Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 230.000 αγρότες πρέπει να καταθέσουν στη ΔΕΗ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αγροτικό ρεύμα


Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι δικαιούχοι αγροτικού τιμολογίου έχουν ήδη ειδοποιηθεί με επιστολή για να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν το αγροτικό τιμολόγιο. Στα δικαιολογητικά, που αναγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ (Αριθμό Φύλλου 814 με ημερομηνία έκδοσης 14 Μαρτίου 2017), περιλαμβάνεται και η άδεια χρήσης νερού (γεωτρήσεις). Όσοι ήδη διαθέτουν νόμιμη άδεια θα μπορούν να πάρουν μια βεβαίωση από τις κατά τόπους Δ/νσεις Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) την οποία θα καταθέσουν στη ΔΕΗ. Το πρόβλημα υπάρχει για όσους δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια και χρησιμοποιούσαν αγροτικό ρεύμα. Ο νέες εγκρίσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης προσωπικού και γραφειοκρατίας.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι «δικαιούχοι του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος φέρονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας περί τους 230.000 καταναλωτές. Από την εμπειρία μας, που επιβεβαιώνεται καθημερινά, κάποιοι από αυτούς δεν δικαιούνται, διότι χρησιμοποιούν την παροχή για άλλες δραστηριότητες πέραν της αρδευτικής, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Είναι προφανές ότι αυτό δρα σε βάρος τόσο της ΔΕΗ όσο και των πραγματικών δικαιούχων. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιχείρηση υλοποιεί πρόγραμμα εκκαθάρισης του Μητρώου και ζητά τόσο την κατανόηση όσο και τη συνεργασία των αγροτών.

Η ΔΕΗ καλεί για μία ακόμη φορά τους αγρότες σε συνεργασία, ώστε τελικά να εξαλειφθεί το νοσηρό φαινόμενο κατάχρησης ενός προνομίου που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία για να στηριχθούν όσοι πραγματικά ασκούν αγροτική δραστηριότητα».

Προβλήματα στην έκδοση αδειών

Η έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι πολύπλοκη για τον παραγωγό γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλη γραφειοκρατία. Από την άλλη οι Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αδυνατούν να εκδώσουν τις νέες άδειες χρήσης νερού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω έλλειψης προσωπικού και μεγάλου όγκου εργασίας.
Για έκδοση άδειας χρήσης νερού ο κάθε παραγωγός καλείται από την κάθε αρµόδια υπηρεσία (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.), να αποδείξει κάθε φορά εκ νέου το μέγεθος των καλλιεργειών του, προσκοµίζοντας, εκτός από τη δήλωση ΟΣ∆Ε, διάφορα δικαιολογητικά (ενοικιαστήρια, χαρτογραφήσεις κ.λ.π.) δύο και τρεις φορές, καθιστώντας την όλη διαδικασία πολύ χρονοβόρα. Αυτό έχει σαν επακόλουθο το χάσιµο πολύτιµου χρόνου και την οικονοµική επιβάρυνση του παραγωγού για τη συνεχή έκδοση των ίδιων δικαιολογητικών.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.