Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και προκαταβολές ΕΛΓΑ


Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  – Θεοδώρα Τζάκρη - Βουλευτής Πέλλας, Σταύρος Αραχωβίτης- Βουλευτής Λακωνίας, Βασίλης Κόκκαλης- Βουλευτής Λάρισας, Φρόσω Καρασαρλίδου- Βουλευτής Ημαθίας, Αναστασία Γκαρά- Βουλευτής Έβρου, Τάνια Ελευθεριάδου- Βουλευτής Καβάλας Γιώτα Πούλου, Βουλευτής Βοιωτίας, Ελισάβετ-Μπέττυ Σκούφα Βουλευτής Πιερίας, Δώρα Αυγέρη Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Ελευθέριος  Αβραμάκης Βουλευτής Σερρών, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν  Βουλευτής Ξάνθης, -μέλη της  Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) για την Αγροτική Ανάπτυξη κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με δυο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αγροτική κοινότητα και αφορούν (1) σε παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και (2) στην καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι Βουλευτές ερωτούν τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ενέργειές που θα αναλάβουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου του προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα.

Παρακάτω ακολουθεί  το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και για την καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα»
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο η υποστήριξη όσο και η αναβάθμιση της ποιοτικής παραγωγής και της προσφοράς των τοπικών προϊόντων με στόχο να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας.
Τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, το ελαιόλαδο, τα κεράσια, τα μήλα, το ακτινίδιο, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, η τομάτα, το σπαράγγι, το βαμβάκι, τα κηπευτικά συνιστούν μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη ανάπτυξη και τη δυναμική του γεωργικού τομέα.
Ωστόσο οι παραγωγοί τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα που αφορούν στην ικανοποιητική διάθεση της παραγωγής τους. Η χαμηλή ποιότητα λόγω των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων και βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με αυξήσεις της παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργούν πιέσεις στις τιμές παραγωγού και στην απορρόφηση της παραγωγής. Οι ροδακινοπαραγωγοί π.χ., καθώς και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη φετινή εμπορική και οικονομική κατάσταση, η οποία σωρευτικά στις προηγούμενες κακές χρονιές δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των παραγωγών.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη συνέχιση των ρωσικών απαγορεύσεων, οι συνέπειες των οποίων είναι πλέον ορατές  στο εισόδημα των αγροτών, κυρίως στις περιοχές που καλλιεργούν επιτραπέζιο ροδάκινο, με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά δύσκολα θα αντικατασταθεί στην ολότητά της από άλλες αγορές, αλλά και από την αδυναμία των ελληνικών προϊόντων να κατακτήσουν τις εύρωστες δυναμικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυο σοβαρά προβλήματα, α) της δυσκολίας διάθεσης λόγω της αυξημένης παραγωγής (π.χ. ροδάκινα) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και β) της ρευστότητας εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καλλιέργειες τους επλήγησαν πολλάκις από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, όπως χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που οδηγεί την αγροτική κοινότητα σε καταστάσεις απόγνωσης, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ξεκινήσει  συζητήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί σε όσο το δυνατό πιο γενικό επίπεδο το πρόβλημα τόσο της αδυναμίας διάθεσης και των χαμηλών τιμών παραγωγού, όσο και των προβλημάτων ρευστότητας των παραγωγών. Ανάμεσα στα μέτρα που προτάθηκαν αναφέρθηκαν: (1) Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδάκινου. Προς τούτο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος για έγκριση επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης προκειμένου να επιλυθεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της καλλιέργειας του ροδάκινου και (2) η καταβολή  προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια, προκειμένου ένα μέρος τουλάχιστον του χαμένου εισοδήματος να καταβάλλεται έγκαιρα. Ειδικότερα η προκαταβολή θα μπορούσε να είναι 3 €/δένδρο για τις συμπύρηνες ποικιλίες ροδάκινων και βερίκοκων ποικιλίας "μπεμπέκου" με κατεύθυνση τη βιομηχανία και 4 €/δένδρο για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ροδακινιάς, κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ακτινιδίου κ.λπ. Για καλλιέργειες δε άλλων περιοχών που έχουν επίσης πληγεί  από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, οφειλόμενα κυρίως στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, π.χ. βαμβάκι, κηπευτικά, οι προκαταβολές θα μπορούσαν να υπολογιστούν μέχρι ποσοστό 30% έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα:
(1) το κοινοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του επιτραπέζιου ροδάκινου και
(2) η καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια.»

