Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αγρότες: Κινδυνεύουν να χάσουν τη βασική ενίσχυση λόγω TAP - Το πρόβλημα αφορά παραγωγούς του δήμου Πέλλας


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν εννέα (9) Βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας μελλοντικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για χιλιάδες αγρότες της Βορείου Ελλάδας, λόγω της  διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις.

Όπως τονίζεται το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θεωρεί ως επιλέξιμες για δικαιώματα βασικής ενίσχυσης τις συγκεκριμένες εκτάσεις, που θα μείνουν ακαλλιέργητες τη φετινή και πιθανότατα την επόμενη χρονιά και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό αν προτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ.

Πρόβλημα για πολλούς παραγωγούς των Γιαννιτσών

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά και πολλούς παραγωγούς από τον κάμπο των Γιαννιτσών, από τα χωράφια των οποίων περνάει ο ΤΑΡ. Όπως μας εξηγούσε αγρότης των Γιαννιτσών που από το αγρόκτημά του διέρχεται ο αγωγός «κινδυνεύουμε με απώλεια εισοδήματος, αφού όπως μας είπαν χάνουμε τα δικαιώματα και δεν θα μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις ΟΣΔΕ». Οι αγρότες ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ο οργανισμός «δεν δέχεται τις εν λόγω εκτάσεις ως επιλέξιμες για  την καλλιεργητική περίοδο του 2016-17 και ίσως και για την επόμενη 2018-2019.

Η γραπτή ερώτηση

Θέμα: Κίνδυνος για τα μελλοντικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χιλιάδων αγροτών λόγω του αγωγού TAP

«Έντονη είναι η ανησυχία χιλιάδων αγροτών της Βορείου Ελλάδας, εν όψει της οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως προς την τύχη των δικαιωμάτων βασικής τους ενίσχυσης, λόγω της διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις.
Ως γνωστόν, οι εργασίες για τη διάνοιξη του συγκεκριμένου αγωγού, μήκους  550 χιλιομέτρων  στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας, έχει καταστήσει για φέτος και ίσως και για την επόμενη χρονιά ακαλλιέργητα αρκετές χιλιάδες  στρέμματα (με τους πιο μέτριους υπολογισμούς να μιλούν περίπου για 40.000) σε πολλές αγροτικές περιοχές από τον Έβρο μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγία, που απέστειλε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, ενημέρωσε τους πιστοποιημένους φορείς ότι δεν δέχεται τις εν λόγω εκτάσεις ως επιλέξιμες για  την καλλιεργητική περίοδο του 2016-17 και ίσως και για την επόμενη 2018-2019.

Παρότι η απώλεια εσόδων από  τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης καθώς και από συνδεδεμένες ενισχύσεις από τις καλλιέργειες του 2017 - 2018 για τους ιδιοκτήτες αγρότες καλύπτονται από τα συμβόλαιά τους με τον TAP, μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων και εσόδων για τους αγρότες στο μέλλον. Τόσο μέχρι το 2020, καθώς, αν οι εν λόγω εκτάσεις δεν δηλωθούν για δύο συνεχείς χρονιές, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χάνονται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο όσο και για τη νέα ΚΑΠ, σε περίπτωση συσχετισμού των νέων δικαιωμάτων με απωλεσθέντα ποσά.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Πολλοί από τους αγρότες δεν διαθέτουν άλλη επιλέξιμη γη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης
Η αποζημίωση για τα απωλεσθέντα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, που θα δοθεί στους συγκεκριμένους αγρότες, οι εκτάσεις των οποίων διαπερνώνται από τον αγωγό TAP θα αφορά μόνο τα έτη 2017 και 2018 με αποτέλεσμα τυχόν ΟΛΙΚΗ απώλεια τους μέχρι το 2020 να επιφέρει πρόσθετες οικονομικές απώλειες

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ;»

Δεκαοκτώ χιλιάδες περίπου οι ιδιοκτησίες

Σε δεκαοκτώ περίπου χιλιάδες εκτιμάται ότι ανέρχονται οι ιδιοκτησίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χωράφια, από τις οποίες θα χρειασθεί να περάσει ο διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Τόσοι υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλο το μήκος της διαδρομής των 543 χιλιομέτρων της Β. Ελλάδος, με τους οποίους χρειάσθηκε να έρθει σε συμφωνία η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, προκειμένου το έργο να περάσει από το χωράφι τους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (80%), πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις.

Πολλών ειδών αποζημιώσεις

Τα ποσά των αποζημιώσεων αφορούν στην περίοδο τόσο της κατασκευής του έργου, όσο και αυτήν της λειτουργίας του.
- Για την περίοδο των 2 ετών της κατασκευής του (2016-2018), οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν τόσο για τη δουλεία διόδου, όσο και για το είδος της καλλιέργειάς τους.
- Για την περίοδο λειτουργίας του αγωγού, θα αποζημιωθούν προκειμένου να παραχωρήσουν μια ζώνη δουλείας μήκους 8 μέτρων(4 μέτρα από κάθε πλευρά του αγωγού).
Δεδομένου ότι ο αγωγός θα είναι υπόγειος στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής των 543 χλμ, και θα διέρχεται σε βάθος 1- 1,5 μέτροκάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ο ιδιοκτήτης της έκτασης δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει στο σημείο εκείνο βαθύριζα δέντρα.

Ο αγωγός TAP, που επί ελληνικού εδάφους διασχίζει τους νομούς Έβρου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, εκτιμάται ότι συνολικά θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας στα χρόνια της λειτουργίας του και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΧΡΗΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΑΝΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ: ΑΓΡΑΝΑΥΠΑΣΗ
    ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΑΔΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ................ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ.
    ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ;
    300 ΜΝΗΜΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι απζημειωσεις ειναι απο τον ΤΑΠ .οχι απο το κρατος και μερικες εκατονταδες ευρω "χασουρα"ε δεν ειναι και για κλαματα!

      Διαγραφή
  2. Καρασμανη εισαι σοβαρος τώρα;Αφού έχουν αποζημειωθεί με τρελό χρήμα που φτάνει οχι για δύο χρονιές αλλά για εκατόν δύο.Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος ρε απίθανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μιλαμε για "τρελλλλλλες" αποζημειωσεις!!!!!!!!!!!!!!!!(εξαψηφια νουμερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παχιές αγελάδες του ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ.
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.