Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σταύρος Εκίζογλου - Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού από την Πέλλα: «Το παίξιμό μου έχει στοιχεία από πολλούς, αλλά κυρίως έχει την ταυτότητα της ψυχής μου…»


Μετρώντας σπουδαίες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού στη ελληνική μουσική λαϊκή σκηνή, αλλά και πολλές ώρες στο στούντιο, ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ο Σταύρος Εκίζογλου κατάφερε να ξεχωρίσει και να κάνει περήφανη την περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το Νέο Μυλότοπο του Δήμου Πέλλας. 

Γέννημα (το 1966) - θρέμμα της Πέλλας, αγάπησε το μπουζούκι από πολύ νωρίς στα παιδικά του χρόνια στο χωριό, από τον θείο του τον Τάσο. Αν και εντελώς αυτοδίδακτος κατάφερε να εξελιχθεί, να ξεχωρίσει στην νυχτερινή μουσική «ζούγκλα» της Αθήνας, ενώ έχει γράψει και πολλά δικά του τραγούδια. 

Έχει συνοδεύσει με το μπουζούκι του, μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές όπως τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιώργο Μαζωνάκη, τον Σταμάτη Γονίδη, τον Θέμη Αδαμαντίδη, τον Δημήτρη Μπάση, τον Άγγελο Διονυσίου κ.α., συνεργασίες που τον κατέστησαν έναν από τους πιο περιζήτητους μουσικούς –μπουζουξήδες της Αθήνας και όχι μόνο.
«Το παίξιμό μου έχει στοιχεία από πολλούς, αλλά έχει κυρίως την ταυτότητα της ψυχής μου», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Η.Ε. karatzova.com ο Σταύρος Εκίζογλου, ο οποίος παράλληλα υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πολύ καλοί τραγουδιστές αλλά, δυστυχώς όμως σήμερα δεν υπάρχει καλό λαΐκό τραγούδι. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό…». Στην συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, μας μίλησε για το ξεκίνημά του, το ελληνικό τραγούδι, την κρίση και τη μέχρι τώρα πορεία του. 


Ολόκληρη η συνέντευξη του σπουδαίου συντοπίτη μας μουσικού στο karatzova.com έχει ως εξής: 

Ερώτηση: Κε Εκίζογλου, κατ΄ αρχήν πείτε μας πότε και πως ξεκινάτε την επαφή σας με το μπουζούκι και με τη μουσική γενικότερα; 

Απάντηση: H μουσική ήταν ήδη μέσα στο σπίτι μου, στο Νέο Μυλότοπο, λόγω του πατέρα μου, ο οποίος είναι ψάλτης Εθνικής Κατηγορίας, με σπουδές στην Βυζαντινή μουσική. Μπουζούκι σκάλισε ο αδερφός του πατέρα μου, ο θείος μου Τάσος, ο οποίος μου είχε δώσει το μπουζούκι του, ένα εξάχορδο, πάνω στο οποίο άρχισα σιγά σιγά να ψάχνω τις νότες. Αυτό το όργανο με μάγεψε και από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους. 

Ερ: Είστε δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, δημιουργός, αλλά και ερμηνευτής σε μια μουσική πορεία 30 και πλέον χρόνων αν δεν κάνω λάθος. Με ποια ιδιότητα εκφράζεστε καλύτερα; 

Απ: Αν και είναι δύσκολο να διαλέξω διότι αγαπώ το σύνολο αυτών που κάνω, αλλά αν επιμένετε, θα σας εκπλήξω. Ενώ μεγάλωσα με το μπουζούκι, που όπως είπα και πριν με μάγεψε ως όργανο, εκφράζομαι όμως πολύ καλύτερα ως ερμηνευτής. 