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

9 σχόλια:

 1. Άντε και εδωσαν προκαταβολές και τα πορίσματα δεν καλυψουν τις προκαταβολες,ξερετε τι γελιο(κλαμα) θα πεσει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τζακρη εσυ δεν κοροιδευες για να παρεις ψηφους οτι εχουν εγκριθει τα 3€ και τα 4€ προκαταβολες και ελεγες και συγκεκριμενες ημερομηνιες που θα πληρωθουν; μια ζωη στην κοροιδια εισαι, κορόιδα ειναι αυτοι που ακομα σε ψηφιζουν.
  Ακομα ο Καρασμανης δεν μας επρηξε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατελειψε τον αγροτη, πρεπει να δοθουν προκαταβολες, χυμοποιηση κλπ; που εισαι τωρα κ.Καρασμανη;
  στραβοτατα ξεκινησατε, γρηγορα θα παρετε τα μαντατα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ Τ 2018 ΔΝ ξοφλησανε ρε ψευτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Bρε τετράποδο 8.54 ή ΝΔ εχει 15 μέρες μετά τις εκλογές και ζητάς από αυτην που ακόμα οι πρόεδροι ειναι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κουραμπιες του Ελγα ακόμη κυβερνάει και μέχρι προχθές οι γενικοίγραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ. την ερώτηση να την απευθύνουν στους εαυτούς τους, ΝΤΡΟΠΗ,κυβερνηση ήταν μεχρι χθες ας τα κάνανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό λέγεται ανήθικο θράσος Τζάκρη και Αραχωβίτη. Ευτυχώς όμως οι δηλώσεις σας και τα Δελτία Τύπου που βγάζατε μένουν. Στις 19 Ιουνίου σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ στην οποία συμμετείχαν η Τζάκρη και άλλοι παρατρεχάμενοι τότε κυβερνητικοί βουλευτές, ο γενναιόδωρος Αραχωβίτης υποσχέθηκε ότι θα κατέθετε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ε. Επιτροπή. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Που είναι το πρόγραμμα που δήθεν κατέθεσε ο ψεύτης Αραχωβίτης στην Ε. Επιτροπή Τζάκρη; Μήπως το έστειλε σε άλλον πλανήτη; Δεν ξεχνάμε όμως και το γεγονός ότι όταν ο Αραχωβίτης μας επισκέφτηκε στη Σκύδρα είπε πως δεν μπορεί να δώσει προκαταβολές γιατί χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και η βουλή ήταν κλειστή. Σου θυμίζω επίσης Τζάκρη ότι στην ίδια σύσκεψη της 19ης Ιουνίου ο Αραχωβίτης υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση, αν είναι δυνατόν με κλειστή τη βουλή, για χορήγηση προκαταβολών για τις ζημιές του 2019 αλλά και των επόμενων ετών. Η οποία ρύθμιση φυσικά ποτέ δεν υπήρξε. Ντροπή σας. Αυτές οι ψεύτικες και απαράδεκτες δηλώσεις σας θα σας συνοδεύουν για μια ζωή κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ο τεχνοκράτης μελετητής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σιγά ρε τεχνοκρατη μας τρόμαξες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 1 ΕΥΡΩ,ΤΟ ΨΩΜΙ 0.80,ΜΙΑ ΜΑΣΤΙΧΑ 0,10,ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΙΜΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ,ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ,ΤΑ ΔΕ ΣΥΜΠΗΡΥΝΑ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΘΑ ΑΣΕΛΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ.ΤΑ ΠΕΡΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ.Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΦΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΔ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΣΟΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το 1998 τα συμπυρηνα μαζι με την επιδότηση που την εδιναν οι βιομηχανίες ειχαν 76 με 78 δραχμές δηλ 0,22€,σημερα στην καλύτερη περιπτωση 0,26€,τα συμπερασματα δικα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, και τι θες να πεις εν ολιγης;
   Αράξτε γιατί και το '40 αυτά ήταν τα λεφτά και ότι ήταν ευχαριστημένοι τότε γιατί όχι τωρα;;;
   Τι θες να πεις, για εξήγησε μας ξεκάθαρα και άσε το
   τα συμπεράσματα δικά σας. Περιμένουμε πανουργε.

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.