Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ροδακινοπαραγωγοί: Εξώδικη διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ για τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στα πυρηνόκορπα Ημαθίας και Πέλλας


Εξώδικη διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ απέστειλε την Τρίτη (3 Ιουλίου), η «Kοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας», με την οποία ζητά να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη της διαδικασίας αναγγελίας των ζημιών, που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στα πυρηνόκορπα Ημαθίας και Πέλλας. 

Στο μεταξύ μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ημαθία, με τη συμμετοχή 14 συνεταιριστικών οργανώσεων παραγωγών από την περιοχή, αποφασίστηκε ότι σήμερα Τετάρτη (4/7) θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια, συνάντηση κλιμακίου του ΕΛΓΑ από την έδρα του Οργανισμού στην Αθήνα, με εκπροσώπους των παραγωγών. Επειδή ακούγονται πολλά ότι οι ζημιές του 2018 είναι πολλές και τα χρήματα δεν φτάνουν για αποζημιώσεις να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 3877/2010, σε περιόδους, κατά τις οποίες τα συνολικά από κάθε πηγή και αιτία έσοδα του ΕΛΓΑ υπερβαίνουν τα συνολικά του έξοδα, ο ΕΛΓΑ σχηματίζει αποθεματικό.
Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, το ύψος, τη διάθεση και την επένδυση του αποθεματικού που σχηματίζεται.
Επίσης υπάρχει και το υπομέτρο 5.2: «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στη γεωργική παραγωγή και στο γεωργικό, ζωικό κεφάλαιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» του ΠΑΑ 2014-2020.
Σημειώνεται ότι έχει κατατεθεί «φάκελος» στην ΕΕ, ώστε η συγκεκριμένη δράση να μην αφορά «επενδυτικό» μέτρο αλλά να αφορά αποζημιώσεις για ζημιές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Θυμίζουμε ότι στο υπομέτρο 5.2 δεν είναι επιλέξιμες ζημιές οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, καθώς και ζημιές, που, κατά τους γενικούς και ειδικούς όρους των Κανονισμών Ασφάλισης των διαφόρων ασφαλιστικών φορέων, όταν υπάρξουν, αποζημιώνονται. Η ενίσχυση παρέχεται, εφόσον οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα, υπόκεινται στην επίσημη αναγνώριση του ΥπΑΑΤ και το επίπεδο των ζημιών ξεπερνά το 30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.
Εξώδικο ροδακινοπαραγωγών 
Όπως επισημαίνει το εξώδικο, «εκτιμάται ότι ο κύριος λόγος που προκάλεσε τα έντονα φαινόμενα της προσυλλεκτικής καρπόπτωσης, συρρίκνωσης (αφυδάτωσης) και κηλίδωσης του φλοιού των ροδάκινων στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας είναι το αποτέλεσμα της ζημίας που προκλήθηκε  στη φυσιολογία των καρπών από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση στο στάδιο λίγο πριν ή κατά την ωρίμανση του καρπού».
Και προσθέτει: «για να μην μένει καμία αμφιβολία σε κανέναν και για να μην γίνονται άστοχοι συνειρμοί σχετικά με τις ενέργειες των παραγωγών και τις επιδιώξεις τους που δεν είναι άλλες από την αντιμετώπιση της καταστροφής που επήλθε πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
1. Κατά την  φετινή χρονιά η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 35% - 40% σε όλες τις ποικιλίες αλλά και στο σύνολο της .
2. Οι τιμές εμπορίας είναι εμφανώς  αυξημένες από τον προηγούμενο χρόνο ,και δεν υπήρξε πρόβλημα διάθεσης των εισκομιζομένων προϊόντων σε καμία οργάνωση πολύ δε περισσότερο πριν τις έντονες  βροχοπτώσεις δεν υπήρχαν  αδιάθετες ποσότητες  σε καμία οργάνωση.
3. Δεν υπήρξαν καρποπτώσεις σε καμία ποικιλία πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου 2018.
4. Δεν υπήρξαν ούτε ιώσεις ούτε «μονίλια» πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου.
5. Η επανάληψη του φαινομένου της καρπόπτωσης και την φετινή χρονιά εξαιτίας των βροχοπτώσεων αποδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν είναι πολυπαραγοντικό αλλά οφείλεται αποκλειστικά στις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις.
6. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του 2018 και οι προκληθείσες εξ’αυτών ζημίες  δεν σχετίζονται με τις βροχοπτώσεις του 2014 για τον λόγο ότι το 2014 μεταξύ των βροχοπτώσεων είχαν μεσολαβήσει 15 ημέρες διάστημα που απέτρεψε την χρονιά εκείνη την καρπόπτωση.  
7. Και τέλος δεν υπήρξε μετάπτωση από υψηλές σε χαμηλές θερμοκρασίες που πιθανόν να επηρέαζαν το φαινόμενο   και να επέτειναν το πρόβλημα της καρπόπτωσης.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Ελεύθερη επιλογή μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης.Τέλος στο μονοπώλιο του ΕΛΓΑ.Αυτό βλέπω εγώ σαν μια πρώτη λύση.Στην πορεία μέσα από τον ανταγωνισμό των δύο φορέων ασφάλισης (ΕΛΓΑ και ασφαλιστικών εταιρειών) μόνο όφελος θα έχει ο αγρότης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ ΑΔΙΚΑ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.
    ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ,ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ!
    ΠΕΡΥΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΟΥΜΕ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΖΗΜΙΑ !ΟΛΟΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ!
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΘΝΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ,ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΒΕΡΕΣΕ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΟΖΗΝ!
    ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΤΕΙΑ!
    ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕΤΑ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΕΙΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΦΛΕΒΑΡΗ,ΦΤΑΣΑΜΕ ΑΠΡΙΛΗ ΜΕ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΛΓΑ ΕΠΙΣΗΣ 70%,ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
    ΚΑΛΑ ΡΕ ΤΟΣΟ ΑΛΗΤΕΣ ΠΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.