Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Β. Θωμάς: Να ξεφύγουμε από την μιζέρια και την μεμψιμοιρία - Προτάσεις για την ενεργοποίηση των νέων στον Δήμο Έδεσσας


Στα πλαίσια της 83ης Δ.Ε.Θ και έπειτα από πρόσκληση του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων «Κατερίνη Αλλιώς», συμμετείχα σε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, σχετικά με την ενεργοποίηση των νέων και την συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν το μέλλον μας.

Αρχικά το Δίκτυο, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, έχει πραγματοποιήσει διάφορες προσομοιώσεις Δημοτικού Συμβουλίου Νέων στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Γιαννιτσά) στις οποίες συμμετέχουν νέοι που αγωνιούν για το αύριο και τον ρόλο τους στις τοπικές  κοινωνίες. Έτσι, μέσω της νέας δράσης «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός για την Νεολαία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, δίδεται η ευκαιρία στους νέους να διαμορφώσουν προτάσεις για την πόλη τους οι οποίες στη συνέχεια θα συμπεριληφθούν σε ψήφισμα στο θεσμικό Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.   

Ήδη λοιπόν η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις έχουν αρχίσει να υλοποιούν τον σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της «Στρατηγικής για την ενδυνάμωση των νέων», όπου η Ελλάδα καλείται να αναπτύξει αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες. 

Δυστυχώς στο Δήμο Έδεσσας η αρμόδια Αντιδημαρχία Νεολαίας όχι μόνο δεν φαίνεται να είναι πιο μπροστά από τις εξελίξεις, αλλά -αντίθετα- φαίνεται ότι δεν τις ακολουθεί καν. Γεγονός πολύ λυπηρό αλλά δεν με εκπλήσσει και καθόλου. Και αυτό γιατί η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να δώσει βήμα σε νέους ανθρώπους για να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν προτάσεις για το πώς θέλουν αυτή την πόλη. Δεν επιζητά την πολυφωνία και τις νέες ιδέες. Περιχαρακώνεται απλά στο μικρόκοσμό της και περιμένει το… θαύμα.

Κρίνω λοιπόν επιτακτική την δημιουργία ξεχωριστού «Γραφείου Νεολαίας» στο Δήμο μας, με εξειδικευμένο προσωπικό που θα ενημερώνει για όλα τα προγράμματα που τρέχουν, όπως: 
 -Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την υποστήριξη των νέων σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς που γίνονται για την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες έως 21 ετών,
- Την συμμέτοχή σε «Biennale» νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου ενός δικτύου από 21 χώρες, 
 -Την δωρεάν νομική βοήθεια σε νέους από 18 έως 35 ετών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, 
- Τη διοργάνωση Φεστιβάλ πολιτισμού για νέους του Ευρωπαϊκού Νότου: Bridges  και άλλα πολλά  από ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους που υπάρχουν απλά λιμνάζουν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

Ακόμη, προτείνω την δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων με ουσιαστικό ρόλο. 
Επιπρόσθετα, μέσω της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων», που απευθύνεται σε ηλικίες από 13 έως 30 ετών, στοιχίζει μόνο 10 ευρώ τον χρόνο και ισχύει στη χώρα μας και σε άλλες 34 χώρες της Ευρώπης, συμβεβλημένες επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν σε νέους εκπτώσεις τουλάχιστον από 10% και άνω, σε διάφορα είδη και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα λοιπόν θα μπορούσε ο Δήμος Έδεσσας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο ή τον Εμπορικό Σύλλογο και ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης της περιοχής, να συμβληθούν με την παραπάνω κάρτα με σκοπό να προσελκύσουν  νέους για πιο φθηνό τουρισμό, καθώς η κάρτα περιλαμβάνει εκπτώσεις ακόμα και στον Ο.Σ.Ε. Να λοιπόν ένας ακόμη τρόπος να ανοίξουμε τις πόρτες της πόλης μας και να επενδύσουμε στο νεανικό τουρισμό.

Εν κατακλείδι, την μεμψιμοιρία, την αδιαφορία και την μιζέρια στο Δήμο μας την βιώνουμε καθημερινά. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, πολύ απλά… αδιαφορεί για τις ανάγκες των νέων.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να οργανώσουμε σε νέες αναπτυξιακές βάσεις την πόλη και γενικότερα τον Δήμο μας και να γυρίσουμε σελίδα στην τοπική μας ιστορία. 

Βαγγέλης Δ. Θωμάς

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΝΕΟΣ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΛΑΧΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΔΕΡΒΕΝΑΓΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαγγελη ακυρώνεις μονο σου τα λεγομενά σου . Νομίζεις οτι είσαι κάτι ανώτερο από τους υπόλοιπους νέους και πολίτες του δήμου μας ? Δεν σε εχω δει σε καμία δράση νέων . Δεν σε έχω δεί να διμηουργείς ή να παίρνεις μέρος σε κάποια υπάρχουσα δράση . Όλη μέρα πουκαμισάκι και καφεδάκια . 5 χρόνια είσαι άφαντος στην βοήθεια του τόπου μας και έρχεσαι τώρα στο παρα πέντε να το παίξεις ήρωας .
    Αν αγαπάς κάτι και από έξω , από την αντιπολίτευση , βοηθάς τον τόπο σου . Δεν μιζεριάζεις και πετάς μόνο βέλη .
    Πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο σκέψη σας . Αλλά με ανθρώπους που είναι προσκολημένο στον Συριζα , βοήθειά σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι'αυτό θα ξανά ψηφίσουμε τον Τασούλη τον αντιδήμαρχο τον μουγκο του Συμβουλίου που κυκλοφορεί με τη γραβάτα μέρα νύχτα...Βαγγελακη αφηστε τα σκυλιά να ουρλιάζουν στην αρχή θα γελάσουν μαζί σας μετά θα σας χλευασουν και στο τέλος θα τους νικήσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.