Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πώς θα επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι;


Πας στο μανάβη ή στη λαϊκή και βλέπεις μπροστά σου τα λαχταριστά καρπούζια, ιδανικά για το καλοκαίρι.

Η πρώτη σου κίνηση είναι να τα χτυπήσεις και να τα μυρίσεις; Ή είσαι από αυτούς που αφήνουν το μανάβη να διαλέξει; Μήπως απλά δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω, αλλά διαλέγεις τυχαία αυτό που σου φαίνεται καλύτερο στο μάτι, μέχρι να διαπιστώσεις πηγαίνοντας στο σπίτι ότι το καρπούζι είναι τελικά «μάπα»;

Υπάρχει κάποιο κόλπο ή μυστικό για να διαλέξεις το πιο κόκκινο, ώριμο, γλυκό και μυρωδάτο;

Παρακάτω θα βρεις όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το καρπούζι σου πριν το πας για ζύγισμα:

1. Το σωστό βάρος
Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός. Το σωστό καρπούζι απλά είναι αρκετά βαρύ για το μέγεθός του.

2. Η λεία όψη
Θα πρέπει να είναι σφιχτό, χωρίς χτυπήματα, κοψίματα ή διάφορα μαύρα σημεία, ενώ πρέπει να διαθέτει και συμμετρικό σχήμα. Όσο πιο ώριμο το καρπούζι, τόσο πιο βαθύ πράσινο χρώμα έχει η φλούδα του.

3. Το κίτρινο σημάδι
Όλα τα καρπούζια έχουν ένα σημάδι («ενθύμιο» από εκεί που ακουμπούσαν στο χώμα) στο κάτω μέρος τους. Εάν είναι άσπρο ή πράσινο, το καρπούζι είναι άγουρο. Εάν είναι κιτρινωπό, αξίζει μία θέση στο ψυγείο σου!

4. Χλωρό κοτσάνι
Το κοτσάνι του θα πρέπει απαραιτήτως να είναι πράσινο. Εάν είναι ξερό, τότε σημαίνει ότι είχε μείνει για πολλές μέρες στην αποθήκη του παραγωγού ή του προμηθευτή και άρα δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

5. Καλό ήχο
Εάν το καρπούζι είναι ζουμερό και απολαυστικό, όταν το χτυπάς ελαφρά στη μέση, θα πρέπει να ακούγεται ένας ήχος βαθύς κι υπόκωφος. Αν όμως ο ήχος του είναι σύντομος και κοφτός, τότε λυπούμαστε, αλλά είναι πολύ άγουρο!

Ελάχιστες θερμίδες…

Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι αποδίδει μόνο 46 θερμίδες. Το γλυκό καρπούζι βοηθάει και στην ενυδάτωση του οργανισμού (πολύ σημαντική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), καθώς το 92% του φρούτου αποτελείται από νερό.

Το καρπούζι είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τα κύτταρα και τα σωματικά υγρά και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α με 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου να περιέχουν 569 mg βιταμίνης και καλύπτουν το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που είναι σημαντική για καλή όραση και γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C.

Το ζουμερό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως το λυκοπένιο, η λουτείνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη. Οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

Όσον αφορά το λυκοπένιο, 100 γραμμάρια κόκκινου ώριμου καρπουζιού περιέχουν 4532 µg λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του καρπουζιού. Όσο πιο ώριμο είναι ένα καρπούζι, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωσή του σε λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει συσχετισθεί με την καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λυκοπενίου μέσω των τροφών προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πηγή: healthpharma.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.