Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Οι Νέοι συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές» - Ημερίδα ενημέρωσης από το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών (φωτο)



Το  2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών –«Άννα Κομνηνή» διοργάνωσε χθες Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, ημερίδα με θέμα: « Οι Νέοι συμμετέχουν  στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019» στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα αυτή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β και Γ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ  παρακολούθησαν την εισήγηση της κας Κατερίνας Θεοφιλοπούλου,  αντιπροσώπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, για το ρόλο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας αλλά και την αναγκαιότητα να είναι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες, τονίζοντας τη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα της συμμετοχής των νέων στην εκστρατεία για την κινητοποίηση των πολιτών να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου.
Η κα Χρύσα Αντωνίου, Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλονίκης, παρουσίασε στους μαθητές αρχικά τη λειτουργία του Κέντρου και το ρόλο του και στη συνέχεια την εισήγησή της με τίτλο: «Ε.Ε.: Δεδομένο ή Κεκτημένο», θέτοντας στους μαθητές και μαθήτριές μας καίρια ερωτήματα  σχετικά με την αναγκαιότητα να αισθάνονται και να είναι ρυθμιστές του μέλλοντός τους..
Επίσης, ο κ. Γιώργος Σαχπατζίδης, φοιτητής της Νομικής, συμπολίτης μας και εθελοντής στο πρόγραμμα του Γραφείου, αναφέρθηκε στα προγράμματα που τρέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα οποία όλοι οι νέοι έχουν ίσες ευκαιρίες να μετέχουν. Την Ημερίδα μας χαιρέτησε ο Δήμαρχος Δήμου Πέλλας, τονίζοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής των Νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους.
Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών διακοσμήθηκε με σημαίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους μαθητές και μαθήτριές μας με το συντονισμό των εκπαιδευτικών- συνδέσμων, με τον πίνακα που περιελάμβανε πληροφορίες για όλα τα κράτη, που φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου στα πλαίσια της Ιστορίας και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Χαρμάνα Χρ., φιλόλογο, καθώς και με αφίσες που δημιουργήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από τις Μαρία Πασχούδη, φιλόλογο και Αργυρώ Παπαθεμιστοκλέους, φιλόλογο, οι δράσεις που εκπονεί το σχολείο μας από την αρχή του σχολικού έτους στα πλαίσια της ενεργοποίησης όλων μας και της κινητοποίησης για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με αφορμή σημαντικές Ημέρες Επετειακές, μέσα στα πλαίσια μαθημάτων, όπως η εργασία για την Ανεξιθρησκία στο μάθημα των Θρησκευτικών με την Αναστασία Καλιωτάκη, θεολόγο, και τους μαθητές/τριές μας, αλλά και στα πλαίσια εκπόνησης προγραμμάτων ERASMUs+, που εκπονεί το σχολείο μας. Σε αυτές έχει συμμετάσχει και συνεχίζει να συμμετέχει όλη η σχολική κοινότητα.
Οι δράσεις μας οργανώνονται στις εξής ομάδες:
Α. Γνωριμία με την Ευρώπη: Ημέρα Γαλλίας που ετοίμασαν οι μαθητές/τριές μας με την Μυλονόγλου Σ., καθηγήτρια Γαλλικής, η γνωριμία με την γειτονική Ιταλία με επίσκεψη στο Ιταλικό τμήμα του ΑΠΘ. Και περιήγηση στα αρχιτεκτονικά μνημεία της Θεσσαλονίκης από Ιταλούς αρχιτέκτονες, με τις εκπαιδευτικούς Τζιότζιου Γ.  φιλόλογο,  Σολδάτου Α. φιλόλογο, και Πασχούδη Μ., φιλόλογο. Μετά την επίσκεψή μας στο Διεθνή Οργανισμό FAO στη Ρώμη τον Μάιο, θα οργανωθεί και Ημέρα Ιταλίας –Ελλάδας.  Περιγράφηκαν οι συμμετοχές μας σε προγράμματα Διεθνών Οργανισμών που συνδυάστηκαν με εκπαιδευτικές επισκέψεις στο CERN, τον ΟΗΕ και το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάννη, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τις Πασχούδη Μ., Παπαθεμιστοκλέους Α. και Χατζηγεωργίου Μ.
