Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνάντηση Θ. Τζάκρη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστα Αποστόλου


Θεοδώρα Τζάκρη προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστα Αποστόλου: «Ο παραγωγός να επωφεληθεί από την προστιθέμενη αξία που διαμορφώνεται σε έναν κατεξοχήν εξωστρεφή κλάδο» 

Συνάντηση είχαν την Πέμπτη 28-6-2018 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Κώστα Αποστόλου ενόψει της έναρξης της συγκομιστικής περιόδου του συμπύρηνου ροδάκινου, αλλά και της ταυτόχρονης έναρξης της λειτουργίας των μεταποιητικών βιομηχανιών.

Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι η φετινή εμπορική περίοδος φαίνονταν να είναι κανονική, ενώ μείωση (μικρή σχετικά) θα υπάρξει σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μετά την εκδήλωση  του έντονου καιρικού φαινομένου ''Νεφέλη'' -με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες- που έπληξε την περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι προκλήθηκαν μικρές μόνο ζημιές στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου, οι συνέπειες της οποίας στον όγκο και την ποιότητα της  παραγωγής θα αποτυπωθούν τις επόμενες ημέρες. 


Σε γενικές γραμμές όμως η παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων στη χώρα μας δείχνει να αυξάνει, με επέκταση της καλλιέργειας κατά 10.000 στρέμματα κατ' έτος και φέτος προσδιορίζεται περίπου στα 195.000 στρέμματα. Στην Ελλάδα οι λόγοι για την αύξηση της καλλιέργειας συνίστανται κυρίως στο ρωσικό εμπάργκο και τα προβλήματα διάθεσης του επιτραπέζιου ροδάκινου.

Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε επίσης την κ. Τζάκρη ότι η καταγεγραμμένη ποσότητα συμπύρηνων ροδακίνων που παραδόθηκε στην βιομηχανία (κομπόστα/χυμός/κατάψυξη) ανήλθε πέρυσι στους 380.000 τόνους. Η εξέλιξη της διάθεσης της περσινής ποσότητας υπήρξε ικανοποιητική και υπάρχουν μόνο αποθέματα ισορροπίας.

Η κ. Τζάκρη παρατήρησε ότι κατ’ αυτή την έννοια η βιομηχανία φέτος μπορεί να απορροφήσει περισσότερες ποσότητες πρώτης ύλης (ροδάκινου) ώστε να δημιουργήσει κάποια ασφαλή αποθέματα προς αντιμετώπιση επόμενων ετών με πιθανά προβλήματα στην παραγωγή.

Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι σημαντικότεροι προορισμοί εξαγωγής του μεταποιημένου ροδάκινου πέρυσι ήταν κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση (επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις του Βrexit), ενώ ελληνική κομπόστα εξάγεται πλέον σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Ινδονησία και από την Ιαπωνία μέχρι την Λατινική Αμερική, όπου η θέση της βελτιώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Πέρυσι η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου διαμορφώθηκε στα 24 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο, ενώ για τη φετινή χρονιά ο Πρόεδρος της ΕΚΕ ανακοίνωσε ήδη την εκτίμησή του από τον Δεκέμβρη ότι η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου θα είναι 25 λεπτά το κιλό για το προϊόν που έχει ως ελάχιστες ποιοτικές προδιαγραφές 120 γρ. ανά ροδάκινο μίνιμουμ, κίτρινου χρώματος,  χωρίς ασθένειες.

Η κ. Τζάκρη επεσήμανε στον κ. Αποστόλου την αντίφαση που υπάρχει  οι παραγωγοί να μην μπορούν να επωφεληθούν από την προστιθέμενη αξία που διαμορφώνεται στην αλυσίδα αξίας, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν κατεξοχήν εξωστρεφή κλάδο, εφόσον το σύνολο της ελληνικής παραγωγής εξάγεται (όταν μιλάμε για εξαγωγή ευρωπαϊκής κομπόστας το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό είναι ελληνική κομπόστα).
Στη βάση αυτή η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι η λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τα πυρηνόκαρπα μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική πλατφόρμα διαλόγου και συνεννόησης με τους παραγωγούς. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ τους. Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την άποψη ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας μεγαλύτερης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που να περιλαμβάνει όλο τον κλάδο της μεταποίησης φρούτων και λαχανικών (κονσερβοποιούς και χυμοποιούς), όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Η κ. Τζάκρη έθεσε επίσης στον κ. Αποστόλου την ανάγκη καθιέρωσης και εφαρμογής τυποποιημένων συμβάσεων πώλησης απευθείας μεταξύ του παραγωγού και της βιομηχανίας, στις οποίες να αναγράφονται όλοι οι όροι της αγοραπωλησίας συμπύρηνων ροδάκινων μεταξύ της αγοράστριας μεταποιητικής βιομηχανίας και του πωλητή-παραγωγού, όπως π.χ. η τιμή πώλησης ανά κιλό, ο χρόνος αποπληρωμής του τιμήματος, ο τόπος παράδοσης, η διάκριση ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες της μεταποίησης (χυμός/κονσέρβα/κατάψυξη), οι ποσότητες κ.λπ., για τη στήριξη του κλάδου του συμπύρηνου ροδάκινου, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί τόσο η συγκομιδή όσο και η μεταποίηση (κονσερβοποίηση κ.λπ.) και να μην έχει ανακοινωθεί η τιμή αγοράς του προϊόντος από την πλευρά των βιομηχανιών.

Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την θετική του άποψη στις τυποποιημένες συμβάσεις απευθείας μεταξύ της βιομηχανίας και του παραγωγού λέγοντας ότι η πρακτική αυτή βοηθά και τον παραγωγό αλλά και τη βιομηχανία να κάνει καλύτερα τον προγραμματισμό της. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η πρακτική αυτή αρχικά μπορεί να λειτουργήσει και πιλοτικά μεταξύ της βιομηχανίας και συγκεκριμένου αριθμού παραγωγών ώστε να αντιληφθούν όλοι τα οφέλη που προκύπτουν.

Τέλος η κ. Τζάκρη και ο κ. Αποστόλου επεσήμαναν από κοινού την ανάγκη διενέργειας τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης που να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους ενώ καλλιεργείται τόσο μεγάλος αριθμός στρεμμάτων συμπύρηνου ροδάκινου (περίπου 200.000 στρέμματα φέτος) η τελική παραγωγή ανέρχεται σε επίπεδα χαμηλότερα της προσδοκώμενης, δεδομένου ότι αν τηρηθούν οι ελάχιστες προδιαγραφές, ένα στρέμμα ροδάκινου μπορεί να παράγει τέσσερις τόνους προϊόντος.- 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Συγχαρητήρια... Κάνατε ωραία μαθήματα οικονομίας στον πρόεδρο. Λύστε μου τώρα μισ απορία. Με τα κονσερβοκουτια θα... σφάζετε πατριώτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα που έγινε η συνάντηση και βγήκε η φωτογραφία ...ησυχάσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια κακή παράσταση και από της δύο πλευρές για προβολή της βουλευτού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν η παραγωγή ήταν σύμφωνα με τη τελευταία παράγραφο 800000 τόνοι η τιμή θα τανε 4 λεπτά και θα αγόραζαν μόνο 300000 τονους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγά Ρε πρόεδρε της ΕΚΕ μην μας δίνεις 25 λεπτά θα μας κακό μάθεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως η τζζακρη ήταν για άλλη μια φορά γεμάτη ουσία στην παρέμβαση της και ο αγρότης κερδίζει 1 μεγάλο τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.