Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οδηγίες από το ΥΠΕΞ των Σκοπίων για το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το «Μακεδονία» σκέτο


Οδηγία προς τα ΜΜΕ των Σκοπίων εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, αναφορικά με τη σωστή χρήση του όρου "Βόρεια Μακεδονία" ύστερα από την αλλαγή του ονόματος της χώρας και όπως αυτή απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

"Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα θέλαμε να σας δώσουμε έναν οδηγό για να αναφέρεστε στη χώρα μας σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών. Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους όρους" αναφέρει η ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, που αφορά κυρίως τον Τύπο, όπως αναφέρει το kathimerini.gr.

Σύμφωνα με την κρατική οδηγία: 

- Το επίθετο "Μακεδονικός/ή/ό" πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.

"Οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο δίνει μάλιστα σωστά και λάθος παραδείγματα όπως πχ: Σωστό- μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία. 

Λάθος - "Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των "Βόρειας Μακεδονίας", "Ν. Μακεδονικό "και" Βόρειο Μακεδονικό ", δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται".

- Η αναφορά στο κράτος, τα επίσημα όργανά του και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος, θα πρέπει να είναι: "της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας" ή "της Β. Μακεδονίας".

- Η αναφορά για δραστηριότητες του κράτους μπορεί επίσης να είναι "μακεδονική", με διευκρινίσεις. 

Ως σωστά παραδείγματα το Σκοπιανό ΥΠΕΞ αναφέρει: "Μακεδονική" οικονομία, "μακεδονική" αγροτική οικονομία, αλλά "Τομέας υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και "Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας". 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 comments:

  1. Αυτά που λένε κυρίες και κύριοι είναι προσωρινά. Όλα αυτά θα ξεχαστούν στο απώτερο μέλλον και ιδιαίτερα αν φύγουν αυτοί που κυβερνάν σήμερα το κρατίδιο. Δυστυχώς με τον τσίπρα και με τους δυο χοντρούς κατά απαίτηση των ξένων, η Μακεδονία μας πουλήθηκε, για να κρατηθούν στην εξουσία οι παρόντες που κυβερνάν Δεν είναι τυχαίο που τα υπουργιλίκια, οι κομματικές θέσεις κλπ δίνονταν από τον τσίπρα για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Αλλά να γνωρίζουν ότι στο μέλλον η πληγή κάθε τόσο που θα αιμορραγεί,, όσοι έφταιξαν θα πληρώσουν. Ο κόσμος δεν θα ξεπεράσει εύκολα αυτή την ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο αμόρφωτος και αδιάβαστος είσαι και έτσι θα μείνεις αφού άλλα λένε και άλλα λές.

      Διαγραφή
    2. αντε μαιμου Μακεδονομαχοι καταντησατε γραφικοι..
      Ολοι βλεπουμε μονο οι πανω αλλαζουν ονομα, πινακιδες, διαβατηρια, συμβολα..
      Εμεις απολυτως τιποτα. Πανεπιστημιο Μακεδονια, αεροδρομιο Μακεδονια, ΚΤΕΛ Μακεδονια κλπ κλπ.
      Η πολεμικη μας αεροπορια ανελαβε να επιπτευει τον εναεριο χωρο της Βορειας Μακεδονιας διωχνοντας τους Τουρκους..
      προδοσια φιλε μου χαζοδηθενπατριωτη...
      Ποιος ακομα νομιζετε οτι "τσιμπαει" και για ποσο;
      αντε, αντε παλι στα σκοτεινα υπογεια σας...

      Διαγραφή
    3. 10:00 δηλαδη προτεινεις να αλλαξουμε και μεις τα ονοματα;Μπορεις λιγο να μου δωσεις καποια δικαιολογια να το κανουμε;

      Διαγραφή
    4. Μαϊμού ψευτοαριστεροι εσείς για πες τι ακριβώς άλλαξαν μήπως τα αυτοκόλλητα που έβαλαν πάνω στης πινακίδες μόλις τα κάψει ο ήλιος και τα πάρει ο αέρας θα δεις τι άλλαξαν τίποτα θα δεις στης εκλογές ποιος θα πάει στο υπόγειο

      Διαγραφή
  2. ...αναφορικά με τη σωστή χρήση του όρου "Βόρεια Μακεδονία"...
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΑΘΑΣΜΕΝΗ.

    Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους όρους" αναφέρει η ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ....
    ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ.

    Το επίθετο "Μακεδονικός/ή/ό" πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.......
    πχ: Σωστό- μακεδονική επικράτεια, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία."Μακεδονική" οικονομία, "μακεδονική" αγροτική οικονομία,,
    ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.
    ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ;
    ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ.
    ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.
    ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Κ.Λ.Π.
    ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσοι ψήφισαν τους προδότες ας τα λουστούν τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΗΦΑΚΗ ΤΣΑΚΡΗ ΑΕΧΗΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΕΠΚΕΝΤΖΗ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ ΗΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΜΕ ΠΙΟΥΣ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον 10:00.Δηλαδή κατά την άποψή σου πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα ονόματα από το Πανεπιστήμιο, το αεροδρόμιο, το κτελ;Είσαι σοβαρός;Μάλλον δεν είσαι από την περιοχή μας.Αντε στα Σκόπια για να ακούς αυτα που καταλαβαίνεις γιατί με τα Ελληνικά σίγουρα δεν τα πάς καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς 5.12 «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.