Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η συνέντευξη τύπου του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας για τα οξυμένα προβλήματα στον κλάδο


Συνέντευξη για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο πραγματοποίησε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, το πρωί της Πέμπτης 18 Ιούλη, στη Βέροια. Τη συνέντευξη άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Διάκογλου, ενώ την εισήγηση έκανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Κώστας Κατσιμένης.

Ο Κ. Κατσιμένης αναφέρθηκε στις εξελίξεις συνολικά στον κλάδο, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτός παρουσίασε μεγάλη κερδοφορία ακόμη και στην περίοδο της κρίσης, ενώ μαζί με τον Τουρισμό σύμφωνα με την εργοδοτική πλευρά αποτελούν «την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας» μιας και αποτελούν το 25% της βιομηχανικής παραγωγής με κύκλο εργασιών 14,2 δισ. και εξαγωγές 4,5 δισ. Όμως αυτό, συνέχισε, δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.
Επίσης, έκανε λόγο για πετσόκομμα μισθών, μη υπογραφή κλαδικής σύμβασης και πληρωμές με κατώτατη αμοιβή, εξαντλητικά ωράρια, τρομοκρατία στο χώρο εργασίας και αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και οι μόνιμες συμβάσεις αντικαταστάθηκαν από ορισμένου χρόνου.

Το εργασιακό περιβάλλον χαρακτηρίστηκε ζούγκλα - ως «πολιτική βούληση» και σημείωσε ότι υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος της εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων. Επίσης αναφέρθηκε ότι σε τοπικές επιχειρήσεις όσοι εργαζόμενοι διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας είτε δέχονται απειλές της εργοδοσίας είτε δεν προσλαμβάνονται ξανά παρά την έλλειψη που υπάρχει σε εργατικά χέρια. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία που υπάρχει από τη στάση της εργοδοσίας στη «ΔΕΛΤΑ» αλλά και παλιότερα στη Ζάχαρη και στην ΕΛΒΙΖ.

Άσκησε ακόμη κριτική στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης (Α. Τόλκας) για αξιοποίηση προσφύγων από τα camp της περιοχής ως εποχιακούς για τα εργοστάσια με τη «λογική του εργόσημου», συμβάσεις ουσιαστικά για «δούλους».
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου για την αποκάλυψη της κατάστασης, αλλά και της παρέμβασης για τα προβλήματα που υπάρχουν και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο πλαίσιο αιτημάτων και στον αγώνα που δίνουν τα ταξικά σωματεία και η Ομοσπονδία του κλάδου «κόντρα στην εργοδοσία και σε ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες». Αυτό που διεκδικούν ως αιτήματα αιχμής οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Το αναλυτικό πλαίσιο δράσης:
Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς εξαιρέσεις, όσοι έχουν κάνει αιτήσεις. 
5ήμερο - 40ωρο. Επαρκή διαλείμματα και αυξημένα τις μέρες του καύσωνα. 
Την πληρωμή όλων των ωρών υπερεργασίας και υπερωρίας, δώρων και επιδομάτων (υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα χρωστάνε το επίδομα αδείας 2018!). 
Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. 
Να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλα τα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία. 
Υπογραφή ΣΣΕ για τον κλάδο σύμφωνα με την πρόταση της ομοσπονδίας. Η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.