Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δύο σημαντικά βραβεία για το Δήμο Έδεσσας


Δύο σημαντικά βραβεία κέρδισε ο Δήμος Έδεσσας στο διαγωνισμό Best City Awards, που αναδεικνύουν τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται τόσο στον τομέα των έργων όσο και της ανάπτυξης του τουρισμού.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Έδεσσας βραβεύτηκε:
α) για το έργο αντικατάστασης του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων με led και 
β) για την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Έδεσσας και την καινοτόμο εφαρμογή Edessa City Card της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας.
Τα silver και bronze βραβεία, αντίστοιχα, παρέλαβαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μουράτογλου.
Κατά τη διάρκεια των απονομών στο video wall της αίθουσας απονομής των βραβείων παρουσιάστηκε μία σύνθεση (κολάζ) με τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Έδεσσας και για τα led μία πανοραμική φωτογραφία, που μας παραχώρησε ευγενικά ο συνδημότης μας κ. Ραφαήλ Ζουμής.
Ο Δήμος Έδεσσας συνεχίζει την παράδοση των βραβεύσεων για έργα και δράσεις που υλοποιεί, αποδεικνύοντας ότι καινοτομεί και μπορεί να υλοποιεί έργα που συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας

 Έδεσσα City Card

H «Έδεσσα City Card» είναι μία ηλεκτρονική κάρτα με την οποία ο κάτοχος, που μπορεί να είναι επισκέπτης ή κάτοικος, αποκτά προνόμια σε επισκέψιμους χώρους, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και όλους τους επαγγελματίες που είναι συμβεβλημένοι ή θέλουν να συμβληθούν με την κάρτα, δίνοντας εκπτώσεις και προσφορές.
Σημειώνεται ότι, αν και πρόκειται για ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, η «Έδεσσα City Card» είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Ελπίδα των ανθρώπων του Δήμου και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ) είναι να στηριχθεί από όλους τους επαγγελματίες της πόλης για να αποτελέσει ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για καλύτερες υπηρεσίες και βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος.
Η «Έδεσσα City Card» αποτελεί το επιστέγασμα μίας μακράς διαδικασίας αναδιαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος της πόλης της Έδεσσας!
Μέχρι πρότινος το μοναδικό, προσιτό στους επισκέπτες, αξιοθέατο της πόλης ήταν οι Καταρράκτες… Μέσω αυτής της διαδικασίας αναδιαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος αξιοποιήθηκαν υφιστάμενοι χώροι στους παραδοσιακούς Μύλους και το Βαρόσι, την παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας, ενώ παράλληλα οι Καταρράκτες αναβαθμίζονται και, φυσικά, παραμένουν η αιχμή του δόρατος του τουριστικού προϊόντος της πόλης.
Καταρχάς αναδιαμορφώθηκε ο χώρος, ως προς τη λειτουργία του, με την εγκατάσταση νέου Κέντρου Πληροφόρησης, ιδιαίτερα φιλικού στους επισκέπτες, το οποίο λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο και όλες τις ώρες αιχμής, με εξειδικευμένο και πολύγλωσσο προσωπικό. Το νέο Κέντρο Πληροφόρησης εγκαταστάθηκε στον χώρο εισόδου της περιοχής των Καταρρακτών, έτσι ώστε να είναι το πρώτο σημείο με το οποίο έρχονται σε επαφή οι επισκέπτες, που μπορούν να προμηθευτούν έντυπο υλικό και να λάβουν προφορικές οδηγίες και πληροφορίες για τους επισκέψιμους χώρους της περιοχής.