Ερ: Ποιοι ήταν οι καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαστήκατε. Ξεχωρίστε μας κάποιες από αυτές… 

Απ: Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ μεγάλα και ποιοτικά ονόματα της ελληνικής μουσικής. Κάποιες από τις συνεργασίες που έκανα όλα αυτά τα χρόνια είναι με την Ελένη Βιτάλη, τον Άγγελο Διονυσίου, τον Στέλιο Ρόκκο, τον Σταμάτη Γονίδη, τον Γιώργο Μαζωνάκη, τον Ζαφείρη Μελά, τον Θέμη Αδαμαντίδη, τον Ηλία Κλωναρίδη, το Νίκο Νομικό, τον Δημήτρη Μπάση, τον Χρήστο Πάζη, τη Λένα Παπαδοπούλου και φυσικά τον μεγάλο και αξέχαστο σε όλους μας, τον Δημήτρη Μητροπάνο. Αν θέλετε να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές, τότε θα έλεγα ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ την πολύ καλή σχέση και άψογη συνεργασία που είχα με τον Γιώργο Μαζωνάκη και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Το ελάχιστο που μπορώ να επισημάνω είναι ότι ήταν άψογοι ως επαγγελματίες και πολύ ανθρώπινοι στην επικοινωνία που είχαμε. 


Ερ: Και αντίστοιχα με ποιους/ες από όσους/ες δεν έχετε συνεργαστεί ως τώρα θα θέλατε και θα ευχόσασταν να συμβεί στο μέλλον; 

Απ: Έχω συνεργαστεί για μεγάλο διάστημα με πολλούς και έχω συνοδεύσει έστω και για λίγες εμφανίσεις σχεδόν όλους, οπότε είμαι πολύ γεμάτος από συνεργασίες. Δεν έχω σήμερα έντονη κάποια επιθυμία συγκεκριμένη που δεν έχει εκπληρωθεί. 

Ερ: Ποιους μπουζουξήδες θαυμάζατε μικρός και που είναι πιο κοντά το παίξιμό σας; 

Απ: Πολλούς θαύμαζα και ακόμα τους θαυμάζω, όπως τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον μέγιστο Βασίλη Τσιτσάνη, τον μοναδικό Μανώλη Χιώτη, τον δάσκαλο Γιάννη Παλαιολόγου, τον Γιάννη Μωραΐτη. Ποτέ δεν είχα επικεντρωθεί στο στυλ κάποιου. Τους άκουγα όλους και πιστεύω ότι το παίξιμό μου έχει στοιχεία από πολλούς, αλλά κυρίως έχει την ταυτότητα της ψυχής μου. Αυτό τουλάχιστον μου λένε συνάδελφοί μου. 

Ερ: Ποιοι σας βοηθήσανε περισσότερο σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας σας; 

Απ: Αρκετοί θα έλεγα. Αλλά έκανα αργά και σταθερά βήματα και κάθε σκαλοπάτι που ανέβαινα το κατακτούσα. 

Ερ: Γνωρίζουμε την μεγάλη αδυναμία σας για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Μιλήστε μας για αυτό… 

Απ: Τι να πρωτοπώ για τον Στέλιο... Θυμάμαι από 6-7 χρονών άκουγα τα τραγούδια του από δίσκους που είχαν οι γονείς μου και με συγκινούσαν σε μεγάλο βαθμό. Λάτρεψα την φωνή, τα τραγούδια του και τον τρόπο ερμηνείας του και εννοείται ότι παίζω και τραγουδάω το 80% τού ρεπερτορίου του. 

Ερ: Υπάρχει καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι σήμερα; Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζετε; 

Απ: Πιστεύω ότι υπάρχουν καλοί λαϊκοί τραγουδιστές με φωνές που ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, όπως π.χ. οι: Γιώργος Νταλάρας, Πασχάλης Τερζής, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Ζαφείρης Μελάς και πολλοί άλλοι. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καλό λαΐκό τραγούδι. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Η μουσική βιομηχανία δεν συγκινείται με το λαϊκό τραγούδι. Δεν της φέρνει χρήματα. 


