Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέος Μυλότοπος: Το αμφιθεατρικό χωριό που βρίσκεται στην αγκαλιά του ΠαϊκουΟ Νέος Μυλότοπος είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πρώην έδρα του δήμου Κύρρου και νυν έδρα της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Πέλλας. Έχει πραγματικό πληθυσμό 2.605 κατοίκους (2001). Ο Νέος Μυλότοπος βρίσκεται 5χλμ. δυτικά των Γιαννιτσών. Πάνω από το χωριό, βρίσκεται η αρχαία πόλη Κύρρος, άποικοι της οποίας με διαταγή του Σελεύκου Α΄ του Νικάτορος, ίδρυσαν ομώνυμη πόλη στην βόρειο Συρία το 300 π.Χ.
Ο Νέος Μυλότοπος είναι νεοϋδρυθέν χωριό. Το 1924 ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, κυρίως από το χωριό «Κιορούμτζε» και την Ανατολική Θράκη (Ελλήσποντος). Το 1972 συνενώθηκε με τον παραδοσιακό οικισμό της Κρώμνης.

Ο Νέος Μυλότοπος βρίσκεται μεταξύ της πόλης των Γιαννιτσών και του όρους Πάϊκου. Είναι χτισμένος σε αμφιθεατρική, ημιλοφώδη θέση. Η κλίση του εδάφους διαμορφώνει συνθήκες μειωμένης υγρασίας διοχετεύοντας το  νερό στις νότιες λεκάνες. Παράλληλα, το βουνό Πάικο προστατεύει από τους βόρειους ανέμους, τον «Καρατζοβίτη» και το «Βαρδάρη». Δυτικά του χωριού βρίσκεται μικρό άλσος με πεύκα και ένα ακόμη βόρεια, στη θέση «Πλατανάκια». Κατά τη μεταπολεμική περίοδο διαπιστώνεται πληθυσμιακή αύξηση ιδιαίτερα μετά τη εγκατάσταση των κατοίκων της ορεινής Κρώμνης. 
Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα: Μία Ορθόδοξη και μία Ευαγγελική, που έχτισαν οι πρόσφυγες κάτοικοι μετά την έλευσή τους στη νέα πατρίδα. Λειτουργούν παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, ολοήμερο δημοτικό σχολείο με οργανωμένη βιβλιοθήκη και γυμνάσιο.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Ακολουθούν η κτηνοτροφία και ο επιχειρηματικός τομέας. Δραστηριοποιούνται τρεις συνεταιριστικές ομάδες (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ν. Μυλοτόπου, Κοινοπραξία Παραγωγών Ν. Μυλοτόπου και ο Συνεταιρισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»). Αξιοποιήσιμες καλλιέργειες είναι το ροδάκινο, το κεράσι, το βερίκοκο, το δαμάσκηνο, το ακτινίδιο, ο λωτός, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το παντζάρι, τα σιτηρά και τα οπωροκηπευτικά. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Νέος Μυλότοπος ήταν μία από τις σημαντικότερες θέσεις καλλιέργειας καπνού.
Στα μέσα του 1950 οι κάτοικοι με εθελοντική εργασία και την συμπαράσταση κρατικών φορέων ιδρύουν το Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτόπαιδων. Στη στέγη του φιλοξενείται σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Καππαδόκες». Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί 250 περίπου μέλη. Λειτουργούν τμήματα χορού, ζωγραφικής  πηλοπλαστικής, ψηφιδωτού, χορωδίας και ξυλογλυπτικής. Η κύρια εκδήλωση του Συλλόγου λαμβάνει χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα γιορτής της εκκλησίας του Ν. Μυλοτόπου αφιερωμένη στον Ιωάννη Θεολόγο. Στις εκδηλώσεις δίνεται έμφαση στη παραδοσιακή γαστρονομία, όπως το ιρικεφτέ, φτιαγμένο με πλιγούρι και φλομάρι συνοδευμένο με τοπικό κρασί και τσίπουρο. Ο σύλλογος οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και εκδρομές. 
Στο χωριό δραστηριοποιείται επίσης ο πολιτιστικός Σύλλογος Κρώμνης "Άγιος Νικόλαος".
Σε αθλητικό επίπεδο στο Νέο Μυλότοπο δραστηριοποιούνται δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Κρωμνιακός, μια ακαδημία ποδοσφαίρου, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φίλων του Αυτοκινήτου και δύο σύλλογοι αιμοδοσίας.
Στο χωριό υπάρχουν: Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Στάδιο. Επίσης Υπάρχει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και Ιωάννου Του Θεολόγου.
Πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Μυλοτόπου είναι ο Γρηγόρης Καρακεχαγιάς.
nmil
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.