Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σαν σήμερα «χάθηκε» ο πιλότος Βαγγέλης Ατματζάκης από την Καρυώτισσα


Γεννήθηκε το 1959 στην Καρυώτισσα Γιαννιτσών
Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1978 και αποφοίτησε το  Μάιο του 1982  με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Ο λόγος για τον Βαγγέλη Ατματζάκη, που «χάθηκε» σαν σήμερα, 22 Ιανουαρίου 1987, όταν σε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος F-4E της 337 Μοίρας Παντός Καιρού της 110 Πτέρυγας Μάχης (Λάρισα), στο οποίο επέβαινε ως συγκυβερνήτης με κυβερνήτη τον Σμηναγό Βασίλειο Χρηστίδη, εκτελώντας άσκηση χαμηλών αναχαιτίσεων νύχτας, το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη  στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρας, χωρίς να βρεθεί ποτέ κανένα ίχνος από το αεροσκάφος ή από τους δύο άτυχους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το τραγικό γεγονός είχε συνταράξει τότε την Ελλάδα ολόκληρη και φυσικά την τοπική κοινωνία του Ν. Πέλλας και κανείς δεν έχει λησμονήσει το πλήγμα που «εξ ουρανού» δέχτηκε η Καρυώτισσα και η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και τον πόνο των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους, χωρίς ποτέ να εντοπίσουν τίποτε σχετικό με την εξαφάνισή τους.
Στην πλατεία της Καρυώτισσας, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –Έδεσσας, σήμερα βρίσκεται ένα μνημείο (πολεμικό αεροπλάνο F5), το οποίο ανεγέρθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην μνήμη του αδικοχαμένου συντοπίτη τους πιλότου Ευάγγελου Ατματζάκη, ενώ η μεταφορά του στην Καρυώτισσα έγινε με έξοδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Υπηρετούσα στην 337 τότε και το. θυμάμαι σαν τώρα όταν μαθαμε για την πτωση του α/φους.καταπληκτικα παιδιά και οι δύο.απο τους ώμους του Χρηστίδη έκανα βουτιές στην θάλασσα οταν πηγαίναμε μεταστάθμευση στην
    Λημνο με την 337

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο θαυμαστό να θυμάται κάποιος τους φίλους με όμορφες αναμνήσεις, ακόμα και αν έχουν φύγει απο την ζωή.Σας τιμάει πολύ οτι γράψατε.

      Διαγραφή
    2. ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΑΤΕ ΟΤΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΑΣ

      Διαγραφή
  2. ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΩΜΑΣΤΕ ΝΑ



    ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΗΡΩΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μάνα του Βαγγέλη ήταν από την Πέλλα. Τον θυμάμαι που ερχόταν στον παππού του. Ήταν δεύτερος ξάδερφος δικός μου. Τι να πω! Να είναι καλά κει πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βογιατζόγλου Αντώνης30 Ιανουαρίου 2023 στις 12:59 μ.μ.

      Δεύτερος δικός σου και πρώτος δικός μου . Πριν από λίγο θυμήθηκα τόν Βαγγέλη καί ψάχνοντας είδα τήν ανάρτηση τού Δημήτρη και μπράβο του πού τόν θυμάται όσο για μένα είναι οδυνηρό γιατί λίγους μήνες μετά πέθανε και η Σοφία αδελφή μου και αγαπημένη ξαδέρφη τού Βαγγέλη.

      Διαγραφή
  4. Αυτο το κειμενο θα πρεπει να μπει μπροστα στο αεροσκαφος ομως σε μια πινακιδα ενημερωσης ..για να ξερουν ολοι πως εγινε το τραγικο δυστηχημα πραγμα που δεν εχει γινει ακομα και τωρα..μονο σε μνημεια των Γιαννιτσων εδειξε ευαιαθησια ο δημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τον Δήμο δεν τον νοιάζει για τα μνημεία εκτός Γιαννιτσών.. αν τον ένοιαζε θα ερχόντουσαν να το πλένουν γιατί έχει πιάσει μούχλα και είναι κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην γκρινιαζετε συνεχεια!
    Εχετε Δημοτικους Συμβούλους στην Καρυωτισσα,ενημερωστε τους να τα μεταφερουν στον Δημαρχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.