Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: "Εννιά Φαγιά" πλάι στην αναμμένη "Φωτιά" στο συνοικισμό Καρυωτών


Ο Πολιτιστικός   Σύλλογος   ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ    ΡΩΜΥΛΙΑ  Καρυωτών   Γιαννιτσών ,  με  την   ευκαιρία  των   Γιορτών  των  Χριστουγέννων  εύχεται  Ευλογημένα  Χριστούγεννα , Υγεία , Ειρήνη  και  Ευτυχία  για  όλους ....!
Συνεχίζοντας για μια ακόμη χρονιά την Παράδοση , προσκαλoύμε  όλους  τους   κατοίκους   της   πόλης   μας   και  όχι   μόνο , στην Πλατεία Παπα - Νίκανδρου  του Συνοικισμού  Καρυωτών  , την  προπαραμονή  των  Χριστουγέννων την Κυριακή 23  Δεκεμβρίου 2018  και ώρα 20΄30 μ.μ.  για  την    αναβίωση   του    χριστουγεννιάτικου  πατροπαράδοτου  εθίμου   ¨Εννιά  Φαγιά¨ πλάι στην αναμμένη “ Φωτιά” .ι   
Παραδοσιακά, οι   προετοιμασίες  για  την  μεγάλη  γιορτή  των  Χριστουγέννων , ξεκινούσαν νωρίς . Τις ημέρες αυτές  θα έπρεπε να ετοιμαστούν τα λουκάνικα , ο Καβουρμάς  και η Καρβαβίτσα,  νοστιμότατα  παραδοσιακά  εδέσματα , όλα  παρασκευασμένα  από  το  κρέας  του γουρουνιού  που εκτρέφονταν  για αυτό  το σκοπό. 
Η διαδικασία των Χριστουγεννιάτικων ετοιμασιών , αποκορυφωνόταν την παραμονή της γιορτής. Οι  νοικοκυρές των σπιτιών έπρεπε, να ζυμώσουν και να ετοιμάσουν  το Χριστόψωμο - ΤΗΝ  ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ, όπως της έλεγαν  -  , φτιαγμένο με ιδιαίτερο μεράκι και στολίσματα .

Επίσης ετοίμαζαν τις κουλούρες για να κεράσουν τους μικρούς κολιντάριδες που θα περνούσαν από όλα τα σπίτια για να καλαντίσουν .
Το βράδυ της Παραμονής   , ετοιμαζόταν το τραπέζι της  ΠΑΝΑΓΙΑΣ , τιμώντας τη Θεοτόκο, που αυτό το βράδυ θα έφερνε στον κόσμο το Θείο Βρέφος . 
Επάνω στο τραπέζι έπρεπε  να βρίσκονται   ΤΑ ΕΝΝΙΑ Νηστίσιμα ΦΑΓΙΑ  - . 
Τα φαγητά αυτά συνήθως είναι  :     1    ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ  ( ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΑ )
2 ΦΑΣΟΥΛΙΑ ΜΕ Ν΄ ΑΡΜΙΑ ( ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ )
3 ΣΙΤΑΡΙ  ΒΡΑΣΜΕΝΟ
4 ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ  ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ
5 ΡΥΖΟΠΙΤΑ
6 ΧΑΛΒΑΣ
7 ΚΟΜΠΟΣΤΑ ( ΧΟΥΣΙΑΦΙ )
8 ΠΙΤΑ ΣΑΡΑΓΛΙ
9 ΦΡΟΥΤΑ-ΚΟΛΙΝΤΟΚΟΥΡΕΣ  
( ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΛΙΝΤΟΥΔΙΑ)
Σύμφωνα με μια παράδοση, ο αριθμός ΕΝΝΙΑ συμβολίζει  τις περιοχές που περιπλανήθηκαν η  ΠΑΝΑΓΙΑ με το ΘΕΙΟ ΒΡΕΦΟΣ και τον ΙΩΣΗΦ κατά τον ΔΙΩΓΜΟ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ . Σύμφωνα με μια άλλα εκδοχή , ΕΝΝΙΑ ήταν τα φαγητά που μετρήθηκαν από τα παιδιά μιας οικογένειας , στο τραπέζι που ετοίμασε η μάνα τους για να γιορτάσει το γεγονός της  ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,  

Συγκεντρωμένη ολόκληρη η οικογένεια, από τον μεγαλύτερο ως τον νεαρότερο στην ηλικία , ευχόμενοι όλοι μαζί για υγεία , ευτυχία και  καλές σοδιές (μπερεκέτια) και προετοιμαζόμενοι  για την επόμενη  μεγάλη γιορτινή ημέρα, σε πνεύμα αγάπης και συγχώρεσης, έτρωγαν στο νηστίσιμο τραπέζι (υπενθυμίζουμε ότι η νηστεία είχε ξεκινήσει πριν από 40 ημέρες και τελειώνει την επόμενη - τα Χριστούγεννα)  . 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έθιμο συνεχίζει να τηρείται σχεδόν σε όλα τα σπίτια των Καρυωτών μέχρι και σήμερα.

Τα  παλικάρια των περισσότερων οικογενειών οργάνωναν ομάδες ατόμων , τις Σάρτες όπως τις έλεγαν, που περιφέρονταν στις γειτονιές από σπίτι σε σπίτι , τραγουδώντας και αναγγέλοντας τη  Γέννηση του Θείου Βρέφους . 
Η ιδιαιτερότητα του Τραγουδιού των  Χριστουγέννων των Καρυωτών, είναι ότι αναφέρεται όχι μόνο στο σημαντικό γεγονός της Γέννησης του Κυρίου ,που γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες , αλλά επεκτείνεται περιγραφικά στη Ζωή Του , στα Πάθη και την Ανάσταση ΤΟΥ , καταλήγοντας και στα μελλούμενα κατά τη Δεύτερη Παρουσία του .
Με την ευκαιρία  των ημερών νομίζουμε ότι αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια του Καρυώτικου τραγουδιού των Χριστουγέννων παρακάτω : 

Όλα τα παραπάνω για μια ακόμη χρονιά θα αναβιώσουν  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ Καρυωτών Γιαννιτσών, στην Πλατεία παπα – Νίκανδρου του Συνοικισμού Καρυωτών , την προπαραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ , με τον παραδοσιακό Καρυώτικο τρόπο , με  παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα , κρασί και μουσική .

Αφού ευχηθούμε για μια ακόμη φορά  στον καθένα ξεχωριστά το καλύτερο 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ , για να προϋπαντήσουμε τα Χριστούγεννα !

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.