Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Περί της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού


Ο Δημήτρης δουλεύει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Ιωάννα μετακόμισε πρόσφατα λόγω της κρίσης στο Λονδίνο, εργάζεται σε νοσοκομείο. Ο Γιάννης είναι εθελοντής στην φιλανθρωπική οργάνωση Save The Children στην Σομαλία. Όλοι τους αγωνιούν για την Ελλάδα, παρακολουθούν τις εξελίξεις, θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή πίσω και κυρίως, θέλουν να μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. 

Ένα δικαίωμα που τους στερεί το Ελληνικό Κράτος από συστάσεώς του. Και αν κάποτε η απόσταση και η έλλειψη τεχνικών μέσων αποτελούσαν δικαιολογία, ποια είναι η δικαιολογία σήμερα;  

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία (τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας. Η πρόταση δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά και όλους τους Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση αυτή, παρέπεμψε το ζήτημα στις καλένδες, προκρίνοντας την σύσταση επιτροπής για την διερεύνηση του θέματος. 

Ποια είναι όμως η νομοθετική πρόβλεψη, η διεθνής πρακτική και υφίσταται πράγματι ανάγκη για μια τέτοια ρύθμιση στις παρούσες συνθήκες;

Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος ορίζει: «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.». Περαιτέρω, στο άρθρο 108 παρ. 1 γίνεται πρόβλεψη για υποχρέωση του Κράτους «να μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα...». 

Συνεπώς, προβλέπεται ρητά ότι το Κράτος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση των δεσμών των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων με την χώρα, ενώ έχει εισαχθεί συνταγματική διάταξη που δίδει την ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να ρυθμίσει τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που παραδοσιακά διαθέτει μεγάλο αριθμό αποδήμων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός μεγάλωσε με νέους και υψηλών προσόντων ανθρώπους, που αναζήτησαν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον, λόγω της αβεβαιότητας και της αδυναμίας δημιουργίας στην Ελλάδα που τους δημιούργησε η κρίση.

Ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από κατοίκους του εξωτερικού, με βάση την διεθνή εμπειρία, κυρίως συνίσταται σε δυο διαφορετικά συστήματα, είτε την επιστολική ψήφο (μπορεί να είναι και ηλεκτρονική, καθώς πλέον το επιτρέπει η τεχνολογία), είτε την πρόβλεψη «προξενικών» εκλογικών τμημάτων, όπου ασκείται το εκλογικό δικαίωμα. Λιγότερο συχνή είναι η ψήφος δι’ αντιπροσώπου, που όμως θα προσέκρουε πιθανώς στην αρχή της αμεσότητας της ψήφου. 

Παρά του ότι συντρέχουν όλες οι νομικές και πραγματικές προϋποθέσεις για να ρυθμιστεί η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, τούτο ακόμα δεν έχει γίνει πράξη. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία προς το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού, που και θέλει και έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου και να συναποφασίζει για το μέλλον της πατρίδας μας. Άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς μόνο αποκομμένοι δεν είναι από την Ελλάδα, την επισκέπτονται τακτικά, ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα σε μας και έχουν το όνειρο να επιστρέψουν κάποια στιγμή πίσω. Επιπλέον, πρόκειται για πολίτες με σημαντική επιρροή στις χώρες διαμονής τους. Η άμεση ένταξή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας μέσω της δυνατότητας ψήφου, θα ενδυνάμωνε τη διάθεση παρέμβασης υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η αδυναμία μετάβασης στην Ελλάδα αφορά κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους των συμπατριωτών μας. 

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω πολιτικούς τακτικισμούς και να αντιληφθούμε την συμμετοχική δημοκρατία στην πραγματική της διάσταση, δίχως αποκλεισμούς απέναντι σε συμπολίτες μας που απλά θεωρούνται από κάποιους «μη φιλικό» τμήμα του εκλογικού σώματος. Η τακτική αυτή είναι άδικη, έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη και πλέον είναι ξεκάθαρα εθνικά επιζήμια. 

Στάθης Φουντουκίδης
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

17 comments:

  1. Ο Γιώργης ζει στα Γιαννιτσά ,,του κόψαν 35% την σύνταξη του και δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακα του,,η Σοφία είναι ιδιωτική υπάλληλος των 586 μεικτά ,, ο Δημήτρης έχασε το σπίτι του και το μαγαζί του γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τους φόρους και το συνετεριλικι του με το κράτος..η κυρά Μαρία δεν μπορεί να έχει υγειονομικές υπηρεσίες στην πόλη γιατί ο αξονικός είναι όνειρο θερινής νυκτός ,,ο αγρότης ο,ο,ο,ο, μπορώ να γράφω χρόνια με παραδείγματα...όλοι είναι εδώ παλεύουν με το κτήνος καθημερινά,, όλοι αποφασίζουν ποιος θα τους κυβερνά ,,αλλά είναι εδώ...πως σου φαίνεται λοιπόν να αποφασίζει η να έχει ενεργό συμμετοχή στην τελική έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης κάποιος που δεν είναι σε τούτη δω την χώρα για όποιο λόγο,, πως σου φαίνεται να αποφασίζω εγώ για την λειτουργία του γραφείου σου που καμία σχέση έχω Στάθη....Τους Έλληνες του εξωτερικού τους αγαπάμε τους νοιαζόμαστε θα είμαστε δίπλα τους σε ότι χρειαστούν αλλά ως εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη όλοι έχουν τα προβλήματά τους και όλοι πρέπει να ψηφίζουν, ανεξαρτήτως του που κατοικούν, κατά την άποψή μου. Άλλωστε γράφω ότι κατά κύριο λόγο δεν μιλάμε για ανθρώπους αποκομμένους από την Ελλάδα (αυτούς ούτως ή άλλως δεν τους ενδιαφέρει καν το θέμα). Τους ενδιαφέρει η Ελλάδα, έχουν άποψη και θα έπρεπε να μπορούν να την εκφράσουν. Σέβομαι τη θέση σου, όμως διαφωνώ..