Επίσης, το πέτρινο κτήριο που στέγαζε παλιότερα το Κέντρο Πληροφόρησης στο Πάρκο των Καταρρακτών έχει αλλάξει λειτουργία και σήμερα αποτελεί το πωλητήριο της ΔΗΚΕΔΕ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν είδη τεκμηρίωσης και αναμνηστικά, που αποτελούν κυρίως δημιουργίες των ΑμΕΑ που συμμετέχουν στις δομές υποστήριξης που λειτουργούν στο πλαίσιο της Δημοτικής Επιχείρησης. «Βγάζουμε την δύναμη δημιουργίας των ατόμων με αναπηρία στη βιτρίνα της πόλης» είναι το σύνθημα ενός εγχειρήματος, που έχει στόχο όχι μόνο τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος, αλλά και τη σύνδεσή του με την κοινωνική οικονομία και τη δυνατότητα δημιουργίας εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία.
Στην περιοχή των Μύλων, δίπλα στους Καταρράκτες, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Δίπλα στο Ενυδρείο – Ερπετάριο που λειτουργεί εδώ και χρόνια, αξιοποιήθηκαν δύο επιπλέον παραδοσιακοί Μύλοι: ο Μύλος της Γεύσης και ο Μύλος του Νερού. Στον Μύλο της Γεύσης οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τη λειτουργία ενός παλιού σησαμοτριβείου και ταυτόχρονα μαθαίνουν για το σουσάμι και τη Μεσογειακή διατροφή, ενώ στον Μύλο του Νερού με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών οι επισκέπτες πραγματοποιούν ένα «ψηφιακό ταξίδι στις υδάτινες διαδρομές της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Δήμου Έδεσσας» και μαθαίνουν τη σχέση του νερού με τις πέντε αισθήσεις…
Στην προσπάθεια έχει ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς το αναψυκτήριο του Θερινού Κινηματογράφου, που επίσης στεγάζεται σε παραδοσιακό νερόμυλο, έχει ενοικιαστεί σε ιδιώτη και λειτουργεί ως ένα όμορφο ατμοσφαιρικό café, ενώ το Κέντρο των Καταρρακτών ενοικιάστηκε σε ιδιώτη με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ξεκινά να συνεργάζεται με τη δημοτική επιχείρηση για την πραγματοποίηση πολιτιστικών περιπάτων και της καλύτερης εξυπηρέτησης των επισκεπτών στο πλαίσιο της «Έδεσσα City Card».
Σε ότι αφορά στο Βαρόσι, την παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας, ο Δήμος Έδεσσας έχει αγοράσει και έχει ανακατασκευάσει πλήρως ένα παλιό αρχοντικό, στο οποίο θα εγκατασταθεί έκθεση παρουσίασης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορίας της πόλης, η δημιουργία της οποίας χρηματοδοτείται από διακρατικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων θα παρουσιάζεται το Βαρόσι όπως ήταν παλιά και ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει ένα εικονικό ταξίδι στο παρελθόν της Έδεσσας με τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας. Η «ηλεκτρονική αποκατάσταση» του Βαροσίου, το e-Βαρόσι, θα είναι διαθέσιμο και σε όλη της περιοχή της παραδοσιακής συνοικίας, μέσω του εξελιγμένου δικτύου wifi που εγκαθιστούμε.
Τέλος, σε ότι αφορά στον άμεσο σχεδιασμό για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, αυτός σχετίζεται με τη διασύνδεση του τουριστικού και ιστορικού κέντρου της Έδεσσας με το σημερινό εμπορικό κέντρο, που αφορά το, ενταγμένο στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης της Έδεσσας, που περιλαμβάνει μία σειρά έργων και δράσεων.
Κορωνίδα του συνολικού προγράμματος είναι η διαμόρφωση του χώρου του γηπέδου, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση και οπτική επαφή και πρόσβαση από το κέντρο της πόλης στην περιοχή των Μύλων και του Βαροσιού και αντιστρόφως. Το σημαντικό αυτό έργο, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος, φιλοδοξεί να φέρει περισσότερους επισκέπτες στο κέντρο και την αγορά της πόλης, μέσα από εστιασμένες παρεμβάσεις και καλαίσθητες διαδρομές.
Το κεντρικό έργο ενιαιοποίησης του ιστορικού – τουριστικού κέντρου με το εμπορικό κέντρο της πόλης υποστηρίζεται από μία σειρά δράσεων, όπως είναι η προμήθεια και εγκατάσταση κοινόχρηστων ποδηλάτων, δράσεις ηλεκτρονικής δικτύωσης και προβολής, αλλά και σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου city branding, που ουσιαστικά θα τονίσει τον χαρακτήρα της πόλης.

Η «Έδεσσα City Card» αξιοποιεί όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο τουριστικό προϊόν της πόλης της Έδεσσας και παρέχει σους επισκέπτες πληροφόρηση και προνόμια για να γνωρίσουν την πόλη, την ιστορία, τα μνημεία και τους ανθρώπους της.

Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων led σε όλο το δίκτυο οδοφωτισμού του Δήμου Έδεσσας

Περιγραφή

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Έδεσσας, η ετήσια κατανάλωση ήταν ιδιαίτερα υψηλή, ανερχόμενη σε 141,4 kWh/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kWh/κάτοικο. Σε απόλυτα ποσά ο Δήμος Έδεσσας δαπανούσε ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της Έδεσσας και των χωριών του δήμου, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Από την παράθεση των παραπάνω οικονομικών μεγεθών είναι φανερό ότι ήταν επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με την αντικατάσταση των προϋφιστάμενων λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, τύπου led, που καταναλώνουν ασύγκριτα μικρότερες ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα βελτιώνουν τον δημοτικό φωτισμό.


