Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επένδυση 25 εκατ. για μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην ΠέλλαΟι πρώτες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα φέρνοντας επενδύσεις εκατομμυρίων και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Μια μικρή «πράσινη επανάσταση» ετοιμάζονται να φέρουν οι πρώτες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης οι οποίες θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.

Εταιρείες του εξωτερικού προγραμματίζουν ήδη τις πρώτες τους εγκαταστάσεις οι οποίες θα φέρουν μαζί τους επενδύσεις εκατομμυρίων αλλά και θέσεις εργασίες, πολλές εκ των οποίων υψηλής εξειδίκευσης.

Μονάδες στην Πέλλα και τη Χαλκιδική

Μια τέτοια μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης, εκ των πρώτων στην Ελλάδα, θα δημιουργηθεί στην Πέλλα.

Συγκεκριμένα, η Grow in Greece από το Λος Άντζελες, με μεγαλομέτοχο έναν Ελληνοαυστραλό, θα επενδύσει 23-25 εκατ.ευρώ για την καλλιέργεια 25 στρεμμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο Κώστας Εμμανουηλίδης, διευθυντής της Greenhouse Constructions. Η Greenhouse Constructions θα αναλάβει τις άδειες έγκρισης, τη δημιουργία του θερμοκηπίου και την έκδοση πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η μονάδα η οποία έχει ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης, θα φέρει 80 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 25 υψηλής εξειδίκευσης. Δίπλα στα θερμοκήπια, θα δημιουργηθεί και μονάδα επεξεργασίας 4.500 τμ, η οποία θα ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο.

Όπως σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης, μόνο η δική του εταιρεία έχει εκδώσει άλλες πέντε άδειες φαρμακευτικής κάνναβης για εταιρείες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την Ευρώπη που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μονάδες στο Κιλκίς, στον Αλμυρό Βόλου και σε ένα ακόμα μέρος στον νομό Μαγνησίας, τα Τρίκαλα και τη Θήβα. Οι επενδύσεις θα ξεκινούν από τα 12 εκατ. και θα φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ. Κάποιοι από τους επενδυτές μάλιστα σκέφτονται να φέρουν μαζί με τις μονάδες και κλινικές εξειδικευμένες για λήψη φαρμακευτικής κάνναβης.

Σύμφωνα με την εταιρεία Prohibition Partners, που συλλέγει πληροφορίες για τη βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης, η Ελλάδα έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα 26 άδειες. Μια από αυτές ανήκει στην εταιρεία FIVE SA (ΠΕΝΤΕ ΑΕ) η οποία σκοπεύει να επενδύσει 40 εκατ. για μια έκταση 35 στρεμμάτων στη Χαλκιδική με 200 άτομα προσωπικό.

Συγκριτικό πλεονέκτημα το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στο νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και πλέον έρχονται άλλες χώρες σε εμάς για να μάθουν. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν θέτει όριο στον αριθμό των επενδύσεων την ώρα που στις άλλες χώρες υπάρχει περιορισμένος αριθμός αδειών και άρα ο επενδυτής μπορεί πλέον να μπει στη συγκεκριμένη αγορά μόνο ως μέτοχος.

«Είναι αυστηρός νόμος, έχει υψηλά κριτήρια στην κάθετη παραγωγή αλλά διασφαλίζει υψηλής ποιότητας προϊόν στην κατάλληλη κατεύθυνση», τόνισε ο κ.Εμμανουηλίδης λέγοντας πως με το πλαίσιο που ισχύει προωθείται ο θεραπευτικός τουρισμός και όχι ο τουρισμός των coffee shops που άνθισε στην Ολλανδία.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα πρότζεκτ αυτά θα αξιοποιήσουν πολλούς πόρους της χώρας όπως τα πανεπιστήμια αλλά και τα εργαστήρια των πανεπιστημίων για τα τεστ που απαιτούνται για τη λήψη των απαραίτητων πιστοποιητικών.

«Τα πρότζεκτ αυτά είναι τρομερής κλίμακας και ακρίβειας, είναι σαν αν κάνουμε ένα νοσοκομείο και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται χώροι πολύ καθαρότεροι των νοσοκομείων», σημείωσε. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα ή λιπάσματα παρά μόνο οργανικά, γεγονός που συνεπάγεται τη θωράκιση της καλλιέργειας από έντομα ή μικρόβια. Αυτό απαιτεί κλειστούς χώρους αλλά και καλή τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία και ακρίβεια. «Το προσωπικό θα φοράει στολές και αν θέλει να βγει εκτός του θερμοκηπίου θα πρέπει να αλλάζει ρούχα τρεις φορές», είπε χαρακτηριστικά για να δείξει τα αυστηρά κριτήρια ασφάλειας.

Επενδύσεις 360 εκατ. και 2.250 θέσεις εργασίες

Σύμφωνα με το European Cannabis Report, μέχρι το 2028 η ενδοχώρια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα αξίζει περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ η Prohibition Partners επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές σημειώνει πως οι νέες άδειες θα οδηγήσουν σε επενδύσεις 360 εκ. ευρώ και 2.250 θέσεις εργασίες.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανική κάνναβη που καλλιεργούνταν μέχρι σήμερα έχει περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη-THC (η ψυχοδραστική ουσία που απαντάται σε υψηλά ποσοστά στην ινδική κάνναβη) κάτω από 0,2% ωστόσο είναι πλούσια σε CPD. Όπως εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης, το CBD, δηλαδή η κανναβιδιόλη, είναι η χημική ουσία με τις καλύτερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν είναι ψυχοτροπική. Καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες όμως αποδείχθηκε ότι έχει και η τετραϋδροκανναβινόλη-THC, η οποία επηρεάζει τον εγκέφαλο. Οι ιδιότητες αυτές ισχύουν είτε η THC παρέχεται μόνη της είτε σε συνδυασμό με το CBD και άλλες ουσίες που παράγει το φυτό. Το συνεργειακό αποτέλεσμα των ουσιών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες θεραπείες για πολύ δύσκολες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αλλά και να θεραπεύει παθήσεις όπως επιληψίες και τη νόσο Αλτσχάιμερ ή να αντιστρέψει την εξέλιξη παθήσεων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: voria.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.