Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λουτροχώρι ή «Μπάνια»: Το χωριό με τις ιαματικές μεταλλικές πηγές και τα λουτρά που έρχονται από την Αρχαιότητα!


Το Λουτροχώρι (αλλιώς Λουτροχώριov ή Μπάνια, ποντιακά: Λουτροχώρ) είναι ένα χωριό, οικισμός του Δήμoυ Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία. Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Πετραίας, μαζί με την Πετραία και το Πλεύρωμα. Κατά την απογραφή του 2011 το Λουτροχώρι είχε 458 κατοίκους. 
Είναι χτισμένο στα όρια των νoμών Πέλλας και Ημαθίας στον οδικό άξονα Σκύδρας - Βέροιας και έχει μέσο υψόμετρο περίπoυ 90 μέτρα. Στα βορειοδυτικά του χωριού υπάρχει ο λόφος Κάμπερ, με την κορυφή του Προφήτη Ηλία να δεσπόζει στα 358μ., ονομασία που έλαβε απ΄το ομώνυμο παλαιό εξωκλήσσι, στα ερείπια του οποίου οι κάτοικοι έχτισαν προ δεκαπενταετίας μεγαλοπρεπή ναό. 
Η σημερινή του ονομασία Λουτροχώρι, αποτελεί απόδοση των "Μπάνιων" σε συνδυασμό με τη λέξη χωριό (απο: λουτρό + χωριόν, → δηλαδή: χωριό με λουτρά).

Ιστορία

Το Λουτροχώρι ιδρύθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες  που εγκαταστάθηκαν σε δύο φάσεις στην κοιλάδα της Μπάνιας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Την δεκαετία του 1930, η πολιτεία παραχώρησε εκτάσεις στους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες που επανίδρυσαν μερικά χρόνια νωρίτερα το χωριό τα Μπάνια, να μπορέσουν να μετακινηθούν βορειοδυτικά και σε απόσταση 500μ. να χτίσουν το σημερινό χωριό, που από το 1926 μετονομάστηκε σε Λουτροχώρι.
Το Λουτροχώρι (τότε ονομάζονταν Μπάνια) υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς οι κάτοικοί του με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Στόλιο Δήμου, προσπάθησαν το 1822, να φυλάξουν το πέρασμα του Λουδία από βορρά, έτσι ώστε να αποτρέψουν Οθωμανική επέμβαση στην πολιορκούμενη Νάουσα.
Έκτοτε το χωριό Μπάνια ή Μπάινα ή Πάινα, σχεδόν ερήμωσε. Μετέπειτα κατοικούνταν από ελάχιστους Μακεδόνες Έλληνες κολίγους. Δύο μαρμάρινοι σταυροί σε πλάκες, της δεκαετίας του 1880, βρέθηκαν στις εκκλησίες του Προφήτη Ηλία (στην κορυφή του λόφου Κάμπερ) και του Αγίου Γεωργίου (δίπλα στο κονάκι του μπέη) αντίστοιχα, οι οποίες αν και απέχουν 3 χλμ. η μια απ΄την άλλη, αποτέλεσαν τις εκκλησίες στις οποίες εκκλησιαζόντουσαν οι κάτοικοι του χωριού Πάινα. Την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα κατοικούνταν από 6 οικογένειες (γύρω στους 80 κατοίκους.

Εγκατάσταση προσφύγων

Μετά τον επιτυχή Μακεδονικό αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου απελευθερώθηκε η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1913, στο χωριό κατοικούσαν 6 οικογένειες και 23 κάτοικοι. Οι λιγοστοί ντόπιοι κολίγοι κάτοικοι αποχώρησαν την ίδια χρονιά.
Ιαματικές μεταλλικές πηγές και Λουτρά
Άξιο αναφοράς, είναι ότι στο Λουτροχώρι υπάρχουν οι ομώνυμες ιαματικές μεταλλικές πηγές και Λουτρά,  οι οποίες είναι πανελληνίως γνωστές για τις ποικιλόμορφες θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Η ευρύτερη περιοχή του Λουτροχωρίου ήταν κατοικημένη από την αρχαιότητα. Κατά παράθεση γνωμών των αρχαίων ιστορικών διαπιστώνεται ότι η περιοχή ήταν γνωστή κυρίως για τα ύδατα και τα λουτρά της.
Τα αρχαία Λουτρά αποτελούσαν γεωγραφικά, τα κεντρικά Λουτρά της Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β' και του Μ. Αλεξάνδρου και βρισκόντουσαν στο κέντρο του τριγώνου Αιγών - Βεργίνας - Πέλλας, των τριών τελευταίων κατα σειρά πρωτευουσών του βόρειου αρχαίου Ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας.
Αργότερα, η περιοχή υπήρξε υπο Ρωμαϊκή (146 π.Χ. - 324), Βυζαντινή (324 - 1430) και Οθωμανική (1430 - 1912) κυριαρχία.
Τυχαία ευρήματα από τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως επιγραφές και γλυπτά, έδειξαν ότι στη περιοχή υπήρχαν και κάποιοι τάφοι από την αρχαιότητα.
Αθλητισμός
Ο αθλητικός εκπολιτιστικός σύλλογος Αριστοτέλης Λουτροχωρίου (Α.Ε.Σ. Αριστοτέλης Λουτροχωρίου) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1977 στο Λουτροχώρι (ανεπισήμως από το 1976), προς τιμήν του διδασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φιλοσόφου και πολυεπιστήμονα Αριστοτέλη. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Αριστοτέλη προπονείται και έχει ως έδρα της το - πρώην κοινοτικό και νυν - δημοτικό γήπεδο του Λουτροχωρίου, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού, δίπλα στο δασύλιο και πριν το όρος Κάμπερ.
Επίσης, η ποδοσφαιρική ομάδα του τοπικού Αριστοτέλη, κατέχει από τη περίοδο 1990/91 ένα ποδοσφαιρικό ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο, καθώς είναι η ομάδα του μικρότερου πληθυσμιακά χωριού της Ελλάδας, που κατάφερε να αγωνιστεί στην Δ΄ Εθνική.