Το σύντομο ιστορικό του έργου αφορά την κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκληρωμένου φακέλου για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου Έδεσσας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου led. Ο φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου Έδεσσας εγκρίθηκε, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού και στη συνέχεια η ολοκλήρωση του έργου με την τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων.
Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό μελέτης 1.771.811 € και η σύμβαση μετά τις σχετικές εκπτώσεις που έδωσε ο ανάδοχος είναι ύψους 927.646 €. Το έργο αφορά την αντικατάσταση 4.490 φωτιστικών σωμάτων και αφορά το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού του Δήμου Έδεσσας. Το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων led διαθέτουν dimmer για τη σταδιακή μείωση του φωτισμού κατά τις ώρες που δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους και την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομίας.
Ο Δήμος Έδεσσας είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που έχει αποκλειστικά οδοφωτισμό από led, καθώς έχει αντικαταστήσει το σύνολο των φωτιστικών του.
Όπως προαναφέρθηκε το θέμα του οδοφωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο Έδεσσας διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά λειτουργικά κόστη. Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού των δρόμων. 
Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας και από τη μία μεριά συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πλησιάζοντας το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, όπως έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενώ από την άλλη μειώνουμε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη. 
Με το έργο αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες led επιτυγχάνεται: 
α) εξοικονόμηση οικονομικών πόρων της τάξης του 40%, που σε απόλυτους αριθμούς για το Δήμο Έδεσσας αντιστοιχεί περίπου σε 240.000€ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο θα αποσβεστεί περίπου σε 4 με 5 χρόνια, 
β) μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου οδοφωτισμού, καθώς οι λαμπτήρες led έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεκαετή εγγύηση,
γ) βελτίωση της ποιότητας του οδοφωτισμού,
δ) μείωση των εκπομπών αερίου κατά 40% περίπου από την μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας για οδοφωτισμό.

Το έργο αναφέρεται κυρίως στους πολίτες του Δήμου Έδεσσας, οι οποίοι από τη μία μεριά έχουν δει την ποιότητα του οδοφωτισμού να βελτιώνεται και από την άλλη μεσοπρόθεσμα αναμένουν τη μείωση των δημοτικών τελών, καθώς θα μειωθούν δραστικά τα κόστη του οδοφωτισμού. Επιπρόσθετα, το έργο απευθύνεται και στους επισκέπτες της περιοχής, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό.







Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Μάλιστα κύριοι!! Ποιος;;; ο βλαχοδήμαρχος που λέτε και σεις οι Εδεσσαίοι; σας έκανε ανθρώπους. Αλλα εσείς εκεί. Μιζέρια και κουτσομπολιό. Αυτοί είμαστε. Εμένα μου φαίνεται σωστός. Και σαν άνθρωπος. Απ όσο θυμάμαι, άλλοι έβαλαν το χέρι στο μέλι Κύριοι!!! Και ήρθαν κάτι ορκωτοί λογιστές στον Δήμο για έλεγχο... Αν θυμάμαι καλά. Είπαμε. Θα κριθεί και αυτός. Αλλα η πόλη έχει διακριθεί επί των ημερών του. Λάθη έκανε. Όλοι μας άλλωστε. Αλλά από την άλλη,δεν ξεχνάμε πως αυτη η πόλη έχασε τεράστιες ευκαιρίες στο παρελθόν. Όταν ήταν οι εποχές με τις παχιές αγελάδες. Όταν άλλοι νομοί δίπλα μας πέρναν τα έργα και μεις κοιμόμασταν βαθιά. Λέμε τα ίδια και τα ίδια. Δεν πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι. Τα μυαλά μας πρέπει να αλλάξουν και οι νοοτροπίες μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 9.36 επειδή είσαι πονηρούλης...όταν ο δημος μας βραβευτεί για την αποκόμιση των σκουπιδιών...ξαναβγείς να υπερθεματισεις

      Διαγραφή
  2. Ελα γραφειο εισαι αστειος! Τα βραβεια των εταιρειων που συνεργαζεται ο καθε δημαρχος ειναι γνωστα.Γιαννου μουρατογλου εταιρεια φωτο και παλι απο την αρχη. Εχει γινει 5 φορες .Στο τελος θα σας βραβευσει η εταιρεια και για το euro6 που προστατευετε το περιβαλλον. Και οταν κανεις προπαγανδα λιγο πιο ξεκαρφωτα ρε γραφειο. Μας πηρανε γραμμη πατριωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλέ μου άνθρωπε 11:46 καλημέρα. Νομίζω πως σήμερα πρωί τα καθάρισαν. Πιστευω και πως στον τομέα της καθαριότητας καλά πάμε. Στον πεζόδρομο κάνοντας βόλτα έβλεπα φύλλα από δέντρα και δεν μου άρεσε σαν θέαμα. Αλλα ας κάνουμε κάτι και μεις. Πάντως θα μου πεις πως ο ΧΥΤΑ είναι έργον Σοντρα ε; δεκτον. Μπράβο του. Μέχρι και η Νάουσα εκει φέρνει τα σκουπίδια της. Οκ. Εμείς σαν πολίτες θέλουμε το κάτι παραπάνω. Ο εχθρός του καλου είναι το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.