    Στάθης Φουντουκίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ Φουντουκιδη με ποια ιδιότητα κάνετε την τοποθέτησή σας?

      Διαγραφή
  3. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ Ν.Δ ΠΑΣΟΚ ΞΥΡΙΖΑ ΠΑΝΕΛ ΧΕΙΜΜΑΡΟΙ Κ.Λ.Π.
    ΟΙ Ν.Δ ΗΤΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ.
    Ο ΞΥΡΙΖΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ψηφίσουν και ολοι μα όλοι η μετανάστες που ζουν Ελλάδα αφού ζουν εδώ έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο τα αδέλφια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΦΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΕ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΕΡΑΣΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ..ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΕ.ΑΥΤΟ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΟΙ ΦΙΛΟΠΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ.ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΣΙ ΕΘΝΙΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑ ΤΟΥΣ 114 ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έδιωξαν αυτα τα παιδιά στο εξωτερικό. Κατέστρεψαν τη χώρα, φάγανε φάγανε φάγανε και τώρα θέλουν πάλι να μας σώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΣΤΟΣ....
      ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ;

      Διαγραφή
  8. Στάθη, θα σε βαραίνει για όλη την πολιτική σου ζωή το γεγονός ότι είσαι ο μοναδικός φορέας στην Πέλλα που υποδέχτηκε τον Κοντονή, πριν στεγνώσει το μελάνι από την αντεθνική συμφωνία των Πρεσπών. Και να το θυμάσαι, από αγάπη στο λέω, οι πολιτικοί σου αντίπαλοι της όποιας εποχής πολιτευτής, θα στο ανεμίζουν αυτό. Θα μου πεις, ότι κάποια στιγμή, θαχει ξεθωριάσει, αλλά στο σκληρό δίσκο της μνήμης κάποιον είναι ανεξίτηλα γραμμένο και θα λένε ότι ο Στάθης δεν είναι σταθερός, εύκολα παρασύρεται και εύκολα σε πουλάει. Πράγμα για το οποίο εγώ δεν συμφωνώ αλλά όπως ξέρεις η πολιτική είναι σκληρή και αδυσώπητη. Βάλτο καλά στο μυαλό σου και θα με θυμηθείς.
    Με αγάπη ένας παλιός σου συμμαθητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου παλιέ συμμαθητή, χαίρομαι που τα λέμε έστω και από εδώ. ΚΑΘΗΚΟΝ μου, ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ, είναι να εκπροσωπώ τον Δικ. Σύλλογο Γιαννιτσών και μεταξύ άλλων, να έρχομαι σε επαφή με πολιτειακούς παράγοντες. Με αγάπη θα ήθελα να σε ενημερώσω, για να γνωρίζεις όλη την αλήθεια, ότι "δεν υποδέχτηκα" τον Κοντονή, όπως γράφεις. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την Πρόεδρο Πρωτοδικών του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών (παρουσία και των λοιπών Πρωτοδικών, πλην μιας που απουσίαζε), του προϊσταμένου Ειρηνοδίκη του Ειρηνοδικείου Γιαννιτσών, του προϊστάμενου της Εισαγγελίας μας και εμού ως Προέδρου του Δικ. Συλλόγου Γιαννιτσών. Η σύσκεψη αφορούσε στην ανεύρεση λύσεων στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Ανάλογη σύσκεψη έγινε και στο Πρωτοδικείο Έδεσσας, ενώ ο Υπουργός επισκέφθηκε και Δημοτικό Άρχοντα του νομού μας, εξ όσων γνωρίζω. Συνεπώς,δεν είναι αληθές ότι μόνο εγώ στην Πέλλα τον συνάντησα. Το εάν θα βγει κάτι καλό για τις δικαστικές υπηρεσίες της περιοχής από την συμμετοχή μου στην σύσκεψη, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, θα το δείξει το μέλλον. Το ότι μόνο κακό θα έκανε τυχόν απουσία μου όμως είναι βέβαιο. Θα μου ήταν εύκολο να "καρπωθώ" την αγανάκτηση του κόσμου για την κακή συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνώ κάθετα, το έχω δηλώσει δημόσια και το ανέφερα και στον Κοντονή προσωπικά και να γίνω ήρωας στα μάτια κάποιων, προτίμησα να είμαι χρήσιμος στους συναδέλφους μου και στους πολίτες της περιοχής που ταλαιπωρούνται καθημερινά στα επικίνδυνα δικαστικά μας κτίρια. Και επειδή με γνωρίζεις από παλιά, ως συμμαθητής μου, θα ξέρεις καλά ότι πάντοτε είχα ως κριτήριο το γενικό, μακροπρόθεσμο καλό και όχι το προσωπικό μου συμφέρον. Θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά, για αυτό και για άλλα θέματα.

      Στάθης Φουντουκίδης

      Διαγραφή
    2. εσύ δήθεν είσαι αντίθετος με την συμφωνία των Πρεσπων αλλά ο δικηγορικό σύλλογος απείχε από το ψήφισμα? κάτι από αυλοκολακα μου φέρνει.

      Διαγραφή
  9. ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΙΛΟΣ.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗ.ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΠΗΡΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΝΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.