Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πιπεριά: Το όνομα από τις πιπεριές, αλλά με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, με μοναδικό τσίπουρο και θαυμαστά προϊόντα!


Η Πιπεριά είναι χωριό του Δήμου Αλμωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομού) Πέλλας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέχρι το 1998 ήταν κοινότητα και περιελάμβανε και τα μικρά χωριά Άνω Ροδωνιά και Μικροχώρι.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Πιπεριά έχει 558 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων, 3 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου, την Αριδαία, στον δρόμο προς τα Λουτρά Πόζαρ. 

Ιστορία 

Το χωριό είχε μουσουλμανικό πληθυσμό στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 1.201 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 856 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν 136 προσφυγικές οικογένειες και ο οικισμός έγινε αμιγώς προσφυγικός. Στην απογραφή του 1928 είχε 427 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 631.
Φέρει αυτό το όνομα από το 1923. Πριν ονομάζονταν «Μπίζιο Μαχαλάς» και οι κάτοικοι του ήταν εξ ολοκλήρου Τούρκοι, αλλά μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από τα παράλια της Προποντίδας. Την ίδια επίσης χρονική περίοδο εγκαταστάθηκαν στο χωριό και μερικές οικογένειες από το διπλανό Λουτράκι.
Το όνομα «Πιπεριά» δόθηκε στο χωριό από τους πρόσφυγες που εντυπωσιάστηκαν από τις πολλές πιπεριές που καλλιεργούσαν οι Τούρκοι. Σήμερα στο χωριό καλλιεργούνται αμπέλια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια, σπαράγγια, τριφύλλια, καλαμπόκια και σιτάρι. 
Η Πιπεριά ορίστηκε έδρα ομώνυμης κοινότητας και με το πρόγραμμα «Καποδίστριας», ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Αριδαίας το 1997. Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας.
Στην εκκλησία του χωριού, η οποία κτίστηκε την περίοδο 1953 - 1965, φυλάσσεται η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 12ου αιώνα, η οποία προέρχεται από το χωριό «Γεντζέ» της Πανόρμου Βιθυνίας. 
Στο χωριό διοργανώνεται τον δεκαπενταύγουστο πανηγύρι. Επίσης, την προτελευταία Κυριακή του Νοέμβρη διοργανώνεται στο χωριό η γιορτή του τσίπουρου. 
Οι κάτοικοι του χωριού τα πρώτα χρόνια αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες αλλά πρόκοψαν και αναπτύχθηκαν. Μερικοί ξεχώρισαν σε ιδιαίτερα επαγγέλματα. Το πρώτο αυτοκίνητο στην Αλμωπία αγοράσθηκε το 1931 από τον Γιώργο Γκλαβάκη, κάτοικο του χωριού, που εκτελούσε δρομολόγια Αριδαία- Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Ο ίδιος ήταν και ποτοποιός και οινοποιός στο χωριό.
Οι πρόσφυγες βέβαια, γνωρίζοντας την τέχνη της αμπελουργίας, έφεραν το 1923 τα πρώτα αμπέλια και έκτοτε η αμπελοκαλλιέργεια είναι μέχρι σήμερα  μια πολύ σημαντική παραγωγή του χωριού. Ο πρώτος αμπελώνας που εγκαταστάθηκε, άλλα τώρα δεν υπάρχει, ήταν απέναντι από τον αγροτικό συνεταιρισμό. Ο τοπικός αγροτικός συνεταιρισμός είναι ιδιαίτερα δραστήριος και εξάγει πολλά από τα προϊόντα του, εφοδιάζει και την εσωτερική αγορά και τα προωθεί και για βιομηχανική εκμετάλλευση.

Στο χωριό υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ιστορικό κειμήλιο: Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 12ου αιώνα η οποία, όπως προαναφέραμε, προέρχεται από το χωριό «Γεντζέ» της Πανόρμου Μ. Ασίας και μεταφέρθηκε με πολλούς κινδύνους ως εδώ από μια γενναία ελληνίδα την «Μαριοράκενα» Η εικόνα επί πολλά χρόνια ήταν θαυματουργή αλλά μετά το 1970 σίγησε. Η εικόνα αυτή βρίσκεται στην εκκλησία της Πιπεριάς την οποία έχτισαν οι κάτοικοι από το 1953 έως το 1965.

Έτσι στο χωριό από τα παλιά χρόνια διοργανώνονταν το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που ήταν το μεγαλύτερο και το πιο γνωστό σ’ όλη την περιοχή καθώς φιλοξενούσε μια εικόνα ιδιαίτερη θαυματουργή. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει πάλι ο εορτασμός της Παναγίας στις 14 και 15 Αυγούστου με πρωτοβουλία του τοπικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού συλλόγου με την στήριξη του Δήμου Αλμωπίας.
Άλλη επίσης αξιοσημείωτη εκδήλωση που διοργανώνεται την προτελευταία Κυριακή του Νοέμβρη, από τους ίδιους φορείς το φθινόπωρο είναι η Γιορτή Τσίπουρου. Η Πιπεριά  διαθέτει μονάδες που παράγουν τσίπουρο, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, τουρσιά, ζυμαρικά.

Εκτός από τον δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο του χωριού υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα. Επίσης υπάρχουν 5 γήπεδα τένις και ένα γήπεδο μπάσκετ, όπου πολύς κόσμος αθλείται από την Αριδαία και όχι μόνο. (Στοιχεία από την ιστοσελίδα του δήμου Αλμωπίας).
Ο Κώστας Γεωργίου πρόσφατα παρουσίασε τα έργα του ξύλινων κατασκευών σε έκθεση στην Αριδαία και πλέον φιλοδοξεί να τα τοποθετήσει σε μία μόνιμη έκθεση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του, την Πιπεριά για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι τη λειτουργία του νερόμυλου, του τσιπουράδικου και τόσων άλλων ξεχασμένων λειτουργιών και κτισμάτων.
Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πιπεριάς είναι ο Ιωάννης Μπαρμπαγιάννης.
piperia
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.