Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόεδρος ΑΣ Αλμωπίας Ξενοφών Τσέμπης: Με καλές τιμές ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες κερασιού


Δεν λείπουν προβλήματα καρπόδεσης σε όψιμες ποικιλίες ανάλογα την περιοχή

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου ξεκίνησε στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιού. Στις περισσότερες περιοχές το μάζεμα άρχισε με καλούς οιωνούς για τους παραγωγούς, καθώς υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και οι τιμές παραγωγού, όπως μας είπαν αγρότες και εκπρόσωποι σχημάτων είναι ικανοποιητικές. Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία για παράδειγμα δεν λείπουν τα προβλήματα από τις έντονες χαλαζοπτώσεις, ενώ σε κάποιες άλλες ακούγονται παράπονα από τους παραγωγούς για τα χαμηλά ποσοστά καρπόδεσης, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στις άστατες καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται πάντως ότι οι τιμές παραγωγού για τα πρώιμα κεράσια, όσον αφορά σε διαλογισμένο και συσκευασμένο προϊόν αγγίζει ήδη στην χονδρική και τα 5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλάντη Τέγκο, κερασοπαραγωγό από την περιοχή του Τυρνάβου που καλλιεργεί πρώιμες ποικιλίες και συγκεκριμένα Primolat και Early Lorry «πρώτη ημέρα σήμερα ξεκινήσαμε το μάζεμα με καλές συνθήκες. Οι θερμοκρασίες και το κρύο του χειμώνα που μας πέρασε αποδεικνύεται ότι δρουν ευεργετικά στην καλλιέργεια. Γενικά υπάρχει αρκετά καλή παραγωγή φέτος και σε καμιά περίπτωση δεν είναι όπως πέρσι τα πράγματα, που υπήρχε πολύ μεγάλη κάμψη. Οι τιμές χονδρικής για τις δυο αυτές πρώιμες ποικιλίες που έχω είναι στα 5 ευρώ το κιλό για προϊόν σε χαρτόκουτο και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας». Όπως μας είπε ο κ. Τέγκος κι άλλοι κερασοπαραγωγοί έχουν αρχίζει από σήμερα το μάζεμα στην περιοχή, αλλά πιο μαζικά αυτό αναμένεται να γίνει από βδομάδα, όταν και θα μπουν σε φάση συγκομιδής μεγαλύτερα κομμάτια με κερασιές της περιοχής Τυρνάβου αλλά και ακόμα περισσότερες ποικιλίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφών Τσέμπης δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προβλέπεται μια πολύ καλή χρονιά από παραγωγικής άποψης, αφού τα πράγματα κυλάνε πολύ καλά και δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο έως ώρας. Το μάζεμα των πρώιμων ποικιλιών ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα περίπου στην περιοχή μας και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Η ποιότητα στα πρώιμα κεράσια είναι σε υψηλά επίπεδα, το ίδιο και η ζήτηση, ενώ οι τιμές για το διαλογισμένο προϊόν σε καφάσι φτάνει και τα 5 ευρώ το κιλό και είναι πολύ καλή». Στην επαρχία Αλμωπίας καλλιεργούνται περίπου 12.000 στρέμματα και η έως τώρα εικόνα δείχνει ότι θα υπάρχει καλή παραγωγή.

Μετά τα μέσα του Ιουνίου ξεκινά το μάζεμα των κερασιών Μοσχοποτάμου, μιας περιοχής στο νομό Πιερίας, όπου δραστηριοποιείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μοσχοποτάμου Πιερίας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κερασιών Νωπών Φρούτων & Κηπευτικών Ορεινών Πιερίων). Όπως μας είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Κώστας Παπαγεωργίου «τα μέλη του Συνεταιρισμού μας καλλιεργούν περί τα 350 - 400 στρέμματα με κεράσια όψιμων ποικιλιών και συγκεκριμένα Kordia, Ferrovia και Regina. Δυστυχώς και πάλι φέτος υπάρχουν προβλήματα και αναμένουμε σημαντικά μειωμένη παραγωγή, αφού η καρπόδεση δεν έγινε έτσι όπως έπρεπε. Το πρόβλημα δεν αφορά εν συνόλω τις εκτάσεις που καλλιεργούμε, αλλά γενικά το πρόβλημα είναι μεγάλο πιστεύω». Αναφορικά με την ζήτηση και τις τιμές, ο κ. Παπαγεωργίου μας είπε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτίμηση της κατάστασης». Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός Μοσχοποτάμου ιδρύθηκε το 2011 και αριθμεί σήμερα 30 μέλη – παραγωγούς.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2016 συνολικά στο νομό Πέλλας καλλιεργούνται πάνω από 90.000 στρέμματα, ενώ στο νομό Ημαθίας, περί τα 15.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η στρεμματική απόδοση στο κεράσι μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο ωστόσο οι μέσες αποδόσεις είναι στα 500 κιλά. Τα δε έξοδα ανά στρέμμα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ, αναλόγως και τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή: agrotypos

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Αντέ όλοι να βάλουμε κεράσι αφού πάει 5 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΔΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΛΑΨΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σημερα παει 3......παπαριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιος έλεγε φέτος το σπαράγγι πάει 4.5 αρκετοί νέοι έβαλαν αντέ να δούμε πόσο θα πάει του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον ορεινό όγκο 0.80 και 0.90 πουλάμε τι παπαριες 3 και 5..αστρονομικά πόσα για μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.