Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος στην Έδεσσα & την Ορεινή Πέλλα



Η ανθοφορία της Κερασιάς ξεκίνησε. Ένα ανθισμένο ποτάμι στην πατρίδα του Ελληνικού Κερασιού ξεκινά από τον κάμπο της Έδεσσας όπου ύμνησε ο Μενέλαος Λουντέμης ως «το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό». Το ποτάμι με τα λευκά λουλούδια Κερασιάς ανεβαίνει τις πλαγιές του Καιμάκτσαλάν μέσα στο επόμενο μήνα.

Η ανθοφορία εορταζόταν στην Αρχαία Ελλάδα και φυσικά στην Αρχαία Μακεδονία με τα ανθεστήρια με κυρίαρχο το λευκό άνθος της Κερασιάς. Στην Έδεσσα και την Ορεινή Πέλλα οι ανθισμένες κερασιές καταλαμβάνουν με κυρίαρχο τρόπο και αρωματίζοντας με το λευκό τους χρώμα τα τοπία γύρω από την Αρχαία Έδεσσα, του Χοίρου του Πασίφιλου, κάτω από τους περίφημους Καταρράκτες, γύρω από τον υδροβιότοπο Αγρα-Βρυτών-Νησίου και την Λίμνη Βεγορίτιδα αλλά και τις υπώρειες του Βόρα-Καιμάκτσαλάν του 3ου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Πολύ κοντά τις κερασιές μπορεί να θαυμάσει κάποιος και στα Λουτρά Πόζαρ αλλά και στα βλαχοχώρια του Πάικου με πρώτο τον Αρχάγγελο αλλά και του Βερμίου στην περιοχή Ανω Γραμματικού-Κεδρώνας. Στην περιοχή παράγεται το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιού που φημίζονται για την ποιότητά τους με τα διάσημα Κεράσια Βοδενών.  Ήδη πολλές εκδρομές έχουν προγραμματισθεί ενώ πολλές είναι και οι μαθητικές εκδρομές που ακολουθούν τους «Δρόμους του Κερασιού»

Στην Έδεσσα από τις 18 Μάρτη έως τις 21 Ιούνη ένα μουσικό πρόγραμμα εκδηλώσεων υπό τον τίτλο Εαρινό Φεστιβάλ με σήμα την ανθισμένη κερασιά αναπτύσσεται στο Βαρόσι την παλιά πόλη της Έδεσσας, ενώ από τις 10-19 Μαΐου οργανώνεται η Ανθο-Έκθεση με πλήθος εκδηλώσεων και έκθεση στο Πάρκο Καταρρακτών. Το δρόμο των Ανθισμένων Κερασιών θα τρέξουν αθλητές ποδηλασίας σε ανοικτή διαδρομή «Ο Δρόμος του Κερασιού» στις 7 Απριλίου με εκκίνηση από το Δάσος της Γαβαλιώτισσας ενώ παράλληλες εκδηλώσεις οργανώνονται στο πλαίσιο των εκθέσεων εικαστικών τεχνών του «Μήνας Μάιος» για όλο το διάστημα μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Για όσους θέλουν να φωτογραφίσουν τις ανθισμένες κερασιές  στις 7 Απριλίου ραντεβού το πρωϊ στην γέφυρα Κιουπρί.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης Έδεσσας υπάρχει χάρτης με τις περιοχές ανθοφορίας καθώς και τα σημεία θέας για να δείτε την φύση να … ανθίζει και να ζουζουνίζει.   Σημειώνουμε ότι η ανθοφορία της άνοιξης και τα φεστιβάλ χρωμάτων και λουλουδιών έχουν εισαχθεί στα εργαλεία προβολής προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα με πλήθος λουλουδιών και με μια πράσινη πλούσια φύση την περίοδο της άνοιξης μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του στόχου 365 ημέρες Ελληνικός Τουρισμός.  

Photo, Text, Map :  Ε.Κυριακού, FB Edessa Tourist Information Center

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ΔΕΝ ΠΑΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΦΑΚΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.