Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Άρθρο έντεκα πανεπιστημιακών: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έντιμο συμβιβασμό


Η δημόσια συζήτηση για την αποδοχή και την αναγκαιότητα της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τρεις βασικές ανακρίβειες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν.

Το αδιέξοδο της διπλωματίας δεν οφειλόταν στην έλλειψη τόλμης ή ευφυΐας. Επί 25 χρόνια το βάρος των διαπραγματεύσεων έπεσε στην εξεύρεση μιας μεικτής ονομασίας, η οποία θα χαρακτήριζε και τη νέα χώρα και το έθνος που την κατοικεί και τη γλώσσα που ομιλείται, βάσει της αντίληψης ότι οι λαοί δίνουν την ονομασία τους στις χώρες και τις γλώσσες και όχι το αντίστροφο. Αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή της ελληνικής διπλωματίας και από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε ποτέ διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορούσε να την παραβλέψει καμία κυβέρνηση, διότι, ασχέτως των επιστημονικών προσεγγίσεων, η Ιστορία αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους και θέμα εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας στον ελληνικό Βορρά, στην ελληνική Μακεδονία. Η πραγματικότητα αυτή δεν ανατρέπεται ούτε αναθεωρείται με συνοπτικές διαδικασίες. Η Αθήνα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ένα μακεδονικό έθνος δίπλα στον δικό της μακεδονικό πληθυσμό, ασχέτως της ονομασίας του γειτονικού κράτους, για την οποία πάντοτε υπήρχαν προτάσεις και συζητήσιμες λύσεις.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό. Στην προσπάθεια να προφυλαχθεί –και όχι να καταπολεμηθεί, όπως μερικοί πιστεύουν– το εθνικό αφήγημα και των δύο κρατών, εντέλει υπονομεύθηκε ανεπανόρθωτα το προβεβλημένο αντίδωρο των Σκοπίων στην Αθήνα, δηλαδή η μεικτή ονομασία erga omnes.


Εφόσον, κατά το περίφημο 7ο άρθρο, με τον όρο «Μακεδονία» νοείται και η επικράτεια της ΠΓΔΜ, η διεθνής ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα συνυπάρχει χωρίς αντιρρήσεις με τη σκέτη «Μακεδονία», την οποία ουδόλως θα επισκιάσει. Εξάλλου, η ελληνική παραδοχή πως με το επίθετο «μακεδονικός -ή -ό» μπορούν να προσδιορίζονται «η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά του, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά», συνιστά –για όσους πολιτικούς και εμπειρογνώμονες δεν το έχουν καταλάβει ακόμη– άμεση αναγνώριση από την Αθήνα μιας εθνότητας, που ονομάζεται «μακεδονική». Σε έναν κόσμο όπου η άγνοια ιστορίας και γεωγραφίας είναι ο κανόνας, η ονομασία υπηκοότητας και εθνότητας συνάμα ως «μακεδονικών» δίνει στους γείτονες, εμμέσως πλην σαφώς, ασχέτως των όρων της συμφωνίας περί αρχαιότητας, απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά συνολικά – και μάλιστα με την υπογραφή μας.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην προσέγγιση των δύο γειτονικών λαών. Δεν επιλύει τη διαφωνία. Προσπαθώντας να δώσει ίσο βάρος σε δύο απολύτως αντιφατικές ιστορικές εκδοχές, παραβιάζει την κοινή λογική, αφού αναγνωρίζει ότι αμφότερες είναι κατ’ όνομα «μακεδονικές». Η συνωνυμία αυτή δεν αποτελεί επωφελή λύση, γι’ αυτό και την αντιμαχόμασταν ανέκαθεν. Εύκολα εκλαμβάνεται ως διάσπαση μιας και μοναδικής μακεδονικής ιστορικής ενότητας, ενώ ο εθνικός προσδιορισμός των «Βορείων» αναπόφευκτα υπερισχύει του τοπικού των «Νοτίων». Αφελής ήταν η αντίληψη των εμπνευστών της ότι οι δύο «αλήθειες» θα μπορούσαν να περιοριστούν και να ισχύουν μόνον μέσα στις αντίστοιχες επικράτειες. Οπως προκύπτει από τις συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών της ΠΓΔΜ, τα πρόσωπα αυτοπροσδιορίζονται εντός και εκτός της χώρας όπου διαμένουν με τον τρόπο που επιθυμούν. Επιπλέον, η Iστορία δείχνει ότι οι δύο εκδοχές δεν μπορούν να στεγανοποιηθούν μεταξύ τους. Η ελληνική εκδοχή της αρχαίας μακεδονικής Iστορίας αφορά και γεωγραφικό τμήμα της ΠΓΔΜ, ενώ, από την άλλη, οι λεγόμενοι «Αιγαιάτες» πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους δεν πρόκειται να αποκηρύξουν τη δική τους ιστορική εκδοχή για τις «χαμένες πατρίδες» τους, όπως προκύπτει από τη διατύπωση του άρθρου 36 στο αναθεωρημένο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Κοντολογίς, η συζήτηση περί Ιστορίας και ταυτοτήτων εντός του πλαισίου της συμφωνίας είναι ατελέσφορη και ασύμφορη.