Β. Οι μαθητές/τριές μας και οι εκπαιδευτικοί μας μετέχουν σε ευρωπαϊκές δράσεις: Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα της UNESCO “Face forward …into my home” το πρόγραμμα μέσα από βιωματικές δράσεις αναφερόταν στο καίριο θέμα της μετανάστευσης, μια και στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε κρίση και συγκρούσεις.
Παρουσιάστηκε «Μια μικρή εικαστική ιστορία» μας με τη βοήθεια του ψηφιακού εργαλείου: book creator. Το καλλιτεχνικό τμήμα του σχολείου μας μαζί την Αμανατιάδου Χρ. ,καθηγήτρια  καλλιτεχνικών δημιούργησαν πρωτότυπους ζωγραφικούς πίνακες που συνδέονταν με το θέμα της συνύπαρξης των λαών και της συμβίωσης. Οι Πασχούδη Μ. και Παπαθεμιστοκλέους Α. δημιούργησαν το σενάριο.
Στα πλαίσια του προγράμματος Σχολεία Πρέσβεις, υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη στήριξης και συνεργασίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, γιατί όλοι είμαστε ίσοι και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Έτσι πραγματοποιήσαμε φέτος πρόγραμμα συνεκπαίδευσης με το Ειδικό Σχολείο Γιαννιτσών και συμμετείχαμε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά με αφορμή την Ημέρα των Ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η συμμετοχή με ταινία που δημιούργησαν οι Γ. Γρηγοριάδης και Μ. Χατζηγεωργίου με μαθητές /τριές μας στην Κροατία και στον διαγωνισμό «Κύπρος –Ελλάδα: γέφυρες επικοινωνίας» όπου κερδίσαμε το 2ο βραβείο είναι μια άλλη πλευρά των δράσεών μας. Επίσης, μαθητές/τριές μας μίλησαν για την εμπειρία του ως ευρωβουλευτές σε πρόγραμμα Προσομοίωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη, που πήραν μέρος, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τις Πασχούδη Μ., Παπαθεμιστοκλέους Α, Γκένη Α., μαθηματικό, και Μακαριάδη Σ., μαθηματικό.
Μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στην 35η Εθνική Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων με γλώσσα εργασίας τα αγγλικά στη Θεσσαλονίκη και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τις Σ. Παρηγορίδου Αγγλικής και Μ. Παπάζογλου, Μαθηματικών.
Από τις δράσεις μας δεν γινόταν να λείπουν τα προγράμματα ERASMUS+KA1, με θέματα τις Νέες Τεχνολογίες και τη δημιουργικότητα στη διδασκαλία και μάθηση με επιμορφώσεις στη Φινλανδία και Τσεχία. Στα πλαίσια του ERASMUs+ αξιοποιήσαμε και τους συναδέλφους των άλλων χωρών που μετείχαν στην Πράγα στην επιμόρφωση για να τους πάρουμε συνέντευξη και να διατυπώσουν την πρόθεσή τους και τη γνώμη τους για τις Ευρωεκλογές.
Μίλησε η νικήτρια του σχολείου μας στο διαγωνισμό EUROSCOLA,  Σοφία- Κωνσταντίνα Σενικίδου, για τη μοναδική εμπειρία της στα πλαίσια της ημερίδας στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Γ. Παρουσιάστηκαν επίσης, τo logo που δημιουργήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις», που είναι GREECE, KEEP EUROPING, καθώς και το blog  μας και το τραγούδι μας. Το logo ήταν αποτέλεσμα συλλογικής διεργασίας και το φιλοτέχνησε η μαθήτριά μας Σταματία Τζάκρη.
Το blog το δημιούργησαν η μαθήτριά μας Κατερίνα Ασλανίδου και το επιμελείται συστηματικά η Χατζηγεωργίου Μαρία, καθηγήτρια Οικονομολόγος του σχολείου μας. Στο  blog μας είναι αναρτημένες όλες οι δράσεις μας και όχι μόνο αυτές που παρουσιάστηκαν ενδεικτικά στην ημερίδα και καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  αλλά και όλους του πολίτες. Η διεύθυνση του blog μας είναι: www.keepeuroping.blogspot.com. Επίσης, οι δράσεις μας αναρτώνται συστηματικά στο FACEBOOK του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, καθώς και στο facebook του EPASS GREECE.
