Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

BBC: Η «αόρατη» μειονότητα στην Ελλάδα οι Σλαβομακεδόνες


Αντιδράσεις και ερωτηματικά προκαλεί δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, στο οποίο υποστηρίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα, η οποία μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν και εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Και όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Το δημοσίευμα του BBC σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, η οποία αναφέρει: «Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» και προσθέτει: «Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα». 

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του 92χρονου κ. Φωκά, σύμφωνα με τον οποίο, «η μητρική του γλώσσα είναι «μακεδονική», μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων».


«Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του, σε ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Ο κ. Φωκάς αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας, ενώ, όπως δηλώνει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» ντόπια. Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες τη «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες, ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».

«Τελικά, οι Σλάβοι «Μακεδόνες» βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.


Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες - οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά - θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές. Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί Σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα.

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την Aριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις.

Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στη Μακρόνησο, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

«Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα», αναφέρει το BBC και προσθέτει πως: «ο  ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», αναφέρει το BBC, τονίζοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

16 σχόλια:

 1. Ξεκίνησε ο αλυτρωτισμός των σκοπιανών, το επόμενο βήμα των πρεσπών ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης της τεχνιτής ψευτομακεδονικής εθνοτητας του τίτο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΗΦΑΚΗ ΤΣΑΚΡΗ ΚΛΠ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΡΧΗΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛ ΜΕΓΑΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΟΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΗΦΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕΙ ΤΟ BBC ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΟΥ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ.
  ΑΝΤΕ ΣΗΦΑΚΑ ΞΕΚΙΝΑ.
  ΚΑΛΑ Η ΝΤΟΡΚΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΥΒΡΗΣΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προς τους 2 βουλευτές του νομού μας:Εσείς δεν μας διαβεβαιώνατε οτι με τη συμφωνία που υπογραψατε τα λυσατε ολα τα προβλήματα που υπήρχαν διαχρονικά ανάμεσα σστους δύο λαούς; και οτι μειονοτικό δεν υπάρχει; Τώρα που το αναφέρει το. BBC τί έχετε να πείτε στους Μακεδόνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε σηφακη τα βλέπεις και χαίρεσαι. Εσύ και οι κολλητοί σου την κάνετε την στραβή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σε λίγο καιρό δεν θα είμαστε αόρατοι θα μας βλέπετε μπροστά σας γρεκοί χαχαχα
  Εσείς που ήρθατε απο τα βάθη της Ασίας και τα Ρωσικά παράλια ζήσατε τόσα χρόνια με το ένδοξο παρελθόν των ντόπιων κατοίκων της Μακεδονίας.
  Το ξανθό γένος των πραγματικών Μακεδόνων ενάντια στους μαυριδερούς χαχαχα
  ερχόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με την όπισθεν...

   Διαγραφή
  2. Ξανθά τα βάφεις καλέ

   Διαγραφή
  3. Αχτσιογλου Γιαβρόγλου . Τριανταφυλίδης και λοιποί οριτζιναλ μσκεδονες συνεχιστες του επίσης μακεδονα ζαχαριάδη

   Διαγραφή
  4. Εμείς οι μαυριδεροί μιλάμε τη γλώσσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το ξανθό σας γένος ποια γλώσσα μιλάει; Το δικό μας ταπεινό παρελθόν ξεκίνησε αιώνες π.Χ., το δικό σας ένδοξο παρελθόν από ποιον αιώνα ξεκίνησε;

   Διαγραφή
  5. Σιγά τα καλσόν.
   Χέστες.
   Που βρήκατε την ευκαιρία και βγήκατε από τα λαγούμια σας.

   Διαγραφή
 7. Η μ@λ@κι@ δεν παιζεται!!! αντε ζηστε με τα παραμυθακια σας και τα ψεματα σας...
  Η συμφωνια των Πρεσπων ξεκαθαριζει πληρως και μια για παντα οτι τελος οι αλυτρωτισμοι και οτι δεν υπαρχει ουδεμια "Μακεδονικη" μειονοτητα στην Ελλαδα.
  Κλαμα, ξυδι και..χαπια οι δηθενυπερπατριωτες..
  Ο εθνικισμος τελειωσε και εδω και απο πανω...
  περαστικα σας...οσο πατε και λιγοστευετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιστεύω να δικαιούσε ταμείο ανεργιας γιατί θα σου χρειαστεί σε 2-3 μήνες. Εκτός αν το αφεντικό σου σε έχει ανασφάλιστη

   Διαγραφή
 8. Πάλι ο αγράμματος θα σας το πει.θα έρθουν οι σκοπιανοι και θα τους δώσετε σπίτια και χωράφια.μετα πάλι οι Πόντιοι θα φταίνε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Την τύχη των κομιτατζήδων την όρισαν οι μακεδονομαχοι και το Βούλγαρο να Μην μηνει του Παύλου Μελά ακόμη αντηχεί
  Για μα Μην ξεχνιόμαστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. «Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα»
  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΠΑΤΕ;
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.