Ολα αυτά, ασχέτως των συναισθημάτων που προκαλούν, δεν είναι οι κύριοι λόγοι που είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η υπογραφή του υπουργού των Εξωτερικών αδυνατεί να αποτρέψει με πειστικό τρόπο τον σφετερισμό ευαίσθητων ιστορικών δεδομένων, αλλά γιατί επιτρέπει ρητώς αυτόν τον σφετερισμό· όχι γιατί αδυνατεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αλλά γιατί καταφεύγει σε λογικούς ακροβατισμούς, ώστε να μας πείσει πως το πέτυχε. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε, αλλά γιατί αδυνατεί να κατανοήσει ποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αδυνατεί να κατανοήσει την ευαισθησία των πολιτών της για την ιστορική τους κληρονομιά – μιαν ευαισθησία που νοηματοδοτείται σε πολλές συνταγματικές διατάξεις και έρχεται ως συνέπεια δύο αιώνων δημόσιας εκπαίδευσης. Είμαστε αντίθετοι, τέλος, λόγω της ασυνέπειας σε μια εθνική γραμμή, η οποία προσδιόρισε την εσωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας επί 25 χρόνια με τεράστιο κόστος, σε μια γραμμή η οποία συστράτευσε σχεδόν το σύνολο της κοινής γνώμης. Κι αν το πρόβλημα είχε «κακοφορμίσει», όπως έγραψε πρόσφατα ο τ. υπουργός των Εξωτερικών, ποιος αποφάσισε ότι ο «ακρωτηριασμός» ήταν η δέουσα λύση για την Ελλάδα; Το κράτος μας αντιφάσκει με τον εαυτό του, χωρίς να προτείνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, ενώ η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τη δυναμική της συμφωνίας στις μελλοντικές επιλογές των Σκοπίων.

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ  (ΑΠΘ), ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ  (King’s College London), ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΟΣ  (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ  (ΑΠΘ), ΚΩΣΤΑΣ Α. ΛΑΒΔΑΣ  (Πάντειο Πανεπιστήμιο), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ  (Πανεπιστήμιο Κρήτης), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΔΑΣ  (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ΜΙΧΑΛΗΣ Ι. ΤΣΙΝΙΣΙΖΕΛΗΣ  (ΕΚΠΑ), ΚΩΣΤΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ  (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ι. Κ. ΧΑΣΙΩΤΗΣ  (ΑΠΘ), ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  (ΕΚΠΑ).

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

12 σχόλια:

 1. Αυτοί ρε τσίπριδες οι άνθρωποι των γραμμάτων είναι φασίστες; Πετάξτε τους λοιπόν τη ρετσινιά όπως συνηθίζετε να το κάνετε σε όσους διαφωνούν. Πολιτική αλητεία, κολλημένοι στην εξουσία φτάνει πια να μας κοροιδεύετε με μεγάλα λόγια κούφια, χωρίς νόημα. Κύριοι βουλευτές του Νομού. ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ Να ξέρετε ότι η καριέρα σας τελειώνει εδώ αν δεν πράξετε το καθήκον σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 11 είναι μόνο και τι έγινε?? Οι άλλοι που είναι χιλιάδες έχουν φυσικά θετική άποψη!!! Περαστικά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή οταν μιλάει ο κ. Τσίπρας όσοι δεν πάνε στην ομιλία του διαφωνούν μαζί του. Αρα διαφωνεί σχεδόν όλη η Ελλάδα.

