Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τέλος (;) στη λεηλασία της είδησης


Μια πολύ σημαντική απόφαση έλαβε προ ημερών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά τις εφημερίδες αλλά και τους ίδιους εμάς τους δημοσιογράφους, επιχειρώντας να βάλει τάξη στον άναρχο κόσμο του διαδικτύου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία -438 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 39 αποχές- κείμενο θέσεων όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων και εκδοτών.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Google, Facebook κ.λπ.) θα πρέπει να αποζημιώνουν τους δημοσιογράφους και τους καλλιτέχνες όταν χρησιμοποιούν τα έργα τους. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει επίσης να εισπράττουν μέρος από τα πνευματικά δικαιώματα που πρέπει οι εν λόγω εταιρείες να καταβάλλουν στον εκδότη.

Εταιρείες όπως η Google και η Facebook θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αντίτιμο στους εκδότες όταν παρουσιάζουν στην ιστοσελίδα τους μέρος μιας είδησης (συνήθως τον τίτλο και την αρχή της) ή όταν προβάλλουν συνδέσμους για ειδήσεις που φιλοξενούνται σε άλλες ιστοσελίδες.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων και οι εφημερίδες είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου αυτού, κατηγορώντας, όχι άδικα, ότι εταιρείες όπως η Google και η Facebook «λεηλατούν» τις ειδήσεις και τα διαφημιστικά τους έσοδα. Λεηλασία που αφορά και εμάς τους δημοσιογράφους, αφού πίσω από την κάθε είδηση, ανάλυση, σχόλιο κ.λπ. βρίσκεται ως γνωστόν κάποιος εργαζόμενος στον Τύπο.

Οι χρήστες του διαδικτύου συνηθίζουν να ξεχνούν ότι πίσω από το δημοσίευμα κάθε εφημερίδας, το οποίο πολλές φορές στολίζουν με «like» και σχόλια, βρίσκεται ο δημοσιογράφος ο οποίος ζει και πρέπει να ζει από τη δουλειά του, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα αυτονόητο...

Είναι καιρός λοιπόν να μπει τάξη στη ζούγκλα του διαδικτύου, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο παρά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο δεν είναι παρά ένα μικρό βήμα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των ανθρώπων του Τύπου.

Στην εποχή της άναρχης και χαοτικής πληροφόρησης μέσω ίντερνετ, των αναπαραγόμενων με ευκολία «fake news», τερατολογιών και θεωριών συνωμοσίας που... εξηγούν τα γεγονότα, η έντυπη πληροφόρηση μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να παίζει σημαίνοντα ρόλο.

Οι εφημερίδες παραμένουν «ναυαρχίδες» της ενημέρωσης, παρά την ευκολία των «κλικ» και την κυριαρχία της εικόνας... 

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.