Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Γ. Σηφάκης για τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις


Δουλειά μας είναι οι ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές προς όφελος του αγρότη και η αλλαγή των κανονισμών  

Θεσμικές αλλαγές για γρήγορες εκτιμήσεις, προκαταβολές, νέους τρόπους χρηματοδότησης του αγρότη και η προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στην κλιματική αλλαγή που μόνο η κυβέρνηση μας μπορεί να εξασφαλίσει. 
Οι αγρότες δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή στο πελατειακό κράτος των αδικιών και των διακρίσεων που έζησαν πολλές δεκαετίες. 
Οι φωτογραφήσεις στα χωράφια και η υποκατάσταση του ΕΛΓΑ από το πολιτικό σύστημα είναι αναχρονιστικό απομεινάρι του πελατειακού καθεστώτος.
Με αφορμή τις σοβαρές ζημιές από χαλαζοπτώσεις , που συνεχίζονται, σε σειρά καλλιεργειών στην Πέλλα την φετινή σαιζόν ( με τελευταία κρούσματα σε Περαία, Κ. Γραμματικό, Αγ. Φωτεινή, Πλατάνη και Φλαμουριά και σε πολλές άλλες περιοχές της Πέλλας  ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης έκανε την παρακάτω δήλωση: 

« Σε ζημιές που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ δεν τίθεται θέμα εξασφάλισης αποζημιώσεων. Ο ΕΛΓΑ ξέρει καλά την δουλειά του και ανταποκρίνεται.  Η δουλειά του πολιτικού συστήματος, αντί φωτογράφησης στα χωράφια που αποτελεί απομεινάρι του παλιού πελατειακού κράτους , είναι η εξασφάλιση γεωπόνων ( μόνιμων και συμβασιούχων) για γρήγορες εκτιμήσεις ( φέτος έχουν εξασφαλιστεί 40 συμβασιούχοι και πολλοί μόνιμοι και από άλλες περιοχές)  , η ταχύτερη δυνατή πληρωμή του υπολειπόμενου 30% των περσινών αποζημιώσεων που προγραμματίζεται, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προβλέπεται η πληρωμή προκαταβολών ( μετά το 1987 τώρα ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του) , η επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης του αγρότη με εξειδικευμένο τρόπο και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ιδρύθηκε ( χρηματοδότηση που χάθηκε μετά την απαράδεκτη ενέργεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να κάνουν «δώρο» σε φίλους τους την Αγροτική Τράπεζα) καθώς και η γρήγορη έκδοση των πορισμάτων για να επιδιωχθεί η χρήση τους ως εγγύησης για διευκόλυνση του δικαιούχου από πιστωτικό ίδρυμα μέχρι την πληρωμή της αποζημίωσης του. 
Ακόμη η προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με την προσθήκη και νέων ζημιών και προαιρετικό ασφάλιστρο για αυτές. 
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ( και μέχρι την αλλαγή του κανονισμού του) το εργαλείο de minimis μπορεί να ανακουφίζει κάπως την κατάσταση.
Σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις κινείται η κυβέρνηση μας μετά από πολλά χρόνια υστέρησης του πολιτικού συστήματος και πελατειακής αντιμετώπισης των αγροτών, που δυστυχώς ακόμη την προσπαθούν κάποιοι.
Η συνέχιση αυτής της πολιτικής και μετά τις εκλογές είναι καθοριστικός παράγοντας για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης του αγρότη και πρέπει να αποτελέσει και ένα ακόμη κριτήριο της ψήφου του. Να μας δώσει την δυνατότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια αλλαγών προς όφελος του και να μην επιτρέψει την επιστροφή στο πελατειακό κράτος των αδικιών και των διακρίσεων που τον ταλάνισε τόσες δεκαετίες πριν από μας». 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Η άλλη πήγε στα χωράφια και φωτο έβγαλε !εσύ που ήσουν; παλι σε πρόλαβε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ...

      Διαγραφή
  2. Που είσαι ρε Σηφακη? Σε χάσαμε τόσες μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το πως το είπες...



    Το άκουσα και απο τον Αραχωβίτιη σε ερώτηση παραγωγού γιατί το διπλανό χωράφι που συνορεύει με το δικό του,είχε διπλάσια εκτίμηση ζημιάς ,απ οτι του ίδιου!!!
    Και ο υπουργός είπε οτι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σύννεφο.
    Τα σύννεφα δεν ελέγχονται, οι εκτιμητές του ελγα όμως ναι.
    Ειδικά αν ο < παθών > είναι ψηφοφόρος σας.
    Όσο για την φωτογράφιση στα χωράφια που λες φωτογραφίζοντας την ντορκα,ξεχνάς ποιος βγήκε φωτογραφίες με τους σκοπιανους στο βουνό, δείχνοντας οτι ο δρόμος που θα ( αν γίνει ) είναι δική του επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΗΦΑΚΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 26/5/2019 ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕΣ ΟΥΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ.
    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 7/7/2019 ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΛΑΖΟΧΤΥΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ.
    ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΕΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.
    ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 27 κσι σήμερα. Μετα παρε την διοδο από προμαχους και βουρ στα αδέλφια σου για μόνιμη εγκατάσταση και ασε τα κεράσια στην ησυχία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα παιδιά από το γραφείο σήμερα που είναι;τελείωσε η σύμβαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα καφενεία βλέπω ότι αλλάζει το κλίμα που και να μην αλλαζε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα κεράσια έχουν κάτι χοντρά κουκούτσια .. άσε καλύτερα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. για τα περυσινά μηδενικά του ΕΛΓΑ στην ΟΡΜΑ και στα άλλα χωριά θα έρθετε να βγάλετε καμία σέλφι ή δεν προκάνατε?Που είναι οι χασάπηδές σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΚΌΜΑ Τ ΠΕΡΣΙΝΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΣΙΑ ΔΝ ΕΧΟΘΝ ΔΟΘΕΙ ΟΛΑ ΡΕ ΝΤΡΟΠΗ ΔΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.