   Διαγραφή
  2. Αν θέλετε να μετρησετε τις χιλιάδες των υποστηρικτών σας,γιατί δεν κάνετε ενα δημοψήφισμα??

   Διαγραφή
 3. Με το μακεδονικο ζητημα τραφηκαν και εκάναν καριέρα πολιτικοί καοροσκόποι, όπως οι Σαμαραδες εδώ και ο Γκρουέφσκι εκεί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πες τα χρυσόστομε. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κώστα Μητσοτάκη με την κωλοτούμπα του Κυριάκου, που ακολουθεί τον αποστάτη Σαμαρά.

   Διαγραφή
 4. Στις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησης Καραμανλή, μετά τις εκλογές του 2007, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είπε:
  « Σκοπός τόσο των σχετικών με το ζήτημα αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 είναι η εξεύρεση λύσης, λύσης αμοιβαία αποδεκτής. Οχι η διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας. Αυτό ακριβώς επιδιώκει και η Ελλάδα: την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας...Το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έχει καταστήσει την ελληνική θέση σαφή σε όλους τους φίλους, συμμάχους και εταίρους» (30.9.2007).

  Στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προκάλεσε στη Βουλή ο ΛΑΟΣ στις 10.4.2008 ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είπε «Είπαμε καθαρά ότι οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις είχαν και έχουν ως τελικό στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία. Σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε στην επιδίωξη αυτή. Και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω».

  Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ».
  ● Η διατύπωση της πρώτης κυβέρνησης Σαμαρά (υπ. Εξωτ. Δ. Αβραμόπουλος) είναι ακόμα πιο κατηγορηματική: «Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes). [...] H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων αποτελεί την καλύτερη δυνατή βάση για την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού αμοιβαίως επωφελούς
  ● Ακριβώς ίδια με τη διατύπωση αυτή ήταν και της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου με υπ. Εξωτ. τον Σταύρο Δήμα (στιγμιότυπο 3.5.2012).

  ● Τα ίδια έλεγε επισήμως και η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με υπ. Εξωτ. τον Σταύρο Λαμπρινίδη (στιγμιότυπο 24.9.2011).

  ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξύπνα εθνότητα ταυτότητα γλώσσα και συνεταίρους στην ιστορία της Μακεδονίας κανείς δεν παραχώρησε
   Αφήστε τα σάπια ουράνιο τοξότες

   Διαγραφή
  2. ούτε καν τα συζητούσανε τότε ο Καραμανλής και η Ντόρα, δεν τους ενδιέφεραν, η γλώσσα και επισήμως από το 1977 λεγόταν μακεδονική. Ο Τσίπρας το έσωσε αφού χαρακτηρίζεται ως σλαβική. Και επίσης σήμερα μιλάμε για ιθαγένεια, που δεν έχει σχέση με εθνότητα. Αλλά εαν κάποιος δεν θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει ότι μπορεί και όσο φτάνει ο νους του.

   Διαγραφή
  3. Ονομα;;;;;;;;;;;;;;;;;Πέστο μην ντρέπεσαι θα δώσετε , μην φοβάσαι;

   Διαγραφή
 5. Κύριοι βουλευτές. Ποιος σας είπε πως και η ΝΔ έκανε καλά που πήρε την απόφαση με τη σύνθετη ονομασία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ.
   Είμαστε τελικά τόσο ανεγκέφαλοι και τομάρια που το μονο που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε εμείς, το αποκομμένα στο οποίο ανήκουμε, κυβέρνηση για να έχουμε την κουτάλα.
   Θα το πληρώσουμε με εδαφικούς ακρωτηριασμούς αν όχι εμείς, σίγουρα όμως τα παιδιά μας.

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.