Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισμα εργατικών κέντρων της Πέλλας κατά την απεργιακή κινητοποίση


Μετά από κοινή απόφαση των Εργατικών Κέντρων του Νομού και την κήρυξη  24ωρης απεργίας ενάντια στα μέτρα του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που κατάθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση και την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε Έδεσσα και Γιαννιτσά,  οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής, οι εργαζόμενοι , οι άνεργοι  και οι συνταξιούχοι ενέκριναν  και καταθέτουμε   προς κάθε αρμόδιο το ακόλουθο ψήφισμα :
Στο λεγόμενο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»  που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μια σειρά διατάξεις, που πλήττουν καίρια τα Εργατικά Δικαιώματα όπως : Η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερη ρύθμισης, Ο περιορισμός της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ . Η Καθιέρωση ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με πρόσχημα τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, διαμορφώνοντας έτσι μέσα στη χώρα «ειδικές οικονομικές ζώνες» φθηνής εργασίας και περιορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων..
Ο ακρωτηριασμός του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
Οι διευκολύνσεις στην αδήλωτη εργασία. Οι Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, μέσω καθιέρωσης ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για απεργίες και ηλεκτρονικού μητρώου στα συνδικάτα, όπου πλέον θα καθιερωθεί η παρέμβαση του κράτους στα εσωτερικά των συνδικάτων.

Διαπιστώνοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα :
Ήταν πάγια αιτήματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Β.), ενώ ήδη επικροτούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε βάρος των εργαζομένων  .
μας ξαναγυρίζουν στις μνημονιακές εποχές, χωρίς όμως να αποτελούν δεσμεύσεις των μνημονίων και απαιτήσεις των δανειστών  ΑΛΛΑ  συνειδητή επιλογή, νεοφιλελεύθερης κοπής, της κυβέρνησης.  Ενώ όταν εφαρμόστηκαν στη διάρκεια των μνημονίων δεν έφεραν τα αποτελέσματα που υποτίθεται ότι θα είχαν: ούτε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βελτίωσαν ούτε την ανεργία μείωσαν. Το αντίθετο.
Αποσκοπούν αφενός μεν στην περιθωριοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος αφετέρου δε στην πλήρη αποδυνάμωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπου ο μόνος και αδύναμος εργαζόμενος θα μπορεί «ελεύθερα να διαπραγματεύεται» τους όρους αμοιβής και εργασίας του με τον ισχυρό εργοδότη.  
Πρόκειται για μέτρα αντεργατικά, άδικα, σκληρά, μεροληπτικά υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών. Μέτρα που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. 

Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουμε μόνον μία επιλογή:  Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία. 
Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο, ενωτικό και αγωνιστικό. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : την απόσυρση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, καθώς παρεμβαίνει μονομερώς στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 Πάγια θέση μας αποτελεί ότι η ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους, θα υπάρξει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις με σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις, προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα, εργασία με υγεία και ασφάλεια.
• Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και από τον εγκλωβισμό των  εργαζομένων στην εργοδοτική παραβατικότητα
• Ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – ΕΦΚΑ σε όλη την ελληνική επικράτεια.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη προστατευτικών για τους εργαζόμενους συλλογικών συμβάσεων εργασίας με
– κατάργηση της 6ης ΠΥΣ του 2012.
– 751 ευρώ κατώτατο μισθό και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και μη) της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.
– διασφάλιση της αυστηρής και ενιαίας εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς τη δυνατότητα χρήσης ρητρών εξαίρεσης (opt out) με απαρέγκλιτο σεβασμό στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της μετενέργειας του συνόλου των όρων των ΣΣΕ που λήγουν. Όχι στη δημιουργία «υποκατώτατων» όρων αμοιβής και εργασίας και ειδικών οικονομικών ζωνών.
– απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες επέκτασης της δέσμευσης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
– άρση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης στο σύστημα Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
– αυστηροποίηση ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ.
– Απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης του ν. 1264/1982 και προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία με
– αυστηρή διασφάλιση του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου της ιδιότητας του μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης.
– θωράκιση της γνησιότητας της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, όπως αυτή διασφαλίζεται από τις αρχές της μυστικότητας της ψήφου, της αυτοπρόσωπης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, παράλληλα με την άμεση και ανεμπόδιστη άσκησή του χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.
– άμεση έναρξη των προβλεπόμενων από το ν.1264/1982 διαδικασιών για την έκδοση του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου.
– κατάργηση των περιορισμών στη λήψη αποφάσεων για απεργιακή κινητοποίηση
– απόλυτη απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών και κατάργηση των ισοδυνάμων του.
– διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
 Όχι στην πώληση της ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.  
- Όχι στη μείωση του αφορολόγητου.
- Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια.
- Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες.
- Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
 - Όχι στη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
- Ενίσχυση της χρηματοδότησης των  Νοσοκομείων του νομού  μας  , για την καλύτερη λειτουργία τους και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όχι στη συρρίκνωση της δημόσιας υγείας.

- Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην παιδεία και την υγεία. Άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας.
- Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.
- Να δοθεί άμεση λύση στο εργασιακό καθεστώς που κρατά σε ομηρία τους συμβασιούχους της καθαριότητας στους  Δήμους.
- Ενίσχυση του ΣΕΠΕ Πέλλας  και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας . Επαναλειτουργία του τμήματος τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης εργασίας.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος και οι διεκδικήσεις μας αδιαπραγμάτευτες.
Εξουσιοδοτούμε τις  Διοικήσεις των  Εργατικών  Κέντρων  να στείλουν  το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο: 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ 
ΔΗΜΟ -ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 
ΔΗΜΟ -ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΛΑΣ 
ΔΗΜΟ -ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ 
ΔΗΜΟ -ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ  
ΜΜΕ

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ : 
ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ     ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ -ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ -   ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ 
ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ   ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ  ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ 
ΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ   ΚΕΝΤΡΟ  ΕΔΕΣΣΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ 
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ 
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν ΠΕΛΛΗΣ ΕΔΡΑ ΕΔΕΣΣΑ  
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΙΚΑ ΕΣΕΣΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ Η ΟΜΟΝΟΙΑ 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.