Αξιοθέατα

H πλατεία του χωριού. Tο πανέμορφο Εξωκλήσι Προφήτης Ηλίας στους πρόπoδες του λόφου Kάμπερ στα όρια των νoμών Πέλλας και Ημαθίας. Oι υδροθειούχες ιαματικές πηγές. H λιμνούλα ή όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι η πηγή. O Πευκώνας δίπλα στο Στάδιο του Λουτροχωρίου.
Παραδοσιακός Ποντιακός Σύλλογος
Έτος ίδρυσης: 1995. Ονομασία:  Moρφωτικός Ποντιακός Σύλλογος (Πολιτιστικός) - "To Kάρς" Λουτροχωρίου.
Τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις
"Καθαρά Δευτέρα": ( 40 ημέρες πριν το Πάσχα ) Γιορτή χαρταετού. Παραδοσιακή μουσική, χοροί και τραγούδι.
"Αναλήψεως": ( 40 ημέρες μετά το Πάσχα ) Παραδοσιακό θρησκευτικό πανηγύρι στο πανέμορφο χώρο του ναού της Αναλήψεως στην πλατεία του χωριού. Παραδοσιακή μουσική, χοροί και τραγούδι.
"Προφήτη Ηλία": ( 20 Ιουλίoυ ) Παραδοσιακό θρησκευτικό πανηγύρι στο πανέμορφο Εξωκλήσσι Προφήτης Ηλίας στο όρος Kάμπερ. Παραδοσιακή μουσική, χοροί και τραγούδι.
"Οικονομία"
Από το 1980, το Λουτροχώρι χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα εκβιομηχάνισης καθώς λειτουργούσαν δίπλα στον oικισμό εργοστάσια βαμβακοϋφαντουργίας και παραγωγής κατασκευής ενδυμάτων. Αυτό βοήθησε οικονομικά την ανάπτυξη του oικισμού καθώς κύρια ασχολία και πηγή εισοδήματος των κατοίκων πριν την εγκατάσταση των εργοστασίων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Κύριες καλλιέργειες είναι τα ροδάκινα, κεράσια, μήλα, σιτηρά, αμπέλια, δαμάσκηνα, και τα τελευταία χρόνια ακτινίδια και ελιές. Το ζωικό κεφάλαιο αποτελείται από αιγοπρόβατα και βοοειδή.
To Λουτροχώρι παράγει από τις καλύτερες ποικιλίες ροδάκινων, μήλων και κερασιών που ξεχωρίζουν στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Λουτρά Λουτροχωρίου

Ιστορία

Η αξία των ιαματικών πηγών φαίνεται πως είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα αρχαία κιόλας χρόνια, πρώτοι, όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι ιαματικές μεταλλικές πηγές αναβλύζουν στην περιοχή από την αρχαιότητα, κατά παράθεση γνωμών των αρχαίων ιστορικών.
Τα ιαματικά νερά
Τα νερά των ιαματικών πηγών είναι νερά που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους και βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Τα ιαματικά νερά των Λουτρών είναι υποτονικά και ψυχρά, αναβλύζουν σε θερμ. 18 - 24 °C (64 - 75°F) , χειμώνα καλοκαίρι. Είναι υποτονικά και ολιγομεταλλικά νερά που περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά (χαρακτηριστικά: Mg, Ca, K, HCO3, Na, B, Cl, HS) όπως νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο, ή αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο. Τα νερά αυτά έχουν διάφορο βαθμό οξύτητας και είναι όξινα ή αλκαλικά ή και ουδέτερα.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Tα Μπάνια έχουν θεραπευτικές ενδείξεις για παθήσεις του πεπτικού, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, δερματικές παθήσεις, των πνευμόνων και του μυοσκελετικού συστήματος.

Επισκέπτες

Tα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των νεώτερων, σε ηλικία, επισκεπτών που έρχονται να απολαύσουν στη γραφική αυτή γωνιά της Ελλάδας, για σύντομες διακοπές.
Σημειώνεται ότι οι ιαματικές πηγές Λουτροχωρίου παρουσιάζουν ενδιαφέρον, χωρίς να έχουν ακόμη οργανωθεί και επωφεληθεί των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή για ξεκούραση και αναψυχή, σε ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό.

Τοπικό Συμβούλιο Πετραίας
1. ΒΟΛΤΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. ΙΜΒΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ - ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
3. ΔΗΜΠΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΙΩΑΝΝΗ - ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
loutrox
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.