Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: Στο ίδιο "έργο θεατές" οι αγρότες της ΠΕ Πέλλας


«Οι απανωτές θεομηνίες με αποκορύφωμα αυτήν της Τετάρτης (10/7) έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Ελληνικό Οργανισμών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να ανακουφιστούν οι αγρότες και οι οικογένειές τους και να αποφευχθεί το αδιέξοδο στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σταθερά δίπλα και αφουγκράζεται τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι στη διάθεση των πολιτών που είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι» δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά - Αθανασιάδου, μετά τις νέες  χαλαζοπτώσεις στην περιοχή. 

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ισχυρός αέρας και χαλαζόπτωση έπληξε τις αγροτικές περιοχές των χωριών Αρσενίου, Πλευρώματος και  Λουτροχωρίου του Δήμου Σκύδρας, περιοχές του Δήμου Έδεσσας όπως Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Ξανθόγεια, Άγιος Αθανάσιος, Αγία Φωτεινή, Κάτω Γραμματικό και Φλαμουριά. Οι ζημιές  αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα κ.λ.π.).  

Εξάλλου, στη σύσκεψη που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα προτάθηκαν μέτρα προστασίας τα οποία υπενθυμίζουμε: 

1. Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις σε όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας από εξουσιοδοτημένα συνεργεία εκτιμητών. 

2. Επίσπευση των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες, σε τιμές που είναι δίκαιες και ανάλογες του κόπου και των εξόδων που κατέβαλαν οι αγρότες και  διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους. 

3. Αποσυμφόρηση των βιομηχανιών με πρόγραμμα δωρεάν διανομής των αδιάθετων ποσοτήτων ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία, στρατό, κλπ. 

4. Έναρξη διαδικασίας καταβολής προκαταβολών αποζημιώσεων για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών των αγροτών και των οικογενειών τους. 

5. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς ένα ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο εκτίμησης καταστροφών των αγροτικών παραγωγών από θεομηνίες, με γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης. 

6. Επέκταση και ενίσχυση των προγραμμάτων παθητικής και ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι (χρηματοδότηση εγκατάστασης υποδομών αντιχαλαζικής προστασίας και εφαρμογή του προγράμματος προστασίας από χαλάζι με εναέρια μέσα) 

7. Λήψη ειδικών μέτρων για την τακτοποίηση οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών (συμψηφισμός οικονομικών υποχρεώσεων αγροτών προς ΕΛΓΑ) και αναστολή καταβολής οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών σε άλλους δημόσιους φορείς. 

8. Άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Ν. 2190/94 για προσλήψεις γεωπόνων-εκτιμητών. 

9. Άμεση υπογραφή της ΚΥΑ για πληρωμή του 30% των περσινών αποζημιώσεων στους παραγωγούς.  

10. Στήριξη μέσω του de minimis, με μεγαλύτερα ποσά που να καλύψουν το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Μην κάνετε σπέκουλα με τον πονος των αγροτών ολοι εσείς οι "υπεύθυνοι "Και αφήστε τις λεγόμενες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.