Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ορκωμοσία νέων Αιρετών: Που μπορεί να πραγματοποιηθεί


Ειδική ρύθμιση για τους χώρους όπου μπορεί πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των Αιρετών του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφίστηκε χθες, ως τμήμα Τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την παρ.1 του αρ.52 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το αρ.40 του Κλεισθένη, «ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι Κοινότητας και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο: “Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντα μου”».
Μέχρι χθες, η παρ.2 του ίδιου άρθρου αρ.2 του ν.3852/2010 όριζε πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του Δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα Δήμαρχο.

Με τη χθεσινή Τροπολογία συμπληρώθηκε η ανωτέρω διάταξη, ώστε η ορκωμοσία να μπορεί επιπροσθέτως να γίνει « ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου».
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην ορκωμοσία, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος εκείνος δημόσιος χώρος, ώστε να μπορούν -κατά το δυνατόν- περισσότεροι πολίτες να παρακολουθήσουν την εν λόγω διαδικασία.
Να σημειωθεί πως αντίστοιχη ρύθμιση ψηφίστηκε και για την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων.
Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε η παρ.2 του αρ.154 του ν.3852/2010 και πλέον ορίζει πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα της Περιφέρειας ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων της έδρας της Περιφέρειας, σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα Περιφερειάρχη.
Η Τροπολογία ψηφίστηκε θετικά (“ναι”) μόνο από τη Ν.Δ. Καταψηφίστηκε (“όχι”) από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν “παρών”.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Απαραίτητες οι ορκωμοσίες για τους νέους δημάρχους αλλά εμείς στα Γιαννιτσά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ενδεικτικά ορισμένα απλά , καθημερινά προβλήματα που συναντά έναςς επισκέπτης στην πόλη μας:
    1) Είσοδος πόλης - δρόμος μπροστά από τη Δημαρχείο, Αστυνομικό τμήμα μέχρι την έξοδο από την πόλη. Απαράδεκτος δρόμος, το οδόστρωμα γεμάτο τρύπες, παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού, πεζοδρόμια ανύπαρκτα, φωτισμός του '60...
    2) Πλατεία Γκόνου Γιώτα: τραπεζοκαθίσματα παντού και ανύπαρκτος χώρος για να περάσουν οι πεζοί, πόσο μάλλον άτομα με κινητικά προβλήματα και κάθε πρωί καταστηματάρχης πλένει με το νερό από την πλατεία το χώρο της καφετέριας του.
    3) εύχομαι να βγω ψεύτης αλλά στην πρώτη μεγάλη μπόρα θα γίνουν σοβαρές καταστροφές από τα νερά της βροχής στο κέντρο της πόλης. Εδώ και χρόνια η περιοχή γύρω από την πλατεία Γκόνου-Γιώτα και η Χατζηδημητρίου υποφέρουν και οι καταστηματάρχες είναι επί ποδός...
    3) ανύπαρκτες εκδηλώσεις για τόνωση της αγοράς η οποία παραμένει βρώμικη και παραμελειμένη
    4) ανύπαρκτες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παραμένει η πόλη ζωντανή και να αποκτήσει χαρακτήρα,
    και τόσα άλλα μικρά αλλά και σημαντικά που όφειλαν να έχουν γίνει χθες στα Γιαννιτσά μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε υπομονή, 13 χρόνια ο πουθενάς στο τιμόνι και μη μου πεις ότι θα τον αλλάξεις γιατί εδώ γελάνε και τα τραπεζοκαθίσματα που γράφεις παραπάνω

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.