Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μετά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα … θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους



Άρθρο της Θεανώς Ζουρνατζίδου, Προέδρου Εργατικού Κέντρου ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ -Γιαννιτσά

Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας προϋπήρχε και πριν την εποχή των μνημονίων, ενισχύθηκε όμως από τη ραγδαία υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών την περίοδο 2010-2014. Μια μορφή παραβατικότητας είναι η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η απλήρωτη εργασία.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και ήδη είναι νόμος του κράτους, γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας. 

Θετικά για τους εργαζόμενους σημεία του νέου νόμου είναι τα ακόλουθα:

1) Η επιβολή στον εργοδότη, που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, της προσωρινής ή και οριστικής(ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα του παραπτώματος) διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησής του. Ο χρόνος της προσωρινής ή οριστικής διακοπής θεωρείται ως κανονικός χρόνος εργασίας ως προς όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

2) Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου και ο συντονισμός των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

3) Η υποχρέωση όσων βρίσκονται στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια ελέγχου από όργανα του ΣΕΠΕ να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα στους Επιθεωρητές Εργασίας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το φαινόμενο αδήλωτοι εργαζόμενοι να παρουσιάζονται από τον εργοδότη ως πελάτες της επιχείρησής του. 
4) Η αναγγελία της υπερωριακής απασχόλησης με απλή γνωστοποίηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» εκ μέρους του εργοδότη πριν από την έναρξη της πραγματοποίησής της. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου εργασίας και αποφεύγεται το φαινόμενο να παραποιούνται τα αθεώρητα βιβλία υπερωριών και να μένουν αδήλωτες και απλήρωτες οι υπερωρίες ή να πληρώνονται με λιγότερα και «μαύρα» χρήματα. 

5) Η γνωστοποίηση εκ μέρους του εργοδότης που εκτελεί οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του απασχολούμενου προσωπικού πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης.

6) Η υποχρέωση να συνοδεύεται η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού από την εργασία με έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο  (αίτημα που υπέβαλε η οργάνωση μας στην υπουργό κατά την επίσκεψη της στα Γιαννιτσά ) ή από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει γίνει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του αυτές, θεωρείται ότι υπάρχει απόλυση. 
Με τη ρύθμιση αυτή προστατεύεται ο εργαζόμενος από την  αναληθή αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χάνει δικαιώματά του, όπως π.χ. να μην μπορεί να ζητήσει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή να πληροφορηθεί τη δήθεν οικειοθελή αποχώρηση για πρώτη φορά μετά από καιρό, με συνέπεια να έχει περάσει η προθεσμία για προσφυγή στο δικαστήριο, με σκοπό την ακυρότητα της απόλυσης ή την καταβολή αποζημίωσης. 

7) Ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων, στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια.

8) Η κατά προτεραιότητα εκδίκαση από τα δικαστήρια των εργατικών διαφορών που αφορούν άκυρη απόλυση ή δεδουλευμένους μισθούς. 

9) Η έκδοση διαταγής πληρωμής για δεδουλευμένες αποδοχές εργαζομένου σε βάρος του εργοδότη του και συνεπώς η απόκτηση εκτελεστού τίτλου μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

10) Η δυνατότητα του άνεργου, ο οποίος έχει θεωρήσει τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εκ μέρους του εργοδότη ως απόλυση, να λάβει επίδομα ανεργίας, προσκομίζοντας στον Ο.Α.Ε.Δ. την εξώδικη δήλωση με την οποία άσκησε το παραπάνω δικαίωμά του. Με τη ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με πρόσφατη διάταξη, με την οποία θεωρήθηκε ότι η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή, απεγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για μήνες από τον εργοδότη τους και μπορούν πλέον να πάρουν αμέσως επίδομα ανεργίας αλλά και να διεκδικήσουν αποζημίωση απόλυσης. 

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν λύνουν ασφαλώς όλα τα εργασιακά προβλήματα. Είναι όμως ένα πρώτο βήμα με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους. Έχουν ακόμη να γίνουν πολλά για την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής μνημονιακής νομοθεσίας. Όλα τα μεγάλα και σημαντικά εργασιακά θέματα που έχουν εξαθλιώσει τον κόσμο της εργασίας, εκκρεμούν και συνεχίζουμε να τα διεκδικούμε. 

Διεκδικούμε:  
-Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών δια¬τάξεων. 
-Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. 
-Κοινωνική ασφάλιση με την εγγύηση του Κράτους στη χρηματοδότηση, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και στην κοινωνική αποτελεσματικότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. 
-Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας, 
-Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατάργηση εμπλοκής Κράτους στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου, καθολικότητα αμοιβών και όρων εργασίας ΕΓΣΣΕ, επέκταση ΣΣΕ, ολική μετενέργεια, αρχή της εύνοιας, άμεση επαναφορά των κατώτατων αμοιβών και των προσαυ¬ξήσεων προϋπηρεσίας 
– Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.
-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). 
-Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων -Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- ΕΦΚΑ.                                                                    
Χρειάζεται αγώνας, συμμετοχή και υπευθυνότητα για να επανέλθουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. "ΑΣΕ ΜΑΣ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ"!!!ΠΟΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΓΧΟΙ!!!ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεπτομερής ανάλυση επι των εργασιακών που μας καίει. Θα απαντήσει στα παραπάνω η ΝΟΔΕ Πέλλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΝΟΔΕ να μας πει πρωτα ποιος ευθύνεται για το χάλι των εργασιακών και να αφήσει τις εξυπνάδες .Κουτόχορτο πάντως δεν τρώει ο κόσμος.

      Διαγραφή
  3. Για πόντε μια βόλτα στα δικαστήρια, διαβάστε το πόσο στηρίζουν τους εργαζόμενους και μετά βγάλτε κείμενα, εκτός αν ζούμε αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεχασε να ζητήσει 3μηνες διακοπες πληρωμενα ολα απο τον εργοδότη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.