Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δυτικό: Εξαιρετική ομορφιά με πλούσια βλάστηση που προσφέρει δροσιά και οξυγόνο!


Το Δυτικό είναι ένας πεδινός οικισμός του Δήμου Πέλλας με 454 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Πέλλας, κοντά στα όρια με το νομό Κιλκίς και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά. 
Σύμφωνα με το Σχέδιο "Καποδίστριας", το Δυτικό εντάχθηκε στο Δήμο Πέλλας όπου και παρέμεινε μετά τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο "Καλλικράτης".

Ιστορία
Η παλαιά ονομασία του ήταν "Κονίκοβο" που μετονομάσθηκε το 1926 σε "Στίβα" και το 1950 σε Δυτικό.
Μία από τις πρώτες πηγές που μας γνωστοποιεί την ύπαρξη του χωριού είναι το Ευαγγέλιο του Κονικόβου, ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον Ιερομάναχο Πάβελ και τυπώθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1852 για τις Κυριακάτικες λειτουργίες των ορθοδόξων του Κονικόβου. Ένα μικρό απόσπασμα από το Ευαγγέλιο, στο οποίο γίνεται αναφορά στο χωριό, είναι το εξής: "Ευαγγέλιο του Κυρίου και θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, τώρα νέο εκτυπωμένο στην Βουλγαρική γλώσσα. Για κάθε Κυριακή από χρόνο σε χρόνο στη σειρά. Αντιγραμμένο και διορθωμένο από μένα τον Ιερομοναχό Παύλο, Αγιοταφίτη πρωτοσύγγελο, γεννημένο στην επαρχία Βοδενών από το χωριό Κονίκοβο".


Δημογραφικά στοιχεία
Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 454 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την απογραφή του 2001, όπου ο πληθυσμός ανερχόταν στους 477 κατοίκους. Με βάση τα δεδομένα, η πρώτη φορά που το χωριό ξεπέρασε τους 500 κατοίκους ήταν το 1940, ενώ ο μέγιστος αριθμός κατοίκων σημειώθηκε το 1961 με 660 κατοίκους.

Η αρχαιολογική σκαπάνη μας αποκάλυψε πως η περιοχή του Δυτικού θα πρέπει να έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια.
Οι κάτοικοι του Δυτικού στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής και με πείσμα προάγουν τον ποντιακό πολιτισμό. Στα πλαίσια αυτά λειτουργεί ο σύλλογος ”Υψηλάνται“, που κάθε χρόνο διοργανώνει τα Υψηλάντεια. Πρόκειται για εκδηλώσεις με ποντιακούς χορούς και τραγούδια την ημέρα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η περιοχή του Δυτικού όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές παρουσιάζει σημαντική δράση κατά την εποχή του Μακεδονικού αγώνα. Εδώ ο γνωστός με το ψευδώνυμο Νικηφόρος Β΄ σκοτώθηκε ηρωικά σε ενέδρα των Τούρκων.
Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ορθώνεται επιβλητικά για να αποκαλύψει στο εσωτερικό της ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και τις άγιες εικόνες που έφεραν οι πρόγονοι από το Αβδουραχμαλί του Πόντου.
Οι κάτοικοι του Δυτικού νιώθουν υπερήφανοι για τον Παλαιστικό Σύλλογο που ιδρύθηκε το 1987 και έχει επιδείξει στο παρελθόν μια επιτυχημένη ανοδική πορεία με σημαντικές διακρίσεις.

Το τοπίο γύρο από το Δυτικό είναι εξαιρετικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση από πλατάνια που ακολουθούν τη διαδρομή μιας ρεματιάς, τόπο ξεκούρασης και απόλαυσης. 
Στην είσοδο του χωριού το εκκλησάκι του Αγίου Σοφρωνίου υποδέχεται στοργικά τους επισκέπτες.
Στο Δυτικό θα βρείτε ταβέρνες για να δοκιμάσετε τα φρέσκα κρέατα και λαχανικά του τόπου όπως επίσης και καφετέριες για να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό ή το αναψυκτικό σας.
Στις περιόδους εορτών όπως Πάσχα, Καθαρά Δευτέρας και Πρωτομαγιάς, το Δυτικό σφύζει από ζωή μιας και εκατοντάδες τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και το Κιλκίς σπεύδουν στο δάσος του χωριού για να ψήσουν, να πετάξουν χαρταετό και να σουβλίσουν το αρνί τους κάτω από την ιδανική σκιά των πλατάνων που προσφέρουν απίστευτη δροσιά και οξυγόνο.
Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν δύο κλειστά γυμναστήρια όπως επίσης κι ένα υψηλών προδιαγραφών γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα γήπεδο μπάσκετ για να μάθουν τα παιδιά σας πως ο αθλητισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ανθρώπου και της υγείας του! Ποδοσφαιρικά αξιόλογη είναι η παρουσία του ΠΑΟΚ Δυτικού.
Πολιτιστικά στο χωριό δραστηριοποιείται έντονα με πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις ο Σύλλογος Ποντίων Δυτικού «Υψηλάνται», ενώ οι πάντα δραστήριοι και ανήσυχοι νέοι του Δυτικού ίδρυσαν στο παρελθόν και τον Σύλλογο Νέων Πολιτιστικού Συλλόγου Δυτικού.

Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας είναι ο Αθανάσιος Παυλίδης.

ditikow
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Μπορει καποιος να μας διαφωτισει που βρισκεται ,η, που φυλασσεται αυτο το σλαβογλωσσο Ευαγγελιο του ιεροταφιτη μοναχου Παβελ,διοτι αποτελει πολυτιμη γραπτη -ιστορικη μαρτυρια [τοσο απο γλωσσολογικης οσο κι απο ιστορικης-εκκλησιαστικης πλευρας ] για τη προσφατη ιστορια του χωριου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο όρος Σινά λογικά, στη μονή Αγ. Αικατερίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.