Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αγρότες, μικροί παραγωγοί θα σηκώσουν το βάρος των αμερικανικών δασμών


Οι μικρότεροι παραγωγοί τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος των αμερικανικών δασμών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, δεχόμενοι πλήγμα στα έσοδά τους. Η προειδοποίηση έρχεται από τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. λίγες ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί των ΗΠΑ, που θεωρούνται «απάντηση» στις επιδοτήσεις της Airbus.

Οι δασμοί αφορούν ιταλικά τυριά, γαλλικά κρασιά, ισπανικές ελιές- ελαιόλαδο, ελληνικά ροδάκινα και φέτα, μεταξύ άλλων αγαθών, για τα οποία οι Αμερικανοί θα καλούνται να πληρώσουν 25% υψηλότερες τιμές στο εξής. Όσοι δεν έχουν εδραιωμένες εξαγωγές, αλλά δίνουν καθημερινά μάχη για πρόσβαση στις ξένες αγορές, αναμένεται να δουν έσοδα και κέρδη να υποχωρούν αισθητά.

Ο Έλληνας υπουργός, Μάκης Βορίδης, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς, πέτυχε να μείνουν εκτός λίστας οι ελληνικές ελιές και το ελληνικό ελαιόλαδο. «Πράγματι αποφάσισαν να μην επιβάλλουν σε αυτά τα προϊόντα δασμούς, κάτι που είναι πολύ καλό» σχολίασε σήμερα ο ίδιος στο CNBC. Ωστόσο ακόμη και έτσι, όπως πρόσθεσε, μπαίνουν στο στόχαστρο τα ροδάκινα και ορισμένα ελληνικά τυριά, κάτι που σημαίνει ότι και οι Έλληνες παραγωγοί θα χάσουν πωλήσεις εκατομμυρίων ευρώ. «Υπό αυτή την έννοια στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, στην Ε.Ε. έχουμε ένα κοινό συμφέρον» τόνισε.

«Πολλοί μικροί παραγωγοί θα δεχθούν το πλήγμα. Αυτή είναι η ανησυχία μου» επεσήμανε στο CNBC από την πλευρά του o Λουίς Πλάνας, Ισπανός υπουργός Γεωργίας. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας, που δεν έχει καμία σχέση με την αεροναυπηγική βιομηχανία, θα επηρεαστεί από τους δασμούς» συμπλήρωσε, ενώ εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί σοβαρά η αγορά ελαιολάδου.

Να σημειωθεί ότι ενόψει της επιβολής δασμών οι αμερικανικές εισαγωγές ισπανικού ελαιολάδου έκαναν άλμα 93% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 150% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι από τους δασμούς επηρεάζονται εξαγωγές ισπανικών αγροτικών προϊόντων συνολικής αξίας 765 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει η «Ν», από πολλούς η εξαίρεση του ελληνικού ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών από τους αμερικανικούς δασμούς θεωρείται χρυσή ευκαιρία. Ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται πανάκεια, αλλά περισσότερο μία καλή αφορμή, ώστε να υπάρξει στοχευμένος σχεδιασμός.

naftemporiki.gr 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Ε ποιος άλλος θα σήκωνε το βάρος αυτοι που πραγματικά παράγουν αυτοί που ζουν σε βάρος του αγρότη μια χαρά θα το συνεχίσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε οχι και εδωσε μαχη για το λάδι και τις ελιές ,οι Αμερικάνοι τα εξαίρεσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.