Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κοινωνική Καινοτομία το μέλλον της Αλμωπίας


Η νέα εποχή επιβάλλει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας με ποικίλες δράσεις την κοινωνική καινοτομία και την κυκλική οικονομία. Αυτά είναι δύο βασικά συστατικά που πρέπει να ανταποκρίνονται και να εξυπηρετούν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πολιτών. Ο Δήμος Αλμωπίας οφείλει να έρθει αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνική ευαισθησία και την τεχνοκρατική διαδικασία για νέες και κερδοφόρες επενδύσεις για την τοπική κοινωνία/οικονομία μας προσδίδοντας αξία και προοπτικές ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. 

Ακολουθώντας μία νέα στρατηγική ανάπτυξης η δημοτική αρχή, βασισμένη στο πετυχημένο μοντέλο της κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας, θα είναι σε θέση η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, να αντιμετωπιστεί και να  υποχωρήσει σταδιακά. Ενδεικτικά μερικές δράσεις είναι οι παρακάτω:


Κατάρτιση των πολιτών και ενδυνάμωση του ανθρωπίνου κεφαλαίου επικεντρώνοντας την ουσιώδη προσπάθεια κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Έμπρακτη συμβουλευτική και οικονομική στήριξη στις τοπικές επιχειρήσεις στοχεύοντας στη μέγιστη απόδοσή τους και αποσκοπώντας στην κοινωνική συνοχή.
Σύσταση νεοφυών επιχειρήσεων εκμεταλλευόμενες τις ευκαιρίες της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικές επιχειρηματικότητας.
Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ήδη αναξιοποίητων κτηρίων ακολουθώντας την διαδικασία των προκηρύξεων δημοσίων συμβάσεων.
Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στοχεύει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, όπως το κυκλοφοριακό, τα απορρίμματα, η ύδρευση, ο ηλεκτροφωτισμός, καθώς και την ενέργεια και την εκμετάλλευση της σχολάζουσας γης.

Ο Δήμος Αλμωπίας οφείλει να εφαρμόσει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, να έρθει σε άμεση επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά στο όραμα για ένα αειφόρο ισοζύγιο ανάπτυξης. Οι κοινωνικές επενδύσεις πρέπει να γίνουν σημεία αναφοράς της καθημερινότητάς μας. 

Ο Γεώργιος Τσιώνης είναι μεταπτυχιακός σπουδαστής του προγράμματος Social Innovation (Κοινωνική Καινοτομία) στο Πανεπιστήμιο του Northampton

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Εσείς οι σωτήρες που είστε χαμένοι τόσα χρόνια και σκατε μύτη πριν τις εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πετυχημένο σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσες απόψεις ως γενικόλογες θεωρητικές ενατενίσεις αλλά τίποτε περισσότερο.

    Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, ας θεωρήσουμε για παράδειγμα το πρώτο μόνο σημείο. Γράφει για «κατάρτιση των πολιτών». Κατάρτιση σε τι ακριβώς, με ποιο τρόπο και για ποιο σκοπό; Επίσης γράφει για «ενδυνάμωση του ανθρωπίνου κεφαλαίου». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δημιουργία κινήτρων για την αύξηση των γεννήσεων στην περιοχή; Αν ναι, είναι δυνατόν αυτό να γίνει σε τόσο μικρή γεωγραφική κλίμακα χωρίς να εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερου εθνικού σχεδιασμού; Ή μήπως σημαίνει εκπαίδευση; Οπότε επιστρέφουμε στην αρχή (σε ποιο αντικείμενο και με ποιο σκοπό). Ή μήπως κάτι σε σχέση με τους τομείς της υγείας, της απασχόλησης, της οικονομίας; Γιατί, ως γνωστόν, όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Ωραία η θεωρία αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους με συγκεκριμένα προβλήματα στην καθημερινή ζωή τους και περιορισμένα περιθώρια δράσης. Εκεί τι ακριβώς γίνεται; Επακριβώς όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γράφοντας πομπωδεις προτασεις και γενικολογιες που ουδεμία σχεση έχουν με την καθημερινοτητα της Αλμωπίας δεν κερδίζεις κατι..Έκθεση λίγο πολύ ολοι ξέρουμε να γραφουμε.Από λόγια και φωτογραφίες δυστυχώς είμαστε χορτασμένοι..ο τόπος ταλανίζεται από πολλά προβλήματα και δυστυχώς λύσεις δεν φαινονται να υπάρχουν στον ορίζοντα. Αρκεί να κάνεις μια βόλτα ένα πρωί να δεις του λόγου το αληθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλης Τυμπανίδης8 Δεκεμβρίου 2018 στις 11:27 π.μ.

    Νομίζω ότι είναι συγκεκριμένα αυτά που προτείνει ο Γιώργος. Τα κοστολόγια, οι αριθμοί και τα συγκεκριμένα έργα θα έρθουν αν καταφέρει και εκλεγεί(αν είναι υποψήφιος βέβαια)και μπορέσει να ελέγξει τις δυνατότητες του Δήμου. Όσο για τις "πομπώδεις προτάσεις", είναι στρόγγυλος πολιτικός λόγος ενός νέου μορφωμένου ανθρώπου. Στην εποχή που ζούμε έχουμε θεοποιήσει τους κοινωνικά αμόρφωτους πολιτικούς, αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν χωρίς να προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την προσωπικότητα του συνανθρώπου τους. Κείμενα σαν το παραπάνω είναι μικρές οάσεις. Άσχετα αν διαφωνώ ή συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.