Ερ: Φέτος επανεμφανίστηκαν πολλά μουσικά talents show. Ποια είναι η άποψή σας για αυτά; Θα προτείνατε σε ένα νέο παιδί, μουσικό ή τραγουδιστή, να συμμετάσχει σε κάποιο από αυτά; Αξίζει τον κόπο πιστεύετε; 

Απ: Πολύ απλά και να μην επανεμφανίζονταν δεν θα έλειπε και κάτι γενικά από την μουσική. Είναι μια παγκόσμια τηλεοπτική μόδα που σκοπό έχει μόνο το να τα κονομήσουν κάποιοι. Πιστεύω ότι εάν κάποιος έχει αξία καλλιτεχνική υπάρχουν τρόποι να την δείξει. Οπότε δεν πιστεύω ότι θα του προσέφερε κάτι με το να πήγαινε σε ένα τάλεντ σόου. --------

Ερ: Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ολοκληρωμένη επιτυχία ενός Έλληνα καλλιτέχνη «περνάει» μέσα από την… Αθήνα; Συμφωνείτε; Εσείς κατοικείτε μόνιμα εκεί. Τι αποκομίσατε εσείς από την ζωή σας στην πρωτεύουσα; 

Απ: Δυστυχώς ή ευτυχώς, ναι, συμφωνώ. Διότι οι μεγάλες δισκογραφικές και τα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι εδώ. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε έναν καλλιτέχνη για να αναδειχθεί και να παρουσιάσει την δουλειά και την αξία του είναι πολύ περισσότερες από την επαρχία. Γενικά, ο καλλιτεχνικός κύκλος στην περιφέρεια εκεί είναι πολύ περιορισμένος. Δυστυχώς μόνο στο μεγάλο αστικό κέντρο, στην Αθήνα, μπορείς να κάνεις πράγματα και να ζήσεις επαγγελματικά από τη μουσική, δηλαδή κάνοντας αυτό που σου αρέσει. 


Ερ: Έχετε γράψει στο παρελθόν και λαϊκό τραγούδι με πολιτικό περιεχόμενο («φέρτε τα κλεμμένα πίσω»). Πως βλέπετε την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα μας; Είστε αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση; 

Απ: Ναι, έγραψα με τον Κώστα Ιωαννίδη (ξάδερφος) ένα πολιτικό τραγούδι και έτσι όπως βλέπω την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, βλέπω να γράφω πολλά πολιτικά τραγούδια ακόμα. Δυστυχώς βλέπω ένα χάος. Όχι μόνο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το δυσάρεστο είναι ότι η κρίση αυτή έχει πολλές πλευρές και όχι μόνο οικονομική. Θα ήμουν αισιόδοξος εάν έβλεπα κάποιο ΄΄φως στο τούνελ΄΄. Αλλά για πολλές δεκαετίες ακόμα δεν φαίνεται τίποτα το αισιόδοξο. 

Ερ: Πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση το επάγγελμα του μουσικού; 

Απ: Πάρα πολύ. Με λίγα λόγια το επάγγελμα αυτό σχεδόν δεν υπάρχει. Έχει κλείσει ανά την Ελλάδα το 70% των επαγγελματικών χώρων που απασχολούνταν μουσικοί. Αντιλαμβάνεστε ότι ο χώρος έχει χτυπηθεί πάρα πολύ από την οικονομική κρίση γιατί οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες να καλύψουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ερ: Τι σχεδιάζετε για το καλοκαίρι; 

Απ: Αυτό που κάνω συνήθως τα καλοκαίρια: Περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
- Σας ευχαριστώ πολύ… 
- Κι εγώ ευχαριστώ το «karatzova» για την ευκαιρία που μου έδωσε να απευθυνθώ στους συντοπίτες μου, στην Πέλλα. Καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο σας και καλό καλοκαίρι σε όλους…


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment