Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στο Ριζό η Θ. Τζάκρη για την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών από τη σφοδρή χαλαζόπτωση (φωτο)


Ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την αποστολή και άλλων γεωπόνων εκτιμητών στο Κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας για να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη το πρωί της Δευτέρας 29 Απριλίου 2019 επισκέφτηκε το Ριζό του Δήμου Σκύδρας, το οποίο το Μεγάλο Σάββατο βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής χαλαζόπτωσης, που έπληξε επίσης το Ριζάρι, την Έδεσσα και άλλους οικισμούς. 
Η κ. Τζάκρη κατά  τη διάρκεια της επίσκεψής της ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και τους κατοίκους του χωριού και διαπίστωσε και η ίδια από την περιήγησή της σε ολόκληρο το αγρόκτημα του Ριζού συνοδεία πολιτών ότι η χαλαζόπτωση του Μεγάλου Σαββάτου έπληξε το σύνολο του αγροκτήματος, δηλαδή περί τα 4.500 στρέμματα, προκαλώντας ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειες και πιο συγκεκριμένα ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, μήλα, κυδώνια κ.λπ.

Το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο, αντίστοιχο του οποίου είχαν να θυμηθούν οι κάτοικοι του Ριζού από το 1989, συνέβη στη χρονική συγκυρία (τέλος Απριλίου) κατά την οποία οι παραγωγοί είχαν προβεί στο σύνολο  των καλλιεργητικών εργασιών (κλαδέματα, πλήθος ραντισμάτων, αραιώματα κ.λπ.) έχοντας μάλιστα υποβληθεί σε αντίστοιχες καλλιεργητικές  δαπάνες και σε κάποιες περιπτώσεις,  όπως στις πρώιμες  ποικιλίες κερασιών, επιτραπέζιων ροδακίνων, βερίκοκων κ.λπ. λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει απόγνωση στους παραγωγούς του Ριζού,  όχι μόνο γιατί είδαν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά να καταστρέφονται  οι κόποι μιας ολόκληρης  χρονιάς, αλλά και γιατί διαψεύσθηκε κάθε ελπίδα για την απόκτηση κάποιου εισοδήματος από την παραγωγή τους κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.
Η κ. Τζάκρη επικοινώνησε αμέσως με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας κ. Μαρία Παππά και την επόπτη της Πέλλας κ. Ελένη Αβραμίδου, τις οποίες  και ενημέρωσε για όσα είδε κατά την επίσκεψή της, ενώ απέστειλε  στην υπηρεσία και το οπτικοακουστικό υλικό που συνέλεξε. Επεσήμανε δε την ανάγκη για την πραγματοποίηση άμεσων εκτιμήσεων από τους γεωπόνους - εκτιμητές του Οργανισμού, όσο οι κατεστραμμένοι από το χαλάζι καρποί βρίσκονται ακόμη πάνω στα δέντρα και πριν αυτοί σαπίσουν, ενώ μετέφερε και την αγωνία των κατοίκων για την καταβολή δίκαιων και αντικειμενικών αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κατά  κύριο επάγγελμα αγρότες  και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα αποτελέσουν το μοναδικό τους εισόδημα για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, εφόσον οι καλλιέργειές τους  καταστράφηκαν ολοσχερώς  πριν καν αρχίσει η συγκομιστική περίοδος. 

Η κ. Παππά και η κ. Αβραμίδου θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή αυτοψία τόσο στο Ριζό, όσο και στις άλλες περιοχές  που επλήγησαν, για την πραγματοποίηση επισημάνσεων, ενώ ήδη από σήμερα έχουν ανοίξει οι αναγγελίες, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές για δεκαπέντε ημέρες, προκειμένου οι παραγωγοί να προβούν σε δηλώσεις ζημίας των καλλιεργειών τους. Εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων.
Όπως ενημέρωσε η κ. Παππά την κ. Τζάκρη, στις 13 Μαΐου καταφθάνουν στο κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας 40 συμβασιούχοι γεωπόνοι, ενώ έχει επίσης ζητηθεί να γίνει μετακίνηση μονίμων γεωπόνων - εκτιμητών από άλλα καταστήματα του ΕΛΓΑ.
Η κ. Τζάκρη επικοινώνησε επίσης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη τον οποίο ενημέρωσε για το νέο κύμα ζημιών στην Πέλλα και ζήτησε την αποστολή, πέραν των παραπάνω, επιπλέον γεωπόνων - εκτιμητών στο κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στο τεράστιο εκτιμητικό έργο κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.
Επίσης η κ. Παππά ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι από τις 7 Μαΐου σε όλες τις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων ζημίας θα αρχίσει η εκτίμηση των πρώιμων καλλιεργειών (πρώιμα κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.) με τους μόνιμους και έμπειρους γεωπόνους του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας.
Η κ. Τζάκρη καλεί τους αγρότες να προβούν άμεσα στην υποβολή των δηλώσεων ζημίας και θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Προϊσταμένη και τους γεωπόνους του καταστήματος ΕΛΓΑ Βεροίας προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο τεράστιος όγκος των εκτιμήσεων και να καταβληθούν στους παραγωγούς δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν.
tzakrizo
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΕΚΙΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥ ΔΗΘΕΝ ΝΟΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ!ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ 3%ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΕΟΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΣΤΟ!ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΧΑΣΑΝ Ο ΑΜΠΤΟΥΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Ριζοβιότες,είστε και Πόντιοι πατριώτες.Ντροπή να υποδέχεστε αυτήν στο χωριό σας.Και με τις δικές μας εισφορές να το παίζουν ότι κάτι κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄΄είστε και Πόντιοι πατριώτες Ντροπή να υποδέχεστε αυτήν στο χωριό σας΄΄ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΗ; ΜΙΛΑ ΚΑΘΑΡΑ! ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΞΙΟΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ;ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΑΣ! ΄΄ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ΄΄!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Ευτυχώς που πηγε ή Ντόρα στο χωριό και λυθηκε το πρόβλημα την ένοιαξε ξέρεις το χαλάζι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απελπισμένοι είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντί να πηγαίνεις με τις γόβες λουμπιτεν, και να μιλας για δηλώσεις,επισημάνσεις,εκτιμήσεις,που οφείλει ο ελγα να κάνει,να πας στη Μικρα και να δεις τι γίνεται με την αντιχαλαζικη προστασία,μέσα σε 20 μερες καταστράφηκε η παραγωγή όλου του Νομου. Προχθές μας δώσανε τα λεφτά από
    τα περσινά γαλάζια και μόνο το 70% γιατί; εσυ παίρνεις τα 10 χιλιαρικα το μήνα με δόσεις;.Οι φωτογραφίες σε μαραναν, ολα για το σανό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντυμένη με άσπρο συνολάκι ασορτί με άσπρες μπότες ήρθε στο χωράφι !!!!!!! χαχαχαχα
    τάχα μου για να δεί την καταστροφή. Αχ παναγιά μου θέλουμε πολύ ξύλο σαν λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει μουρμούρια και τρέχει πανάκριβες βιτρίνες, τυχαία δε λένε να ξετσικατσικωθουν;

      Διαγραφή
  7. Με το χαλάζι τα ξεχνάμε ολλαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλα καλέ, θέλουμε πολύ ξύλο σαν λαός; Κοίτα τη καμπούρα σου πρώτα, οντως θέλουν λίγες μπουνιές μερικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.