μέσω τηλεδιάσκεψης) και μάλιστα όχι μόνο για δύο αλλά και για περισσότερες συνεδριάσεις τον χρόνο, ώστε να επισπευτεί η εκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον αυτών που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. 

Επίσης η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε και στις λοιπές πολιτικές του Υπουργείου, ήτοι την επέκταση στης δωρεάν νομικής βοήθειας (legal aid) στους συμπολίτες μας που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα πλαίσια του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μάλιστα όχι μόνο για την πρόσληψη δικηγόρου αλλά και οικονομολόγου - λογιστή για την σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας που αποτελεί το «κλειδί» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που μόλις την προηγούμενη Παρασκευή παρουσιάστηκε σε Γιαννιτσά και Έδεσσα από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στην Βουλή.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Κα Τζάκρη δυστυχώς για σας υπάρχουν κάποιοι πολίτες που έχουν μνήμη. Το δικαστικό μέγαρο δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Επιλύθηκε το θέμα του οικοπέδου, όπως το ομολογείτε κιόλας. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου δικαιοσύνης. Δυστυχώς όμως ήρθε η κυβέρνηση του ακατανόμαστου το 2010 και κρέμασε την Ελλάδα στα μανταλάκια της Ευρώπης και έγιναν γης μαδιάμ. Κα τώρα κρέμεστε από τα @ρχίδι@ των ιδιωτών..σιγά μην στάξει η ουρά του γαιδάρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.