Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: «Εγκληματικές οι ευθύνες του ΕΛΓΑ για τις συνέπειες από τις μειωμένες πτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας»!


Ερώτηση για τις ανυπολόγιστες ζημιές από τις τελευταίες αλλεπάλληλες σφοδρές χαλαζοπτώσεις κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης. Ο πρώην Υπουργός καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να βάλει άμεσα τέλος στην αδιανόητη μεθόδευση από πλευράς ΕΛΓΑ να μειώνει τις πτήσεις – αλλά και τα φυσίγγια – της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, αφήνοντας παραγωγούς σοδειά και δέντρα στο έλεος των δραματικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ:   

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Στο έλεος των καθημερινών χαλαζοπτώσεων οι παραγωγοί»
Καθημερινό φαινόμενο – εφιάλτης για τους παραγωγούς του Νομού μας έχει γίνει πλέον το χαλάζι και οι ολοκληρωτικές καταστροφές στη σοδειά και στα δέντρα τους. Την Δευτέρα 8 Απριλίου, η σφοδρή χαλαζόπτωση χτύπησε ανελέητα τα χωριά Καλή, Άνυδρο, Μάνδαλο, Σανδάλι και Καλλίπολη. Λίγες μέρες αργότερα, το Σάββατο 13 Απριλίου το απόγευμα την ίδια ¨τύχη¨ είχαν τα χωριά Δροσερό, Λάκκα, Πλαγιάρι, με το χαλάζι να φτάνει τα 20 με 30 εκατοστά ενώ, την ίδια μέρα χτυπήθηκαν και τα χωριά της Αλμωπίας Άψαλος, Πολυκάρπι και Μοναστηράκι. Τη δε Κυριακή, η θεομηνία έπληξε τα χωριά Ακράνια, Λιθαριά και, για μια φορά ακόμη μέσα σε πέντε μέρες το Μάνδαλο! Σε όλες τις περιοχές, αφανίστηκαν κυριολεκτικά ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, ιδιαίτερα στις πρώιμες ποικιλίες, μόλις τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν τη συγκομιδή!

ΕΠΕΙΔΗ, η εναέρια αντιχαλαζική προστασία, που βάσει της σχετικής σύμβασης εφαρμόζεται από 20 Μαρτίου έως 2 Αυγούστου, αλλά, έχει δοθεί από πλευράς ΕΛΓΑ η εντολή να είναι μειωμένες οι πτήσεις και τα φυσίγγια για την καταπολέμηση των χαλαζοφόρων νεφών!!…
ΕΠΕΙΔΗ, είναι αδιανόητο να εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι παραγωγοί και μάλιστα υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες – συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – με ολοκληρωτική απώλεια του εισοδήματος για τους ίδιους, αλλά και με τεράστιες ζημιές για την εθνική μας οικονομία…
ΕΠΕΙΔΗ, οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις δεν κατέστρεψαν μόνον την σοδειά και οι καλλιεργητές δεν έχασαν μόνον το εισόδημά τους αλλά, ακόμη, είναι υποχρεωμένοι να προστατέψουν και τα δέντρα τους από φυτασθένειες με ραντίσματα κλπ φροντίδες, συνεπώς υποχρεώνονται και σε νέες άμεσες δαπάνες για τα αναγκαία εφόδια…
ΕΠΕΙΔΗ, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά ¨επί ξύλου κρεμάμενοι¨, χωρίς να έχουν πληρωθεί όλοι τις αποζημιώσεις από τις περσινές χαλαζοπτώσεις  - και σε όσους έχουν πάρει, έχει δοθεί μόνον το 70% και αυτό με… δόσεις!...

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο Υπουργός

•        Να δρομολογήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες, προκειμένου οι πληγέντες καλλιεργητές να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν και στο πραγματικό ύψος της ολοκληρωτικής καταστροφής που έχουν υποστεί.
•         Να φέρει στη Βουλή την τροπολογία ¨για την θέσπιση προκαταβολών¨ που ο Ερωτών είχε παραδώσει το 2015 στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν άμεσα κάποια χρήματα για να σταθούν στα πόδια τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για πλήρεις αποζημιώσεις.
•        Να δώσει πάραυτα εντολή να καταβληθούν ¨εδώ και τώρα¨ οι οφειλόμενες περσινές αποζημιώσεις, ολόκληρες και όχι σε δόσεις, από τα 50 εκατομμύρια χρήματα των παραγωγών από τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, που εδώ και μια τετραετία έχουν αφεθεί ¨αμανάτι¨ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
•        Ενόψει της νέας ΚΑΠ, να καταθέσει πρόγραμμα, με μέτρο αντίστοιχο με το μέτρο Μ17 που το 2014 είχε καταθέσει ο Ερωτών διασφαλίζοντας 200 εκατομμύρια στην τρέχουσα ΚΑΠ για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, τις οποίες πλέον βιώνουμε καθημερινά - κονδύλια τα οποία η σημερινή Κυβέρνηση άφησε να χαθούν.
•        Να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 71 του Ν4235/14 σε τροπολογία επίσης του Ερωτώντος που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή, και προβλέπει αποζημιώσεις για την ακαρπία από οποιαδήποτε αιτία – πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζουν τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα σε ολόκληρο τον Νομό.
•        Να δώσει εντολή να αυξηθούν οι πτήσεις για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία, χωρίς να είναι φειδωλοί στη χρήση των απαιτούμενων φυσιγγίων ώστε η θωράκιση παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου να είναι επαρκής και αποτελεσματική. Παράλληλα να προχωρήσει εσπευσμένα σε υπογραφή νέας σύμβασης, προκειμένου οι πτήσεις να συνεχιστούν χωρίς διακοπή και μετά τις 2 Αυγούστου, ώστε οι παραγωγοί όλων των περιοχών που καλύπτονται από το πρόγραμμα να μη αφεθούν χωρίς εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

Ο Ερωτών Βουλευτής
 Γιώργος Καρασμάνης

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟ ΘΑ ΠΕΤΑΝΕ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ DRONE 24 ΩΡΕΣ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ.
    ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΜΠΕΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε μπάρμπα Γιώργο..
    τα ιδια απο το 1996...φτανει πια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί θητείας σου οι υπογραφές για αντιχαλαζικη προστασία έπεφταν μετά το τέλος της καλλιεργήσιμης περιόδου αν ...θυμάσαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τα ψυχολογικά πού σε άφησε ο Γιώργης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Κ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!ΜΚΝΟ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΚ Μ ΑΓΡΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.