Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χιλιάδες δημόσια κτήρια χωρίς άδεια - Δεν θα λειτουργήσει το κυλικείο στο Δημ. Σχολείο Πέλλας


Χιλιάδες δημόσια κτήρια χωρίς άδεια - Από σχολεία, μέχρι και νοσοκομεία!

Σοβαρό -έως σίγουρο- πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει την φετινή σχολική περίοδο το κυλικείο του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας, καθώς συνολικά το σχολικό συγκρότημα… στερείται οικοδομικής αδείας!

Με αφορμή σχετικό ερώτημα που ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας από αναγνώστη μας, ερευνήσαμε το θέμα της μη λειτουργίας του κυλικείου και, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, η δημοπρασία για την εκμίσθωση του κυλικείου στο εν λόγω σχολείο δεν προχώρησε γιατί το σχολείο δεν διαθέτει οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία, η οποία είναι απαραίτητη για την διαδικασία της δημοπρασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τακτοποίηση του αυθαιρέτου του Δημοτικού Σχολείου της Πέλλας δεν προχωρά γιατί δεν δίνεται η απαραίτητη έγκριση από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Δημόσια κτήρια χωρίς άδεια

Φυσικά το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι το μοναδικό δημόσιο κτίριο που δεν διαθέτει οικοδομική άδεια. Η έλλειψη οικοδομικών αδειών δημοσίων κτηρίων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι συχνό φαινόμενο, προκαλώντας προβλήματα τόσο στις αρχές που διαχειρίζονται τα ακίνητα όσο και στους φορείς αλλά και στους πολίτες που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν και δεν μπορούν. 

Σύμφωνα με στοιχεία, πάνω από 11.000 κτίρια του Δημοσίου είναι δηλωμένα ως αυθαίρετα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει πως η οικιστική κακοδαιμονία αρκετών δεκαετιών δεν αντικατοπτρίζεται µόνο στις επιλογές των ιδιωτών µε την ανοχή της Πολιτείας αλλά και στις επιλογές της ίδιας της Πολιτείας. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, ενδέχεται να µην αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της ταυτότητας των κτιρίων του Δημοσίου, καθώς αφορά µόνο στα αυθαίρετα τα οποία έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση στην πλατφόρμα που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων.
Το «ξεκαθάρισµα» των δημοσίων αυθαιρέτων, µάλιστα, αποτέλεσε και µία από τις 20 παρεμβάσεις που είχε ανακοινώσει ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο –τότε- πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως είχε σημειώσει, «προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαίρετων κτισμάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην αρμόδια δοµή του υπουργείου Περιβάλλοντος».

Στοιχεία ΤΕΕ

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΤΕΕ, στους νόμους 4178 και 4495 (τον τελευταίο για το δομημένο περιβάλλον) έχουν δηλωθεί, μεταξύ άλλων, μέχρι τώρα:
• 11.038 κτίρια του Δημοσίου, τα οποία αντιστοιχούν σε 6.567.276 τ.µ. κύριων χώρων και 596-985 τ.µ. βοηθητικών χώρων.
• 892 ακίνητα που ανήκουν σε ΟΤΑ χωρίς ιδιόχρηση καταλαμβάνουν 234.268 τ.µ. κύριων χώρων και 54.731 τ.µ. βοηθητικών χώρων.
Στα αυθαίρετα κτίρια του Δημοσίου ανήκουν από εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας (σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.) μέχρι σωφρονιστικά καταστήματα ή επεκτάσεις τους, αλλά και χτίσματα νοσοκομείων.
Είναι χαρακτηριστικό, µάλιστα, ότι αρκετά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είχαν σπεύσει να υποβάλουν δηλώσεις τακτοποίησης ήδη από τον προηγούμενο νόµο προχωρώντας σε σχετικούς διαγωνισμούς.
Να σημειωθεί ότι τα κτίρια του Δημοσίου και των ΟΤΑ µπορεί να έχουν από μικρές έως μεγάλες οικοδομικές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
Σε αρκετά από τα αυθαίρετα κτίσματα το πρόβλημα βρίσκεται στο αδειοδοτικό καθεστώς, και συγκεκριμένα στην έλλειψη άδειας, γεγονός το οποίο δημιουργεί σειρά ζητημάτων, καθώς κτίρια τα οποία δεν είναι «καθαρά» δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ή να ενταχθούν σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.
Η οικοδομική άδεια, µάλιστα, λείπει σε πολλά από τα κτίρια αυτά και κυρίως στα παλαιότερα, δεδομένου ότι η έκδοση τέτοιων αδειών δεν ήταν υποχρεωτική πριν από το 1983.

ΗΕ karatzova.com


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.