Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Der Spiegel: Αποστολή εξετελέσθη - Η Ελλάδα πεθαίνει


Εκτενές ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει».

Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίως κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων.

«273,7 δισ. ευρώ έδωσαν στην Ελλάδα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την Ε.Ε. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς. Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατομ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα» σημειώνει το Der Spiegel.


Οι μεταρρυθμίσεις, το δημογραφικό και η ανάπτυξη

Το περιοδικό αναφέρεται στον στόχο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη «να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις.

Αυτό έχει υποσχεθεί κάθε πολιτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Για αιώνες η ελληνική διοίκηση λειτουργούσε σαν πρόφαση για τη νομιμοποίηση του νεποτισμού. Οι πελατειακές σχέσεις ήταν θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας (…) Θα πρέπει όμως να μπει ένα τέλος». Το περιοδικό κάνει αναφορά στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, χαρακτηρίζει όμως την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων». Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. «Άλλη μια επανάσταση» σημειώνει το περιοδικό. «Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης ήταν παροιμιώδης», γράφει το Spiegel.

Πάντως παρά τη σημασία αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικά την αρνητική δημογραφική εξέλιξη στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία.

«(...) Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. (…) Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται», αναφέρει το Spiegel.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης και τον καθηγητή Νομικής του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα «θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει την αγορά της» και ότι η ελληνική κρίση έγινε «κρίση θεσμών». Το περιοδικό παρατηρεί επίσης ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην Ε.Ε και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί. Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες», όπως παρατηρεί το περιοδικό.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την Ε.Ε. στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο. Επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: DW

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 σχόλια:

 1. TI MAΣ ΛΕΤΕ;
  ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΣΠΟΓΚΕΛ;
  ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟ ΓΑΠ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΑΞΕΗΣ Κ.Λ.Π
  ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ¨΄ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ¨΄ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ.
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ;
  ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑΝ ΓΑΠ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΜΠΑΤΑΧΤΗΔΕΣ, ΕΝΑΝ ΣΑΠΙΟΛΟΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, ΕΝΑΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΓΑΖΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΝΩ ΥΠΟΓΡΑΦΑΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΣΙΠΡΑ ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΟΥΝΤ ΓΕΡΑ ΜΕΡΙ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟΣΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ.
  Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΣΧΙΖΕ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ. ΜΕ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΟΤΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΕΙΠΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ , ΓΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
  ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΚΑΤΙ ΛΙΓΑ ΕΜΕΙΝΑΝ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΗΕΙ ΟΙ ΝΕΟΙ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΧΡΕΟΣ....ΕΚΕΙ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ.
  ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΡΟΠΗΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ: ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ.
  ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 500 € ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ.
  ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΠΟΥΏΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΔΑΦΗ.
  ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΘΡΑΚΗ, ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΙ ΑΠΟ ΑΟΖ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΗΣΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κάποτε ρώτησα τον πατέρα μου, γιατί ένα δημόσιο έργο είναι τόσο ακριβό και μου απάντησε τα δημόσια έργα είναι διαφορετικά το σύστημα είχε κάνει να πιστεύει ότι να ναι όπως και όλους τους Έλληνες έτσι και το κράτος χρωστάει ξαφνικά τεράστια ποσά δις. Από που ρε ; σε ποιους ρε; που πήγαν τα λεφτά; ποια βοήθεια των ξένων;πόσα λεφτά πραγματικά έφτασαν εδώ; προτεκτοράτο ήμασταν, υποδούλωση κατάντησε στο σύστημα. Και το χειρότερο είναι ότι φεύγουν όλοι και αυτοί που μένουν απλά είναι καταδικασμένοι να κλαίνε ελπίζοντας κάποιος από το πουθενά να τους σώσει ενώ ταυτόχρονα οι απατεώνες στην Ελλάδα θα αυξάνουν γιατί πλέον και το σύστημα σου λέει αλλιώς δεν θα ζήσεις θα γίνεις ένας επαίτης. Λόγια! Λύση ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λύση υπάρχει φίλε μου αλλά θα με πουν φασίστα αν την γράψω πάντως βγήκε από τον παράδεισο και χρειάζεται πολύ σε κάποιους για να στρώσει η κατασταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.