Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Άρχισαν επίσημα οι διαδικασίες για τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης πάνω από τους Προμάχους


Άρχισε επίσημα η διαδικασία για την υπογραφή διμερούς σύμβασης για τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης και τελωνειακού σταθμού στη θέση Pulevec πάνω από τους Προμάχους

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαρτίου το πρόγραμμα της διήμερης (7 & 8 Μαρτίου) επίσημης επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία μετείχε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Θεοδώρα Τζάκρη, στην πόλη των Σκοπίων. 
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικολά Ντιμιτρόφ: Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό της Φλώρινας και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τη διάνοιξη και δεύτερης συνοριακής διάβασης και τελωνειακού σταθμού στη θέση Pulevec του Δήμου Kavadarski στα σύνορα με την Πέλλα αποτελούν τις  πρώτες συμφωνίες μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που διαπνέονται από το γράμμα και το πνεύμα της, οι οποίες θα ενισχύσουν  σημαντικά τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Ζόραν Ζάεφ: Στη συνάντηση αυτή τονίστηκε από τον πρωθυπουργό ότι "Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορά μόνο την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος , αλλά  είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας πρώτα από όλα σε οικονομικό επίπεδο". Έκανε λόγο για τις πολύ σημαντικές επενδύσεις που θα γίνουν από Έλληνες επιχειρηματίες στον τομέα του φυσικού αερίου (Μυτιληναίος) και στο ερευνητικό Πρόγραμμα για την προστασία της Λίμνης Δοϊράνης, ενώ σε ότι αφορά τη διάνοιξη της νέας συνοριακής διάβασης στα σύνορα με την Πέλλα είπε χαρακτηριστικά: "Από αύριο ξεκινώ την προώθηση της νέας συνοριακής διάβασης με επίσκεψή μου στον Δήμο του Kavadarski". Από την πλευρά της Ελληνικής Αντιπροσωπείας  τονίστηκε ότι ασφαλώς η συνεργασία μας είναι συνεργασία σε όλους τους τομείς. Αφορά τη συνεργασία μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Στο επίπεδο των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Κέντρων, στο επίπεδο της παροχής τεχνογνωσίας από την πλευρά της χώρας μας προς τους αξιωματούχους της δικής σας χώρας στα ευρωπαϊκά θέματα. Είναι βέβαιο ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στο γνωστικό αντικείμενο των Ευρωπαϊκών Σπουδών και των Διεθνών Σχέσεων μπορούν να προσφέρουν σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά  Ιδρύματα και τα Υπουργεία στη δική σας χώρα αξιόπιστη κατάρτιση και συμβουλευτική (consusltation) πάνω στα θέματα αυτά. 

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις κ. Μπουγιάρ Οσμάνι: Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι είναι χαρούμενη που συμμετέχει στην πρώτη επίσημη επίσκεψη για την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ξεκινά τώρα μια νέα εποχή στις σχέσεις μας που βάζει ένα τέλος στην προηγούμενη δυσάρεστη κατάσταση, είπε. Είμαι σίγουρη ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος των δύο χωρών. Μπορούμε τώρα να δημιουργήσουμε ισχυρές οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρηματικές μας κοινότητες, οι οποίες μπορούν να επενδύσουν και στις δύο χώρες σε διάφορους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ο χώρος της εστίασης, του τουρισμού κ.λπ. Βέβαια οι Ελληνικές επιχειρήσεις είναι παρούσες στα Σκόπια σε πολλούς τομείς, όπως τα super markets, στον τραπεζικό τομέα (Εθνική Τράπεζα, Eurobank κ.λπ.), στη Βιομηχανία χάλυβα και σιδήρου, στα πετρελαιοειδή κ.λπ., αλλά βέβαια μπορούμε να ανακαλύψουμε και νέους δρόμους. Το δικό μου ενδιαφέρον, τόνισε, "αφορά στη διάνοιξη της νέας συνοριακής διάβασης κατά μήκος των συνόρων της Πέλλας, η οποία μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές των προϊόντων της Πέλλας μέσω αυτής στη χώρα σας και σε άλλες χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής  Ευρώπης και φυσικά μπορεί να καταστήσει ευκολότερη τη διακίνηση  επισκεπτών στους σημαντικούς αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας. Ασφαλώς χρειάζονται τεχνικές μελέτες και σημαντικά τεχνικά έργα, αλλά είναι στο χέρι μας αυτές οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα, αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG".
Συνάντηση με τον Δήμαρχο των Σκοπίων και αντιπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κ. Petre Silegief: Στη συνάντηση της κ. Τζάκρη  με τον Δήμαρχο των Σκοπίων, που έλκει την καταγωγή του από τους Σαρακηνούς Πέλλας, η οποία έγινε στο γραφείο του στο  Δημαρχείο  στο περιθώριο  της επίσημης επίσκεψης  της κ. Τζάκρη τονίστηκε  ότι "Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς  τους ίδιους η επιτυχία της συμφωνίας.  Αν  οι δύο πλευρές σεβαστούν τις ρυθμίσεις της Συμφωνίας  των Πρεσπών, αν οι δύο πλευρές δεν τις παραβιάσουν κι αν εφαρμόσουν πίστα και αυστηρά το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, τότε οι αντιδράσεις  που υπάρχουν και στις δύο χώρες μέρα με την ημέρα θα γίνονται λιγότερες και τα οφέλη για τις δύο χώρες περισσότερα".
Συνεργασία με τον Δήμαρχο του Kavadarski κ. Μίτκο Γιάντσεφ:  Η κ. Τζάκρη στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο του Kavadarski κ. Μίτκο Γιάντσεφ στο Δημαρχείο στο Kavadarski και είχαν μακρά συνεργασία, εφόσον η νέα συνοριακή διάβαση θα διανοιχθεί στη θέση Pulevec κοντά στο χωριό Majden που βρίσκεται στα όρια του δήμου του. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους ο Δήμαρχος τάχτηκε ένθερμα υπέρ της υλοποίησης του έργου αυτού, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του Δήμου του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή του υπό  διάνοιξη σημείου υπάρχουν σημαντικές οινοποιητικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες αμπέλων που αναζητούν νέους δρόμους για τα προϊόντα τους. Ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι ο δρόμος από το Kavadarski μέχρι το Μρέζικο είναι δρόμος 35 χιλιομέτρων και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, από το Μρέζικο μέχρι το Μάιντεν είναι δρόμος 10 χιλιομέτρων που θα πρέπει να ανακατασκευαστεί και από το Μάιντεν μέχρι το Pulevec στα σύνορα είναι ένας παλιός στρατιωτικός δρόμος 13,5 χιλιομέτρων που θα πρέπει να μελετηθεί και να κατασκευαστεί από την αρχή. 











Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.