Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δύο βραβεία πήρε το ντοκιμαντέρ για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, «Η μπάντα» του Γιαννιτσιώτη δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη


Δύο βραβεία απέσπασε στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ του Γιαννιτσιώτη διακεκριμένου δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα», το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και στα 353.000 θύματα που βρήκαν φρικτό θάνατο. Πρόκειται για την ιστορία του Γιάννη Παπαδόπουλου, μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας που επιστρατεύτηκε βίαια από τον Τοπάλ Οσμάν.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαρτίου, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

«Η μπάντα» απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer το οποίο αφορά τα ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών, και το α΄ βραβείο της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Ο Νίκος Ασλανίδης δήλωσε πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η "Μπάντα" είναι το μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας ευχαριστώντας το κοινό που ψήφισε το ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ "Η μπάντα ..." βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος... Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...

Στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πέλλας. Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον ίδιο, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη.


Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 που βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη την εποχή.


«Ευχαριστώ από καρδιάς... Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να γίνει το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα». Ευχαριστώ τους εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν γιατί πίστεψαν στην προσπάθειά μας. Ευχαριστώ τους φίλους και συγγενείς που διέθεσαν χρόνο και χρήματα για να πάρει σάρκα και οστά μια ιδέα για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ευχαριστώ το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη που μας στήριξε οικονομικά για να ολοκληρωθεί η παραγωγή. Ευχαριστώ όλους όσοι είδαν την Μπάντα και την ψήφισαν ως καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Το κάναμε ως μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που βρήκαν τραγικό θάνατο την περίοδο της Γενοκτονίας και ελπίζουμε να γίνει αφορμή για να μάθουν όλοι την ιστορία μας» δήλωσε λίγο μετά την απονομή ο Νίκος Ασλανίδης.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.