Επίσης, παρουσιάστηκε και το τραγούδι που δημιούργησε ο μαθητής μας Τορπάρης Σωτήρης, για την Ευρώπη. Το τραγούδι ενορχηστρώθηκε και ηχογραφήθηκε στο studio του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού  HAPPY RADIO, το οποίο και ευχαριστούμε.
Στα πλαίσια της εκστρατείας μας βγήκαμε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί στους δρόμους της πόλης μας και ρωτήσαμε τις απόψεις των συμπολιτών μας από 16 ετών και πάνω για τις Ευρωεκλογές, την πρόθεση ψήφου και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που καταρτίσαμε, οι σύνδεσμοι εκπαιδευτικοί και οι σύνδεσμοι- μαθήτριες. Η μ. Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια-οικονομολόγος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Δ. Συνομιλήσαμε με τον Δήμαρχο Πέλλας, κ. Γρηγόριο Στάμκο στα πλαίσια συνέντευξης που μας παραχώρησε με κύριο άξονα «Η Ευρώπη και μεις» και προβλήθηκαν αποσπάσματα από αυτή τη συνέντευξη.
Ε. Στο τέλος, οι μαθητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Quizizz, με ερωτήσεις που συνδέονταν με όσα ακούστηκαν και προβλήθηκαν στην ημερίδα, με στόχο την εμπέδωση και τη βιωματικότητα. Το παιχνίδι διαμόρφωσαν οι εκπαιδευτικοί Πασχούδη Μ. και Σολδάτου Α. Τα βραβεία δόθηκαν στους 5 πρώτους νικητές και ήταν παζλ με θέμα «Όψεις της Ευρώπης».
Στην εκδήλωση προβλήθηκε για πρώτη φορά το promo video που δημιούργησαν στα πλαίσια της καμπάνιας μας οι μαθητές και μαθήτριές μας με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Γεώργιο Γρηγοριάδη, Φυσικής Αγωγής, Αργυρώ Παπαθεμιστοκλέους και Μαρία Χατζηγεωργίου. Την ημερίδα μας κάλυψαν μουσικά ο μαθητής μας: Αθανάσιος Παναγιωτέλης, πιάνο, και Ζωή Παναγοπούλου, φλάουτο, που έπαιξαν τον Ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ύμνος επένδυσε την είσοδο των μαθητών /τριών στο χώρο και τη διακόσμηση με τις σημαίες των ευρωπαϊκών κρατών. Στη διάρκεια της ημερίδας συνδεθήκαμε μέσω SKYPE με το ΓΕΛ Μούδρου Λήμνου, Senior School Ambassador, που μας μετέφεραν την εμπειρία τους και τη γνώση τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Την ευθύνη είχε η Α. Παπαθεμιστοκλέους.
Κλείνοντας την ημερίδα μας οι μαθητές και μαθήτριές μας κλήθηκαν να ψηφίσουν σε πραγματική κάλπη αναφέροντας τον λόγο που πρέπει που ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του 2019, διατυπώνοντας έμπρακτα το σύνθημα: Αυτή τη φορά ψηφίζω! Και έτσι παίρνω τη μοίρα στα χέρια μου.
Για το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών
Η διευθύντρια
Πασχούδη Χρ. Μαρία

Υπεύθυνοι καθηγητές – σύνδεσμοι:
Πασχούδη Μαρία, φιλόλογος
Παπαθεμιστοκλέους Αργυρώ , φιλόλογος
Χατζηγεωργίου Μαρία, οικονομολόγος
Σολδάτου Αναστασία, φιλόλογος
Καλιωτάκη Αναστασία, θεολόγος
Γρηγοριάδης Γεώργιος, φυσικής αγωγής

Μαθήτριες – σύνδεσμοι:
Παρτσουνίδου Ιωάννα Γ΄ Τάξη
Πιτσόκα Σταυρούλα Γ΄ Τάξη
Σενικίδου Σοφία –Κωνσταντίνα Β΄ Τάξη
Καμπάνη Σοφία – Όλγα Β΄ Τάξη
Ασλανίδου Σοφία – Αικατερίνα  Α΄ Τάξη
Δαμιανίδου Ειρήνη Α΄ Τάξη
nevr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.