Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φθηνότερη γίνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων


Σταδιακά, εντός του Σεπτεμβρίου, χωρίς καμία ενέργεια από τους ίδιους, οι χιλιάδες οφειλέτες που εντάχθηκαν ήδη στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα δουν το μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί στις ανεξόφλητες δόσεις τους να μειώνεται, λόγω του νέου ετήσιου επιτοκίου. Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που περιορίζει το  επιτόκιο από 5% σε 3% κατ’ έτος, ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και, πλέον,  με εγκύκλιό του, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το νέο επιτόκιο της τάξης του 3% θα εφαρμόζεται άμεσα στις νέες αιτήσεις υπαγωγής, καθώς και στις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις για τις οποίες οι οφειλέτες επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεών τους. Για όλες τις υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου για τις 120 δόσεις, οι ανεξόφλητες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν μεν αυτόματα, η διαδικασία όμως θα ξεκινήσει σταδιακά, τον Σεπτέμβριο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Οκτωβρίου. Τα νέα ποσά των δόσεων θα αφορούν βεβαίως το εναπομείναν διάστημα, από την ψήφιση του νόμου και μετά. Το ΚΕΑΟ ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι δεν απαιτούνται ενέργειες των ενδιαφερομένων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Προσοχή όμως. Το νέο μειωμένο ετήσιο επιτόκιο που οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση, η οποία στα 10 έτη μπορεί να φθάσει και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, αφορά μόνο όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις. Οσοι εξυπηρετούν τις δόσεις τους για κάποια από τις παρελθούσες ρυθμίσεις, θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της νέας ευνοϊκής διάταξης μόνο εάν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Ή αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής.

Η σχετική διάταξη του αρχικού νόμου και οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ είναι ξεκάθαρες: ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μετάπτωσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, του ανεξόφλητου υπολοίπου οφειλής, σε περιπτώσεις που η παλαιά ρύθμιση είναι ενεργή, δηλαδή καταβάλλονται στην ώρα τους οι δόσεις. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις ρύθμισης ύστερα από δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη. Η μετάπτωση από την παλαιά στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση γίνεται αυτόματα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλει στο ΚΕΑΟ νέα αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις. Και αυτό, γιατί όπως ξεκαθαρίζει ο ΕΦΚΑ, η αίτηση για τη νέα ρύθμιση συνεπάγεται παραίτηση από τις προηγούμενες διατάξεις και κατά συνέπεια και από τις προηγούμενες διευκολύνσεις.

Οπως εξηγούν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θεωρείται μονόδρομος για όσους επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση που έχει ψηφιστεί. Και τονίζουν πως ειδικά με την τελευταία παρέμβαση και τη μείωση του προβλεπόμενου στον ν. 4611/2019 (που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο) τόκου κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, τέθηκαν οι βάσεις ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και η συνεπής παρακολούθηση και καταβολή των δόσεων της ρύθμισης, μαζί με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, έως χθες 13 Αυγούστου 2019 είχαν εγκριθεί 94.000 ρυθμίσεις, για ποσά που ανέρχονται σε 1,49 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στα ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν ήδη εισρεύσει περισσότερα από 102 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Αμέσως μετά, θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με στόχο την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, καθώς, παρά τις εισπράξεις, τα χρέη παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη και συγκεκριμένα στα 35,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.